Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, september 04, 2013

Evolutieleer

Ook afgelopen week kwam ik de nodige bekenden tegen: Jade van mijn zoon's oude naschoolse opvang, opdrachtgever Marco en buurvrouwen Ingrid en Rinie. Vandaag was het prachtig weer en ik zat op kantoor. Nadat de stichting dicht was vanwege de zomervakantie was er flink wat achterstand. Maar je doet wat je kan doen en hoopt de achterstand snel te hebben weggewerkt.

Eén van de dingen die werden geregeld is dat de stichting is overgegaan op een eigen telecomprovider na jarenlang een gemeenschappelijke te hebben gebruikt met andere stichtingen in hetzelfde pand. Met een beetje geluk heb ik eerdaags op kantoor gratis Wi-Fi...

In Japan heeft men sinds kort 'Wi Fi Free kampen'. Let wel: niet 'Free Wi Fi', ofwel een gratis draadloze internetservice. Neen, het gaat om zomer vakantiekampen waar het gebruik van internet eenvoudigweg verboden is. Met name voor grote delen van de Japanse schooljeugd is het noodzakelijk om af te kicken van het gebruik van internet en te ontdekken dat 'offline' spelen minstens net zo leuk kan zijn 'online' spelen. Triest dat dat nodig is, zegt u? Maar u kunt natuurlijk zelf makkelijk een week zonder internet. Als u een woord moet opzoeken pakt u gewoon een woordenboek en als u naar een adres toe moet dat u niet kent dan pakt u het telefoonboek en een plattegrond. Toch? En als u een telefoonnummer nodig heeft dan belt u die persoon gewoon even op om zijn of haar nummer te vragen...of nee, wacht! Dat gaat natuurlijk niet...

Ja, wij zijn met zijn allen internet verslaafd. En veel te dik. Daarom zijn er al jarenlang afval zomer kampen in Amerika; vakantiekampen waar kinderen verplicht worden om te sporten (alsof het daardoor leuk wordt) en waar er geen McDonalds in de buurt is. Voor veel kinderen is het dreigen met zo'n kamp al voldoende om ze te laten stoppen met snoepen en vettigheid eten!

Ja, wij weten onze kinderen goed op te voeden! Nou, blijkbaar niet dus want anders zouden dat soort kampen helemaal niet nodig zijn. 3000 Jaar geleden verzuchtte men al dat 'die jeugd van tegenwoordig' dom werd gemaakt. Je hoofd gebruiken en je geheugen trainen was helemaal niet meer nodig want de een of andere onverlaat had het schrift uitgevonden! Tsja, als mensen dingen kunnen opzoeken en nalezen, waarom zouden zij dan nog moeite doen om iets te onthouden?

Inmiddels zijn wij een paar stappen verder en weten wij vrijwel niets meer uit het hoofd. Behalve dan de dingen die wij hebben gelezen. In boeken, op het schoolbord of online.  Hoeveel mensen denken nog zelfstandig na? Hoeveel mensen bezitten nog kennis die zij niet uit boeken hebben maar geleerd van iemand die er persoonlijk veel verstand van heeft zoals een vader of een oma? Hoeveel mensen plegen nog zelfstandig onderzoek?

Stelt u zich eens voor dat Darwin niet nieuwsgierig was en zijn kennis uitsluitend uit boeken had getrokken? Waarschijnlijk zouden wij dan nog geloven dat wij met zijn allen afstammen van Adam en Eva en dus niet geloven in de evolutieleer.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Nee, dan hadden we de evolutieleer van Wallace gehad!

Sjoerd zei

En toch gaat het schrikbarend snel verder met onze evolutie. We willen zelfs weer oorlogen gaan voeren.

Renesmurf zei

Het hoort zo dat de jeugd baldadig is, en soms loopt dat uit de hand.
En kennelijk hoort dat ook zo, vanwege de vooruitgang en evolutie en ontwikkeling en zo.

En wij vinden ook weer dat we het beter doen dan onze voorgangers, en dat is ook niet altijd waar,

suske zei

het gaat allemaal zo snel, maar beter dat dan blijven stilstaan.
En de jeugd van heden bestaat niet of heeft altijd bestaan. Het is hoe je het bekijkt. In de sixties praatten ze er ook al over.

Redstar zei

Afkicken van internet zou voor velen in de westerse wereld ook niet verkeerd zijn nee. We vertrouwen mateloos op dat stukje technologie

די מריו zei

Kennis is tegenwoordig waar je het op kunt zoeken. Maar het is inderdaad veel leuker om uit je hoofd te doen. Daarom vertel ik Shirel en Yaron nu al honderduit op de fiets over dingen die we zien en of waar ze vragen over hebben.

Love As Always
Di Mario

gerdaYD zei

Ik ben precies wat logjes achterop geraakt bij jou lieve Terrebel...
Maar ik ben niet helemaal akkoord met jou deze keer, ik denk persoonlijk dat het internet een rijke bron aan kennis is... waarom zou je het allemaal onthouden als je het daar voor het grijpen hebt?