Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, januari 26, 2011

Testten

Vandaag sprak ik even met de huiswerkbegeleider van m'n zoon. Ook hij is ervan overtuigd dat mijn zoon er wel gaat komen...

En hieronder het stukje dat per abuis gisteren even online stond. Wie toen al reageerde mag dat nu weer doen...:-p

Wij leven in een wegwerpmaatschappij. Televisies, koelkasten en wasmachines gaan nog geen vijf jaar mee. Mobieltjes zijn na twee jaar hoog bejaard. Om over mensen nog maar te zwijgen; Werknemers zijn snel een eenvoudig inwisselbaar. Vandaar dat er vrijwel geen tijd en moeite meer wordt gestoken in het opleiden van nieuwe werkkrachten.

Waarom zou je ook? Hij of zij is waarschijnlijk toch al weer weg op het einde van het eerste halfjaarcontract. Al is het maar omdat de nieuwe werknemer ongemotiveerd is en gebrek aan motivatie de hoofdreden is waarom een contract niet wordt verlengd. Maar ja, waarom zou je ook je best doen wanneer de kans groot is dat je contract niet wordt verlengd?

Vandaar dat de beroepstrots verdwijnt, mensen geen "feeling" meer hebben met het bedrijf waar ze werken en het ze niet kan schelen of het al dan niet goed gaat met hun werkgever.

Ooit was het normaal dat mensen gemiddeld een jaartje of twintig voor hetzelfde bedrijf werkten. Bij telefoonfabrikant Bell bijvoorbeeld waar ze pasgemaakte telefoontoestellen op duurzaamheid testten. Een test die Uw nieuwe iPhone 4 zeker niet zou kunnen doorstaan.


15 opmerkingen:

  1. Ja zeg. ik blijf niet aan de gang...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een bedrijf houdt net zoveel van het personeel als het personeel van het bedrijf, en dat is nul komma nul.
    Zo zijn er ook mensen voor fc groningen, waar slechts een groninger in te vinden is.
    En die is zo weg als ze elders meer bieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Sjoerd: Toch aardig dat je weer reageert...;-)

    @Rene: Zeker in het voetbal is het overduidelijk dat de liefde niet bij de club ligt maar vooral bij de bankrekening. Helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Terrence , ollie werkt al 33 jaar in het zelfde bedrijf en heeft dat gevoel nog nooit meegemaakt ! Is Ollie een bofkont ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja maar.... je hebt toch mijn reactie niet weggegooid.... dat zou wel heel erg wegwerpmaatschappij zijn.

    Love As Always
    Di Mario

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anoniem00:04

    Kijk, daarom hebben we hier geen personeel! En idd wat betreft Bell, de mobiel van 18 jaar geleden werkt nog steeds, de laatste hipste doen het idd na een jaar of zo al niet meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. toen was kwaliteit nog van (levens)belang??

    tegenwoordig worden enkel nog de verkoopcijfers gecontroleerd??

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik kan het filmpje niet bekijken omdat het privé iz. jammer.
    Ik werk dit jaar 30j bij de Roeselaarse administratie en er is veel veranderd in die tijd.
    Zoveel dat ik me soms afvraag of ik wel degelijk op dezelfde plek gewerkt heb gedurende al die jaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb een paar keigoede opleidingen achter de rug, en verschillende banen gehad. Een verademing als je kunt switchen. MEt spullen doe ik tot ze het echt niet meer doen. Ik heb ook nog gewoon een tv met zo'n bult aan de achterkant, en dat is al uniek tegenwoordig begreep ik..

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Fantastisch voor je zoon Terrebel! Natuurlijk komt het wel allemaal goed met hem, wat wil je, met zo'n degelijke begeleiding?
    En je hebt gelijk, vroeger kon je in zo'n bedrijf groeien. Mijn vader bijvoorbeeld begon als loopjongen in een staaldraadfabriek en is er geëindigd als hoofd van de machine-ontwerp-afdeling, één van de hoogste posten van het bedrijf. Hij werd dan ook méér dan gemotiveerd om vooruit te komen. Dàt zie je vandaag helaas niet meer...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Di Mario: Geen zorgen: je reactie is bewaard gebleven onder het kopje van eergisteren.

    @Gerda: wat je daar zegt over je vader gold voor meer mensen. Hij komt uit de tijd dat werkgevers nog het belang inzagen van gemotiveerde werknemers. Tegenwoordig krijgen mensen een 6-maands contract met een proeftijd van 4 maanden "met kans op verlenging".

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Even OT: http://www.candyonline.nl/Webwinkel-Product-2582232/Rang-24x.html

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Anoniem13:53

    inderdaad gaat alles 5 jaar mee als je dat al haalt. Hier zijn de meeste dingen al binnen jaar kapot. Niet omdat wij zo onvoorzichtig zijn maar omdat de kwaliteit er niet meer is. :(

    ctje.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Geweldig, Chantal. Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Als echtgenote van een werkgever zie ik een andere reden om minder geld te steken in onderwijs en cursussen voor werknemers. De werkgever steekt er geld in (in kosten en werktijd) en na de opleiding gaat de werknemer solliciteren bij een ander bedrijf. Daar gaat je investering. De volgende keer neemt die werkgever ook liever iemand die geen cursus meer nodig heeft en biedt ze ook geen opleidingsmogelijkheden meer aan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!