Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, november 15, 2010

Spannend

Vanmorgen met buurvrouw Hetty samen even wat klusjes gedaan voor Stichting HIOB en daarna naar vriend Pieter om hem te helpen met een computerprobleempje en gewoon om een beetje te kletsen. Bijvoorbeeld over de buurtkrant waar wij beiden voor werken.

Verder ook nog gewerkt aan m'n schrijfsels en daarbij lekker met woorden gespeeld. Daarover gesproken...

Er was een dode gevallen (Zielig: Eerst ging-ie dood en daarna viel hij ook nog!); Er was 'alleen maar winst voor van Barneveld' (En hij kreeg niet eens een glaasje fris of zo. Nee, alléén maar winst...) en op de Gay Pride Parade in Rio de Janeiro waren homosexuelen én lesbiënnes (En er waren ook vrouwen maar dat zeggen ze er niet bij.)

Een raar iets, die Nederlandse taal. Waarom zegt men in het Journaal niet:"Er werd iemand doodgeschoten." in plaats van "Bij een schietpartij is één dode gevallen."? Dat is bijna alsof er meerdere doden waren die bijna allemaal bleven staan en waarvan er maar eentje omviel. Bij de tekst die onderin meeloopt in beeld kunnen ze ook schrijven:"Darts: Van Barneveld wint; Overige Nederlanders uitgeschakeld." of desnoods (want dat is korter) "Alleen van Barneveld wint".

En wie heeft bedacht dat lesbiénnes geen homosexuelen meer zijn? Alsof alleen homosexuele mannen het recht hebben zich homosexueel te noemen! Stel je voor dat ik zou zeggen: "Op het congres werd zowel door vrouwen alsook door lesbiënnes gesproken." Dat zou men toch écht niet leuk vinden.

Niet zo gek dat het slecht gaat met de Nederlandse taal als het bij het Journaal al zo vaak fout gaat. Waar moeten burgers dan geconfronteerd worden met het goede voorbeeld? Echt niet dat ik foutloos schrijf of spreek maar van de mensen van Het Journaal mag je verwachten dat zij weten dat zij een voorbeeldfunctie vervullen. Vind ik.

Laatst had ik het over slapen en dat iedereen daar een ander ritme voor heeft. Zo zijn er mensen die liever 's middags en 's avonds slapen terwijl andere liever 's nachts en 's ochtends de ogen gesloten houden. Helaas voor die laatste groep is het die eerste groep (notabene een minderheid!) die heeft bepaald dat het grootste deel van de bevolking de wekker moet zetten om op tijd op het werk/school te kunnen zijn. Een zeer onnatuurlijk ding, zo'n wekker.

Als God had gewild dat we vroeg opstonden had-ie wel een wekker bij ons ingebouwd.

Helaas heeft mijn zoon geen ingebouwde talenknobbel maar is hij meer van de beta-vakken. Derhalve zit ik met hem wel eens rijen woordjes door te nemen. Gisteren was het de beurt aan de taal Oud-Grieks. Klein probleempje: om hem te kunnen overhoren moest ik mijzelf "even" het betreffende alfabet eigen maken...Dat leek aardig gelukt en het overhoren ging naar behoren! Nu maar afwachten met welk cijfer hij thuiskomt voor de overhoring in kwestie...spannend!


11 opmerkingen:

suske zei

het wordt tijd dat ouders ook iets verdienen voor het helpen maken van huiswerk en studeren met hun kroost.

Liesbeth zei

De tijd van overhoren is voorbij realiseer ik me weer. Net als sinterklaas vieren.

Sjoerd zei

Ik heb echt een ingebouwde wekker en geen elektrische... Ik wordt altijd op tijd wakker, zonder dat ik gewekt wordt.

Redstar zei

Ieder mens bezit toch echt een biologische klok die ook als wekker dienst doet :D Maar elk ritme is anders. Je geen zorgen over maken!

Ollie zei

Mag Ollie eens stoefen Terrence , Een ! keer heeft de wekker me verslagen ! normaal is Ollie in de zomer om half drie , in de winter om half vijf! Die ene keer had TV ollie sensueel verschalkt en ddar heeft had geen spijt om !;-)

Mammalien zei

Ah, maar die wekker is bij mij wel ingebouwd hoor! Elke dag om zeven uur, half acht. Nét voor de dreumes en op tijd voor school. Zelfs als het geen school is.

En dat alfabet, ach, zo leer je als ouder weer eens wat! Ben benieuwd of het je zoon is gelukt.

www.brillie.nl zei

Wij hebben geen beurdkrant, we gaan gewoon bij elkaar op de koffie.

Di Mario zei

Ik heb ook een ingebouwde wekker hooor. Die gaat elke dag rond kwart over negen af. Alleen jammer dat de rest van de mensen om mij heen dat nog niet beseffen.

Love As Always
Di Mario

Roelien zei

Ah grieks en latijn; dat mag ik hier ook elke dag doen....en wat die nederlandse taal betreft, het werkt soms echt op de lachspieren. Kromme zinnen, foute woorden en verkeerde grammatica, ik ben er een beetje allergisch voor.

Fokkio zei

Een leuk stukje. Taal is vaak een raar ding.

Morgaine zei

Kortom, door jou het alfabet te leren, leerde hij zelf ook ;-)

En de taal, ja dat valt steeds meer op net als die wekker, hahaha, inderdaad!

XXX