Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, april 28, 2010

Autootje

Stel U heeft een auto. Een oerdegelijk en zelfs beetje saai model. Maar U kunt er mee naar het werk. En terug. Op zaterdag gaat U ermee naar de Makro en op zondag naar de Ikea. Erg duur was het vehikel niet en stiekem bent U er zelfs een beetje trots op dat-ie na al bijna acht jaren het nog steeds prima doet. Al duurt het opstarten na een flinke nachtvorst bijna tien minuten.

Nu wil het geval dat de buren een nieuwe wagen kopen. Een glimmend geval dat redelijk eenvoudig de 240 kilometer per uur haalt. De kleur doet denken aan een klassieke Bugatti en behalve vrouw en kinderen past zelfs de hond er nog in. De buurman vertelt trots dat hij maar de helft van het benodigde geld hoefde te lenen en de andere helft gewoon op zijn spaaarrekening had staan "waarvan hij het bestaan was vergeten tot hij eens een keer een envelop van de bank openmaakte.". Ja, ja...De buurvrouw vertelt jou gekscherend dat zij overweegt om over een jaar of 14 -als hun jongste 18 wordt- zal overwegen voor een paar honderd euro jouw "roestbakkie" over te nemen.

Hoe voel jij je nu met je oude autootje?

Andere situatie met hetzelfde uitgangspunt. Je hebt dus nog steeds dat autootje en was eigenlijk best tevreden totdat de buren met hun nieuwe de straat in kwamen rijden.

Je zit op de bank TV te kijken en ziet een documentaire. Kindertjes in Afrika met dikke buikjes waar de ribben doorheen steken. De vliegen komen af op de lijkgeur die ze nu al verspreiden terwijl ze nog niet eens dood zijn. Maar wel bijna. U kent het beeld. De dorpsoudste vertelt trots dat het hele dorp al zo'n acht jaar (Hé, net zo lang als jij je autootje hebt! Da's toevallig!) spaart zodat ze "al over een paar jaar" een oude bakfiets kunnen kopen waarmee ze dan zieke dorpsgenoten naar de hulp-post op 80 kilometer afstand kunnen rijden. Bovendien kunnen ze dan makkelijker en meer spulletjes voor verkoop naar de markt brengen.

Ruim tien jaar sparen voor een tweedehands bakfiets!? Ongelooflijk!

En hoe voel jij je nu met je oude autootje?


11 opmerkingen:

Renesmurf zei

Ik ben zeer tevreden met mijn auto, en wat de buurman heeft intereseert me minder dan de zielige mensen in afrika.

Me! zei

Ik ben zeer tevreden met mijn BMW. Ook al wat jaartjes oud. En ik doneer per jaar veel meer dan een bakfiets aan de derde wereld en andere organisaties. Ik heb alleen mijn twijfels of dat geld ooit aankomt bij die stam voordat ze klaar zijn met sparen.

Redstar zei

Ik ben zeer content met mijn zeer saai ogende, maar super comfortabele ZX. Ik breng er regelmatig oudjes mee naar het ziekenhuis, en gebruik hem voor boodschappen, vissen, sociale contacten onderhouden, vakantie, noem maar op.

En ik schenk elk jaar geld aan door mij zelf uitgekozen goede doelen. En de energiesaver is bijzonder irri als je een lange comment wilt typen ;)

Di Mario zei

Ik ben tevreden met mijn fiets... ;-)

Love As Always
Di Mario

Pasula zei

Het is maar net wat je referentiekader is. Mensen mogen best wat meer tevreden zijn vind ik.

Ankie zei

mooi gesteld !
Enne...mijn fietsie doet het prima !

Anoniem zei

Het is maar net hoe je het bekijkt. Ben in ieder geval heel blij met ons autootje en onze fietsen.

Fijne Koninginnedag!
Martine

MrFrancky zei

mijn 8jarige opel zafifa ziet er allesbehalve saai uit nu hij helemaal onder de vogelstront zit.

Liesbeth zei

Het maakt mij niet uit hoe die eruit ziet maar na 10 jaar autoloos omdat we het gewoon niet meer konden betalen is het nu toch wel weer heel erg fijn om er weer een te hebben..toet toet, tijd om te vertrekken..

Anoniem zei

Als een missionaris op vakantie.

Anoniem zei

ik ben blij met mijn fiets, geen rijbewijs, en mijn man en ik natuurlijk ook zijn blij met zijn goedkope autootje waar we krap aan met zijn drieen inpassen zonder lening. En wat de buren hebben intresseert ons niet.

ctje