Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, december 20, 2017

Manipulatie

Ik weet hoe ik mensen kan manipuleren en heb een hekel aan manipulatie.

Daarom hou ik in het openbaar het liefst mijn mond dicht. Bang dat ik - al dan niet bewust - mensen manipuleer en een hekel krijg aan mijzelf.

Politici en marketeers maken graag gebruik van hun kennis om mensen te manipuleren. Wij geloven dat hun plan, hun product, hun dienst, het allerbeste is dat er te krijgen is. Want zo werkt dat.

Niet bij u, natuurlijk want u bent niet te manipuleren.

Als de directeur van het IND (de Immigratie- en Naturalisatie Dienst) u vertelt dat elke vluchteling drie nareizigers met zich mee naar Nederland haalt dan doet u uiteraard onderzoek naar die bewering. Want wanneer een autoriteit iets zegt is dat niet automatisch waar. Toch? Nee, u trapt er niet in!

Trucjes als het aantrekken van een doktersjas, de boodschap laten vertellen door een Bekende Nederlander, het idee verpakken in een schattig uiterlijk...

'Als ik niet zo schattig was,
zou je dan nog steeds doen wat ik van je vraag?'

Veel anderen helaas wel. Die nemen zo'n uitspraak klakkeloos over. Zeker wanneer de buurman én hun favoriete nieuwsblad dat ook doen.

Jammer. Een beetje doorvragen leerde namelijk dat de cijfers van de IND zwaar zijn overdreven. Hier leest u over het hoe en wat (o, en conclusies trekken met de bewering 'Ik heb geen tijd om het onderzoek te lezen' is domweg tijdverspilling. Vind ik.)

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/drie-nareizigers-per-asielzoeker-met-status-onzin-de-ind-goochelt-met-cijfers~a4489528/

==================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

6 opmerkingen:

די מריו zei

Ik vind het nog weinig als het wel zo zou zijn. 1 vrouw, 1 schoonmoeder(want daar kom je nooit vanaf) en maar 1 kind. Terwijl we altijd beweren dat die groepen altijd dozijnen kinderen hebben. ;-)

Love As Always
Di Mario

mirjam kakelbont zei

De overheid verandert ook de statistieken omdat ze dat beter uitkomt. En dan zijn er mensen die dat niet geloven...

John zei

Bijna alles wat de overheid, of aanverwante instanties ons doen geloven is manipulatie. Helaas trappen de meeste mensen er in. Het verheerlijken van Rutte gister bij Jinek was ook massa manipulatie.

Natasja zei

Door zoveel mediakanalen, sijpelt de manipulatie door al je poriën, ook al sta je er niet voor open, toch wordt je er mee besmet. Soms zou ik willen dat ik op een onbewoond eiland zat, zonder prikkels van buitenaf, hoe zou ik dan zijn...

rietepietz zei

Mijn mening doet er gewoon meestal niet toe en dring ik dus meestal niemand op, in die gevallen is me erin verdiepen ook niet erg zinvol.

gerdaYD zei

Tja, ik heb de indruk dat er tegenwoordig meer en meer nep nieuws verspreidt wordt en manipulatie is beslist troef. Je moet er je echt tegen weren want voor je het weet geloof je alles klakkeloos wat er beweerd wordt!
OT: je komt precies nog weinig langs, scheelt er iets dan? Hou je taai hé!