Moeten werkweigeraars altijd worden ontslagen?
De gemeente Groningen heeft - in overleg - het contract niet verlengd van drie ambtenaren die weigeren homoseksuele stellen te trouwen. Vanaf 2009 is het in Groningen verplicht om als ambtenaar de wet uit te voeren.
'Geweldig!' roept het COC, de Nederlandse homo-belangenorganisatie.
'Absurd!' roept de SGP, de politieke partij van Nederlandse christen-fundamentalisten.
Wat vindt u: mag een ambtenaar gewetensbezwaren hebben?
En hoe zit dat met die politie-agent (ook een ambtenaar immers), die indertijd weigerde de bevelen op te voeren van degenen die Nederland overheersten in de eerste helft van de jaren '40? Vanwege gewetensbezwaren (Hij weigerde mee te werken om Joden op transport te zetten) werd hij niet alleen ontslagen maar zelfs gearresteerd.
Persoonlijk denk ik dat wanneer iemand zich niet prettig voelt in zijn of haar baan, die persoon de eer aan zichzelf moet houden en gewoon moet opstappen. Daarbij dienen de consequenties aanvaard te worden.
Je kunt niet én weigeren je werk te doen én verwachten dat je baas je salaris blijft betalen.
Spreuk van de dag
1 uur geleden
Nee een ambtenaar mag niet weigeren een bepaalde groep uit de samenleving niet te trouwen. Het is aan de politiek om het beleid te bepalen en niet aan een ambtenaar. Als hij/zij het niet eens is met het beleid, dient hij zijn eigen mening voor zich te houden en te handelen naar de wet. En als dat niet gaat, dan dient hij/zij zelf op te stappen. Je kunt als ambtenaar niet voor eigen rechter gaan spelen...
BeantwoordenVerwijderenEr zit nogal verschil in je voorbeelden hoor. Een homo-koppel trouwen, of joden op het transport zetten. Een ambtenaar moet gewoon homo's trouwen, want in de wet staat dat homo's dit mogen, en dat ambtennaren dat moeten doen. Weigeren is baan kwijt.
BeantwoordenVerwijderenOver het op transport zetten van joden, stond zover mij bekend niets in de wetboeken.
Een ambtenaar die dat werk niet wil doen moeten ze gewoon ergens anders een baan geven.
BeantwoordenVerwijderenIk ga met Redstar mee, voor zit er zeker een duidelijk verschil in.
BeantwoordenVerwijderenLove as Always
Di Mario
Natuurlijk zit er een levensgroot - onvergelijkbaar - verschil tussen de twee zaken. Maar de vraag blijft staan: kan een ambtenaar zomaar z'n werk weigeren? Petsoonlijk heb ik groot respect voor de politieman die - als enige van zijn collega's - weigerde de Duitse bezetter te helpen. En ook bijvoorbeeld voor de twee Israëlische piloten indertijd die weigerden een Palestijns dorp. Maar verdienen due Groningse ambtenaren dan geen respect omdat zij vasthielden aan waar zíj in geloven? Verder is het natuurlijk volkomen terecht dat zij wegens werkweigering op zoek moeten naar ander werk.
BeantwoordenVerwijderenJa, regels zijn regels.
BeantwoordenVerwijderenWerkweigering als het niet in je functieomschrijving staat is rede tot ontslag en als je werk niet meer leuk vind of je tegen gaat staan is het tijd om wat anders te doen toch!?
BeantwoordenVerwijderenAls het volgens de wet verplicht is mogen ze niet weigeren. Dan maar een andere baan zoeken las dit item voor hun zo belangrijk is.
BeantwoordenVerwijderenOT: je vroeg hoe ik zo'n bewegend panorama kreeg. Als je Wordpress op je eigen domein installeert en dan de plugin WP-PhotoNav erbij, dan lukt dat :-)
Fijn weekend Terrence!