Onlangs was een vriendin bij mij thuis en samen namen we elkaars geschreven verhalen door op taal- en stijlfouten. Het was een erg gezellig avond. Dat was ook het etentje waar ik gisteravond voor was uitgenodigd. Ook gezellig was het om vrijdag bij m'n moeder te eten en vandaag met zoon de film Sherlock Holmes te zien in de bioscoop. Voor gezelligheid bestaan geen regels.
Een overheid moet regels opstellen, zeker. Maar betuttelen is weer heel wat anders. Zie het als een thuiswonende jonge tiener: Je ouders vertellen je dat je middernacht thuis moet zijn. Maar hoe zou je het vinden als ze je daarnaast vertellen welke kleding je moet aantrekken, met wie je wel en niet mee naar huis mag rijden en langs welke route, hoeveel glazen alcohol je wel of niet mag drinken en zo ja van welke soort, jou foto's laat zien met gezichten van de mensen met wie jij niet mag omgaan, welke films je eventueel mag zien, hoeveel calorieën je mag consumeren die avond, of je je vingerafdrukken wilt achterlaten zodat ze je makkelijker kunnen identificeren als je die avond sterft, etcetera...?
Als ze zouden zeggen: "Veel plezier vanavond maar 12 uur thuis en doe een beetje voorzichtig hè? Want ik hou er niet van om midden in de nacht door de politie uit bed gebeld te worden. Daar word ik chagrijnig van. Okee?" is dat toch meer dan voldoende?
In plaats daarvan geeft de overheid ons een gevoel van schijnveiligheid. Een of andere junk steekt je overhoop voor je portemonnee. Dat zijn actie is vastgelegd op camerabeelden (die overigens niet live bekeken worden want daar is de mankracht en het geld niet voor) is van generlei invloed op je mate van dood zijn. Detectiepoortjes en bodyscans ten spijt blijkt het altijd weer mogelijk om een vliegtuig te laten neerstorten. Wat doe je bijvoorbeeld als een organisatie tegen een piloot zegt:"Ofwel laat jij het vliegtuig waar je morgen mee vliegt neerstorten, danwel vermoorden wij jouw vrouw en kinderen."? Of als iemand gewoon op een heuvel gaat staan met een raketwerper?
Al die camera's en andere schijnveiligheidsmaatregelen beschermen passagiers ook niet tegen diefstal uit koffers, gepleegd door bagage-personeel. Zoals onlangs weer duidelijk werd toen maar liefst 9 Schiphol-medewerkers op deze "hobby" werden betrapt.
Prostitutie wordt bijna geheel uit de binnenstad verdreven "om de burger een gevoel van veiligheid te geven". Schijnveiligheid ja, want de hoereerderij zal zich naar niet-controleerbare gebieden verplaatsen en dus voor zowel de werkende dames alswel hun klanten alsook toevallige passanten een gevaarlijker bezigheid worden.
Coffeeshops weghalen uit de buurt van middelbare scholen (Terwijl alcohol een veel groter probleem is op scholen maar men nooit en te nimmer zal overwegen om cafés in de omgeving van ons kroost te sluiten. Maar dit terzijde) zal averechts werken. Een jointje scoren wordt zo alleen maar spannender. En wat let een of ander joch (of meid natuurlijk.) met een brommer om de wiet van verderop te halen en met winst op het schoolplein te verkopen?
Neen, een overheid moet opvoeden en niet aankomen met allerlei regeltjes ter verhoging van de schijnveiligheid.
Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Jacques Martin en dat van Jean Simmons