Waarom krijg je als volwassene geen kleurplaat in een restaurant? Is leeftijdsdiscriminatie niet verboden in Nederland? Met andere woorden: er vindt bijzonder veel discriminatie plaats. Er wordt dus onderscheid gemaakt tussen groepen mensen. Dat hoeft niet per se negatief te zijn: een sporter die zich aanmeldt om Nederland te vertegenwoordigen als hordeloper op de Olympische Spelen zal een afwijzing ontvangen van de beoordelingscommissie.
Niet omdat hij of zij een bepaalde huidskleur heeft of liever met mannen zoent dan met vrouwen of zo. Nee, de afwijzing is gebaseerd op de rolstoel waar de betreffende sporter zich mee voortbeweegt. Dat werkt nu eenmaal niet, een hordeloper in een rolstoel. Persoonlijk spreek ik liever van hordeNloper want de loper springt over meerdere horden. Maar dat mag niet van de huidige spellingregels. Maar dat terzijde.
Zelf kreeg ik ooit een baan in een fabriek niet. Niet vanwege mijn CV, de kleur van mijn huid of omdat er 'man' in mijn paspoort staat. Maar omdat ik niet bij de knop kon waarmee ik een apparaat moest bedienen. Knoppen bij apparaten in fabrieken zijn niet bedacht op jongvolwassenen van 1.40m. Is dat discriminatie? Ja. Is dat erg? Nee.
Mensen zijn nu eenmaal niet gelijk (wel gelijkwaardig, maar dat is een geheel ander begrip. Voor een ander blogstukje) dus het is vrij normaal dat de ene iets niet kan maar de ander wel en dat dat deels je plek in de maatschappij (of in de fabriek) bepaalt. Zo accepteert 'de maatschappij' maar weinig mannen als vrouwelijk lingeriemodel. Bijvoorbeeld. Maar waarom zou dat eigenlijk niet kunnen?
Een actrice werd uitgescholden via sociale media. Uitsluitend omdat zij weigerde in te gaan op het verzoek om een symbool in haar Twitter-biografie te gebruiken waaruit zou moeten blijken dat zij tegen de discriminatie van transgenders is. In een 'biografie' op Twitter is ruimte voor 140 lettertekens. Dat is niet voldoende om alles in te weergeven waar je zoal tegen bent: ananas op pizza, het uitlekken van wie De Mol is, dat je vindt dat manlijke modellen net zoveel betaald zouden moeten krijgen als hun vrouwelijke collega's en omgekeerd voor managers, dat je voorstander bent van een basisinkomen en dus voor de vrijheid voor mensen om al dan niet te werken, et cetera.
====================================
====================================================
(Er komst van mijn hand vast ooit een stukje over racisme)
Tegenwoordig polariseert men graag (vroeger niet?) dus 'eist' men van de filmmaatschappij dat de betreffende actrice ontslagen wordt 'want zij is transfoob!' Rare logica: dus omdat ik geen borstkanker awareness lintje draag zou ik voorstander zijn van borstkanker? Of omdat er geen Nederlands vlaggetje bij mijn profiel staat zou ik 'tegen de Nederlandse waarden en normen!' zijn? Onzin natuurlijk. Zoals het omgekeerd ook onzin is te veronderstellen dat bijvoorbeeld iemand die zich 'christen' noemt in zijn of haar profiel daadwerkelijk de waarden vertegenwoordigt die Jezus voor ogen had.
Dan nog: al zou de actrice wél moeite hebben met de aanwezigheid van transseksuelen in de wereld, wat dan nog? Mag zij geen mening meer hebben en moet zij worden ontslagen omdat zij iets vindt en daarmee een groep mensen discrimineert? Het wordt anders wanneer zij zou weigeren te werken met transseksuelen. Dat is dan gewoon werkweigering en grond voor ontslag op staande voet.
Stel dat iedereen die iets tegen een bepaalde groep heeft ontslagen wordt, dan zou niemand meer werk hebben want die regel zou ook gelden voor iedereen die een hekel heeft aan racisten.
============================================
Meer lezen? Mijn verhalenbundels