Ja, natuurlijk moet er geld verdiend worden en ja, natuurlijk moet de overheid soms iets bijleggen. Maar dat geldt dan wel voor alles: onderwijs, ziektekosten, sport, vervoer, cultuur. Ik denk niet dat één enkele groep mag bepalen welk deel van de samenleving wel of geen bestaansrecht heeft. Zo heb ik persoonlijk niet zo veel met de sport 'kaatsen' en zal ik er niet minder om slapen als het Spaarpottenmuseum geen subsidie meer krijgt. Maar dat is mijn smaak. Die van een ander is heus niet beter of slechter. Alleen maar anders.
En terwijl de één graag cd'tjes koopt steun ik liever musici door naar concerten te gaan.
Natuurlijk zijn vooral de ouderwetse platenbazen er niet blij mee dat veel mensen niet meer betalen voor muziek. 'Vroeger was het voor ons veel beter geregeld!', geloven zij graag. Maar heeft u nooit een klasgenoot een leeg cassettebandje meegegeven die daar vervolgens voor u een LP op zette? En heeft u nooit muziek opgenomen van de radio? Of is dat wat anders?
'Voor elke €1000 die met muziek wordt verdiend, ontvangt de muzikant ongeveer €25'.
Moeten er andere regels gelden voor digitaal of analoog 'stelen'? En hebben die platenbazen echt nog nooit artiesten en consumenten opgelicht, of wel bestolen? En waarom hoeven zij niet te worden bestraft en moeten consumenten wél worden gestraft? Is het niet voldoende compensatie dat mensen een toeslag betalen bovenop een leeg cd'tje, dan ook nog online betalen voor een paar liedjes en dus eigenlijk dubbel betalen voor dezelfde muziek? Ja, de muziekindustrie (en daarbij ook de filmindustrie) moeten snel op zoek naar een nieuw verdienmodel. Netfllix en Spotify schijnen dat te hebben begrepen. Het management van Sony Music niet.
Sommigen bezitten tienduizenden liedjes. Op vinyl, cd, op de harde schijf van hun computer en/of op een USB-stick. Sommigen roepen dan: 'Ja maar, je kunt toch nooit al die muziek draaien?' Dan haal ik uit met: 'Er komen niet genoeg feestjes in je leven om al die schoenen te dragen die stof staan te vangen onder je bed.'Toevallig.
Toevallig is het ook dat er best veel overeenkomsten zijn tussen de levens van Jezus Christus en die van Julius Caesar. En dan heb ik het niet alleen over hun initialen. Zij leefden in ruwweg dezelfde tijd in ruwweg hetzelfde gebied en waren op hun manier allebei een 'verlosser'...enzovoorts, en zo verder. (zie: http://www.skepsis.nl/carotta.html) Dan Brown zou het zó geschreven kunnen hebben! Hoewel zijn boeken razend spannend zijn en hij zeer gedegen onderzoek pleegt voor en tijdens het schrijven blijft het toch voornamelijk fictie.
Maar mensen geloven nu eenmaal graag en als je iets zodanig beschrijft dat men het gevoel heeft dat het gebeurd zou kunnen zijn, gelooft men al snel dat het gebeurd ís. Zo werkt onze geest gewoon. In de jaren '60 ontstond er grote onrust toen de Ark van Noach gevonden zou zijn. (Zie: http://www.snopes.com/religion/noahsark.asp) Het bericht was vooral waar omdat men het wílde geloven. En mensen die iets wíllen geloven (wetenschappers incluis!) laten geen middel ongeroerd om hun gelijk te 'bewijzen'.
Gelukkig bestaan er goede scholen die onze kinderen leren wat onderzoek écht is maar helaas zijn er ouders die hun kinderen leren dat iets vaak 'gewoon zo is, want het is gewoon zo!' En dat is jammer. Daarom pleit ik voor meer volwassenen onderwijs.
Bij de Nederlandse les kregen mijn zoon en zijn klasgenoten indertijd een klassiek voorbeeld te zien en horen van hoe het niet hoort. Sommigen van u kennen dit filmpje al van een bekende politica die op taalkundig (én wiskundig!) gebied volledig de mist in gaat. Maar het blijft vermakelijk:
=================================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/
Een opgeruimd karakter
47 minuten geleden