Nation van Terry Pratchett is boek nummer 3 van dit jaar. Het gaat over de ontmoeting tussen twee zeer verschillende culturen. Toch is het duidelijk dat sommige waarden universeel zijn. Waar en in welke tijd je ook bent geboren en hoe je ook bent opgevoed: iedereen kan goed en kwaad van elkaar onderscheiden. Waar het om gaat is wat je doet met die kennis. Overigens is het bezit van kennis geen garantie voor slim zijn. Dat is heel wat anders.
Uit het boek haalde ik ondermeer het volgende:
Hoe de wetenschappers wisten dat nog geen Europeaan een blik had geworpen op de binnenkant van de tempel met al haar goud, kostbare schalen en fraaie beeldjes? Heel simpel: alles stond er nog.
Wij leven nu eenmaal in een cultuur waarin hebben belangrijker is dan geven, waar kwantiteit belangrijker is dan kwaliteit, waar het bezit van kennis belangrijkers is dan de kennis zelf. Om de zaken op onze planeet weer een beetje in balans te krijgen is het nodig dat "men" anders gaat denken. Maar binnen vier, vijf generaties zie ik die ommekeer nog niet gebeuren.
Sommige dingen zijn gewoon onmogelijk. Probeer maar eens een Wilders-aanhanger uit te leggen dat niet elke Moslim naar de moskee gaat zoals niet elke christen naar de kerk gaat. Probeer maar eens op een onbewoond eiland te wonen. Ook dat zal je niet lukken.
Zo zal ik ook nooit ende te nimmer vrouwen kunnen begrijpen maar leg ik mij liever daarbij neer (Let op de dubbele betekenis!) dan er te lang stil bij te staan.
De link van vandaag is naar mijn verzameling Star Trek-karakters op Twitter. Geweldig hoe die mensen het volhouden om vanuit het karakter te schrijven!