In theorie kan-ie prima werken, die Participatiewet. Maar wie weet na te denken weet dat de praktijk te weerbarstig is. En dat leidt tot excessen. Een oma kreeg een boete van €34.000 (!) vanwege het 'illegaal' oppassen op haar kleinkind. Zij is namelijk arbeidsongeschikt en door op te passen 'bewees' zij dat zij kan werken. Bovendien 'stal' zij het baantje van een betaalde oppas of een kinderdagverblijf. Een werkloze dame uit Spijkenisse zette geheel belangeloos en vrijwillig een inloophuis op voor kankerpatiënten en hun familie op en steekt daar 40 tot 50 uren per week werk in. Helaas staat het inloophuis niet in haar eigen gemeente en dus is zij - volgens de regels van de Participatiewet - 'niet nuttig voor de maatschappij'. De gemeente gaat haar nu verplicht 'nuttig' vrijwiliggerswerk opleggen wat zij moet doen om haar uitkering te mogen behouden. Helaas kan zij daardoor het inloophuis niet meer in stand houden. Een gemeentewoordvoerder weigerde - uiteraard - te reageren op de kwestie. Ik denk dat het niet lang meer zal duren voordat mensen massaal in opstand komen.
Verbreek de ketenen
Elk jaar vindt in Amsterdam het Keti Koti festival plaats. Naar verluidt betekent de naam zoiets als 'verbreek de ketenen'. Het is een feest om te vieren dat ooit de slavernij is afgeschaft. Vieren wij over een eeuw of wat het einde van de Participatiewet? Mensen worden tegen hun wil in fulltime tewerkgesteld in ruil voor voedsel en onderdak. Want meer valt er niet te betalen van een bijstandsuitkering. Ik ken mensen die heel hard roepen dat zij het niet erg zouden vinden: zoveel geld krijgen voor niets doen. 'Alleen mensen die betaald werk verrichten zijn nuttig voor de maatschappij!' Blijkbaar vinden zij hun partner en hun moeder dus lui...
Protest
Ik roep hen bij deze op hun baan af te dragen aan iemand die er wél eer in stelt en de daad bij het woord te voeren. Ik voorspel dat al die roepers hypocriet blijken te zijn en dat zullen weigeren. Ik voorspel ook over enkele jaren een massaal protest op het Museumplein in Amsterdam waarbij de betrokken politici ter verantwoording worden geroepen.
Lege winkelpanden
Amsterdam gaat steeds meer op Barcelona lijken: steeds meer lege winkelpanden ontsieren de ooit zo bedrijvige straten. Vooral op plaatsen waar ooit kinderdagverblijven zaten valt de leegte op. Logisch ook, want wie kan er heden ten dage 1200 euro per maand betalen voor kinderopvang? Zeker als oma het doet voor een doosje bonbons. En welke zelfstandige kan de duizenden euro's aan huur voor een winkelpand opbrengen, elke maand weer? Woningcorporaties - tot 1994 stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk maar vanaf toen commerciële bedrijven - vragen steeds meer geld voor huurwoningen en winkelruimtes (terwijl de miljarden euro's die zij in reserve hebben niet worden gebruikt voor het opknappen van oude woningen of het bouwen van nieuw) maar steeds minder mensen kunnen die vaak absurde bedragen opbrengen. Neem woonwarenhuis V & D. De directie vroeg het personeel een loonoffer van bijna zes procent. Maar levert zelf niets in. Dat is blijkbaar heel normaal.
http://nos.nl/artikel/2018284-v-d-is-voorlopig-gered.html
Je zal je hele leven bij het bedrijf hebben gewerkt en ontslagen worden alleen omdat de investeringsmaatschappij die het bedrijf gekocht heeft vindt dat het te weinig winst maakt. Je zou er bijna van gaan huilen!
Gewoon mooi
En dan nu even, omdat het gewoon mooi is, ook al heeft u het waarschijnlijk al eens eerder gezien:
Hungarian Shadow Dancers 'Attraction' met de muziek van Emeli Sandé, 'Read all about it'