Natuurlijk heeft u een bloedhekel aan buitenlanders die te lui zijn om te werken en onze baantjes inpikken! Behalve als het om schattige Poolse
'Dus wie het meeste aan belasting betaalt heeft de belangrijkste stem en dat heet 'democratie'?' -'Nee, natuurlijk niet! In een democratie telt de wens van de meerderheid.' 'Maar een grote minderheid van de bevolking betaalt het meeste aan belasting. Sterker nog: ongeveer 90% van de Nederlandse bevolking ontvangt zorg-, kinder -, en/of huurtoeslag en verreweg de meeste huiseigenaren laten toe dat feitelijk een bank hun huis bezit. Vindt u nu nog steeds dat uw mening het zwaarste moet wegen 'omdat u veel belasting betaalt?' -'Nou, eh... '
Eric van der Burg (VVD, Amsterdam) preekt - net als veel van zijn collega politici - het liefst voor eigen parochie. De meeste mensen die naar hem luisteren spreken hem niet tegen. Ofwel omdat zij dat - uit angst voor het verlies van hun positie binnen de politieke partij - niet durven, dan wel omdat zij als toehoorders zijn uitgenodigd omdat zij het sowieso al met hem eens zijn. Via de televisie kun je namelijk heel wat kiezers over de streep trekken wanneer je een zaal vol ja-knikkers laat zien. Wie burgers laat zien dat je best kritisch mag zijn (bijvoorbeeld door in discussie te gaan met politieke tegenstanders) geeft het signaal af dat er getwijfeld mag worden aan hun woorden.
Zie hier meteen de reden waarom Geert Wilders (oprichter, voorzitter én enig lid van de 'democratische' PVV) debatten zoveel mogelijk probeert te vermijden; opvallend vaak - als hij al heeft toegezegd te komen praten met politieke tegenstanders - belt hij op het laatste moment af 'want de beveiliging is niet in orde' of omdat hij was 'vergeten' dat hij diezelfde dag moest spreken voor rechts nationalisten in Wisconsin of plotseling problemen heeft met zijn gezondheid en het van de dokter rustig aan moet doen.
De reden dus waarom veel politici de discussie niet aangaan in een zaal, via TV of radio of via Twitter is heel eenvoudig: hun uitspraken houden geen stand wanneer zij die met argumenten* moeten onderbouwen.
Speciaal voor hen die nu nog twijfelen op wie te stemmen aankomende woensdag, hier nog een soort van stemwijzer.
* (Speciaal voor PVV-stemmers) Moeilijk woord. Betekent dat je niet zomaar iets roept maar eerst nadenkt. 'Ik hep zelluf in de Telegraav gelese dat Geert dat zij dus ut is so!' telt niet als nadenken. Overigens: in verreweg de meeste Nederlandse gemeentes doet de PVV niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat bijna de helft van iedereen die PVV wil stemmen dat niet weet doet niet ter zake. Echt niet.
http://www.bnr.nl/radio/bnr-campagne/463402-1403/bijna-helft-pvv-stemmers-weet-niet-dat-partij-niet-meedoet
Tot slot een literaire herinnering voor hen die helemaal blij worden bij het idee dat er politieke partijen zijn die nóg verder willen inbreken op onze privacy:
(Voor wie de lettertjes te klein zijn: '1984 isn't an instruction manual')
En het bewijs dat van Kooten & De Bie hun tijd ver vooruit waren: