Meestal is het leuk om mensen van vroeger te ontmoeten. Zo kwam ik vandaag Marie-Louise tegen. Via het bureau waar zij voor werkt verwierf ik indertijd een leuke opdracht die mij voor een paar dagen naar de Franse zuidkust bracht.
De Franse overheid gaf indertijd opdracht tot moord op de Nederlandse fotograaf (en van oorsprong Portugees) Fernando Perreira die z'n werk deed aan boord van het Greenpeace vlaggeschip Rainbow Warrior. Toch riep de Nederlandse regering niet op tot een boycot van Franse producten, politici of festiviteiten. Dat zou namelijk politiek gezien wat gevoelig liggen. Bovendien vertelde Mitterand dat zijn regering niets met de hele zaak van doen had en daarmee was de kous af.
Balkenende vindt het dan ook helemaal niet erg om aanwezig te zijn bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in China op 8 augustus. Alleen als de situatie verslechterd zal hij overwegen ondermeer zijn ambtsgenoten uit Duitsland en Frankrijk te volgen in hun boycot van China's machtsspel.
De eis die het Europees Parlement stelt aan China is dat het gesprek wordt aangegaan met de Dalai Lama, geestelijk leider van het onderdrukte Tibetaanse volk.
Vergeleken met de situatie van sommigen valt het bij ons nog erg mee met het verschijnsel onderdrukking, al zullen vooral mensen met een laag inkomen daar wel'ns anders over denken.