Mij wordt wel eens verteld dat ik mijn meningen altijd zo scherp stel. Lijkt mij logisch. Net als elke schrijver wil ik dat mijn schrijfsels gelezen worden.
Met zeer genuanceerde artikelen (wetenschappelijk, een column of in welke vorm dan ook) ontlok je geen discussie, reageren mensen niet en zullen het artikel ook zeker niet delen via sociale media. Leuk hoor, af en toe een reactie als 'Goed gezegd!' of 'Ja, dat vind ik ook.'
Maar zo kom je natuurlijk niet veel verder. Zowel de schrijver als de lezer stagneert dan in de groei als mens. En dat moeten wij niet hebben, natuurlijk.
Ook natuurlijk: mensen schrijven en lezen veel minder blogs dan - pak 'm beet - twintig jaar geleden. Toen had je bulletin-boards (later 'chatrooms') en kwam het verschijnsel 'online dagboek' net uit de luiers.
In de begintijd van e-mail kwam het verschijnsel 'meme' ('miem'. Of in het Nederlands gewoon 'meme'. Ik meen gerelateerd aan mnemoniek: door psychologen gebruikte methode om met een eenvoudig plaatje of bijvoorbeeld een foto iemands geheugen te activeren) in opkomst. Zelf schep ik er genoegen in om memes te creëren en te reageren op andere meme-makers. Bijvoorbeeld via Instagram en ImgFlip (klik).
Dat kan tot zeer onderhoudende (meestal korte) gesprekken leiden.
Tegenwoordig verdelen mensen hun aandacht niet over twee maar over tientallen sociale media platforms: Facebook, Instagram, WhatsApp (ja - en zeker voor wie lid is van groepen -, ook WhatsApp is 'sociale media'), Tik Tok, Twitter, Tumblr, Untappd ('Instagram/Recensiesite voor bierliefhebbers'), Flickr, Pinterest, YouTube (niet alleen filmpjes kijken maar ook uploaden) en ontzettend veel mensen besteden ontzettend veel tijd aan het reageren op zogeheten 'reactie-video's', waarin andere gebruikers reageren op mensen die op een filmpje reageren. Echt waar), 500px (een soort Instagram voor (semi-) professionele fotografen.
Volgens mij heeft Tumblr (een beetje een mix van Twitter en Instagram. Met een vleugje Pinterest) zijn beste tijd gehad en steeds meer mensen stoppen ook met Twitter. Om bijvoorbeeld over te stappen op Mastodon, een 'concurrent' van Twitter. Met een miniem percentage van het aantal gebruikers van het speeltje van Elon Musk niet echt een concurrent te noemen.
Toen ik iemand Mastodon hoorde omschrijven, dacht ik even dat mij werd verteld over bulletin-boards: 'Je zoekt een groep met dezelfde interesse als jij en mengt je in een discussie nadat je eerst een tijdje alleen maar meegelezen hebt'.
Van welke vormen van sociale media maakt u gebruik? En reageert u wel eens op teksten, foto's en/of filmpjes van anderen?
Welke categorie is voor u het meest interessant: dagelijks leven, een hobby, een vakgebied, geschiedenis, politiek, techniek, muziek? Het kunnen er natuurlijk ook meerdere zijn.
===============================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer
Meer lezen? Mijn verhalenbundels
Als je het altijd te scherp aanzet, dan zal je merken dat mensen wegblijven en dat zal ook niet de bedoeling zijn. Zelf vind ik reacties leuk, maar ik ben niet uit op discussies. Met flut-reactiees heb ik ook weinig. Net als liken, wat me ook te nietszeggend is.
BeantwoordenVerwijderenBen wel kieskeurig. Fakeboek en Instagram blokkeer ik al 10 jaar volledig, met tumbler heb ik niet veel. Met pinterest ben ik ook al jaren klaar. Kijk wel het e.e.a. op Youtube en gebruik Twitter en Mastodon. Mastodon sluit meer op mij aan en twitter heb ik dus al jaren afgesteld als mastodon. Dwz het geen 'Voor Jou'-onzin (dus geen algoritme). Gewoon het nieuwste bericht bovenaan van een groep mensen die ik volg. Reclames onderdruk ik overal, dus ook bij twitter.
Zal ook eens naar Mastodon gaan kijken. Het is een zooitje geworden. En werd erger met Musk aan het roer. Ondanks 'blocken' en 'negeren', blijven allerlei fascistoïde types zich in mijn TL ophouden. Sinds een paar weken aangevuld met 'dames' met namaak-lichaamsdelen die willen dat ik lid wordt van hun privé-appgroepje en zo. Irritant. Of ik hou het gewoon weer bij bloggen, net als vijfentwintig jaar geleden.
VerwijderenVoor Firefox bestaat een add-on 'Control panel for twitter'. Daarmee krijg ik dat 'Voor jou' niet te zien, waar dergelijke ellende in gepushed wordt. Verder blokkeer ik op twitter en mastodon wat woorden waar ik niets mee heb. Krijg dus niets te zien van bijvoorbeeld GTST of Wilders. Mastodon is duidelijk anders dan twitter. Je moet daar kiezen voor een server. Velen doen de standaard .social en die heeft nog af en toe overbelastingkuren. zelf zit uk op mastodon.nl en dat gaat probleemloos. Je moet er net als bij een weblog zelf op uit om mensen te vinden. Kan op een paar manieren. Kijken bij Lokaal (op je eigen server) of Globaal en dan krijg je alles te zien van de inmiddels 8000 servers. Kan je ook filters op zetten zodat je geen berichten te zien krijgt in het Chinees of Arabisch.
VerwijderenBij de vorige reactie m'n naam vergeten in te vullen.
Verwijderen