Zojuist kwam ik terug van de eerste vergadering van het nieuwe seizoen: die ging vooral over de subsidieaanvraag voor één van de stichtingen waar ik als vrijwilliger voor werk. Leuk hoor, eindelijk weer ambtelijke stukken lezen! Al lees ik vele malen liever een goed boek...
Verhalenbundel nummer drie, 2013 van uitgeverij Ridaire is boek nummer 15 dit jaar en bevat diverse korte verhalen van diverse lengtes en diverse kwaliteit. Kwaliteit heeft niet altijd met geld te maken en goedkoop is lang niet altijd duurkoop. Er zijn geen richtlijnen voor en dus is het altijd opletten geblazen met wat je koopt want anders ben je alsnog veel geld kwijt.
Met z'n allen zijn wij veel geld kwijt aan mensen die 'hun hand ophouden': arbeidsongeschikten, bijstandstrekkers, huizenbezitters, kunstenaars en bejaarden. Zonder verder te lezen: welke groep, denkt u, ontvangt de meeste overheidssubsidie (en dus een percentage van uw en mijn inkomen) van allemaal?
Dan hier de link naar een artikel in de Volkskrant over deze kwestie en het citaat (pas op: spoiler alert!) dat de uitslag verklapt:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3309891/2012/09/02/Wie-is-kampioen-handophouder-van-Nederland.dhtml
'10 procent hoogste inkomens krijgen tezamen ongeveer evenveel geld aan hypotheekrenteaftrek als álle bijstandstrekkers bij elkaar!'
Er wordt nogal wat gesjoemeld met geld. Daarom zijn er gelukkig toezichthouders. Zoals AFM, de Authoriteit Financieële Markten. Die houdt in de gaten of banken niet te veel bonussen uitkeren aan het eigen management en tegelijkertijd een paar duizend medewerkers ontslaan 'vanwege de financiële crisis'. Maar wie houdt er eigenlijk toezicht op de AFM? Want onlangs kwam uit dat een bestuurder van die 'onafhankelijke' instelling over een periode van vier jaar tijd een kwart miljoen euro aan reiskostenvergoeding ontving. En dat terwijl hij maar een paar kilometer verderop van het bedrijf woont. Zelfs al zou hij elke dag met de taxi zijn gegaan dan kom je nog bij lange na niet aan dat bedrag maar slechts op ongeveer 30.000 euro. Dus waar is al dat geld naartoe gegaan? Vooralsnog is er niemand die dat weet behalve de meneer in kwestie. Persoonlijk vind ik dat een kwalijke zaak.
Spreekt u mensen wel eens aan op kwalijk gedrag of vindt u - net als de meeste mensen - dat dat de taak is van iemand anders? Welnu: ik ben iemand anders.
Het management van toezichthouder AFM blijkt jarenlang zichzelf enorme cadeautjes te hebben gegeven in bijvoorbeeld de vorm van extreme reiskostenvergoedingen. De vraag is dus: wie houdt toezicht op de toezichthouder? Intussen heeft afluisterdienst NSA besloten voortaan ook zichzelf af te luisteren. Tot sinds kort kon namelijk zo'n beetje elke werknemer op eigen houtje bij alle privé-gegevens van wie dan ook ter wereld. Voortaan heb je een collega nodig die samen met jou een sleuteltje omdraait of een wachtwoord invoert. Je zou denken dat dat bij de grootste spionagedienst ter wereld al lang goed geregeld was en dat onze gegevens bij hen in goede handen zouden zijn. Niet dus.
Je zou ook denken dat de verhoging van parkeergeld in Amsterdam ten goede zou komen aan bijvoorbeeld meer parkeerplekken of minstens beter openbaar vervoer. Niet dus.
Spreuk van de dag
1 uur geleden
Ik vind het veel ernstiger dat het koningshuis maar niet afgeschaft wordt, deze dure rechtse hobby is toch een klap in het gezicht voor de voedselbankgangers!
BeantwoordenVerwijderenIk ben bang dat veel huizenbezitters dit toch niet willen horen. Maar goed dat ik het weet. Ik zal het ze gerust onder hun neus wrijven.
BeantwoordenVerwijderenLove As Always
Di Mario
arbeidsongeschikten betaalden in hun werkende leven verzekeringspremie voor het geval ze ooit arbeidsongeschikten zouden worden. Het is aan de verzekeringsbank dit geld goed te investeren zodat het de belastingbetaler niets kost :)
BeantwoordenVerwijderenZo te lezen zijn de "pijnplekken " overal dezelfde :-(
BeantwoordenVerwijderenDie HA is inderdaad hártstikke oneerlijk. Dat er voor starters een aantal jaren aftrek geldt kan ik mee leven, maar dan toch alleen tot hóógstens anderhalve ton !
BeantwoordenVerwijderenNu is het inderdaad zo dat mensen steeds luxere huizen kopen voor een deel op kosten van de belastingbetaler.
Als de HA verdwijnt moet er wél weer aftrek mogelijk zijn voor groot onderhoud maar dat kost véél minder.