vrijdag, augustus 30, 2013

Berggeest (Een verhaaltje)

Na jarenlang over straat zwerven was hij het nu wel een beetje zat. 
Een paar maanden bij vrienden op de bank afgewisseld 
met een paar weken noodopvang en een paar dagen politiecel. 

Het was gewoon niet leuk meer. 
Toen een medewerker van de gemeente dan ook met een voorstel kwam 
greep hij de kans met beide handen aan. 

Elke dag een warme maaltijd, warme kleding 
en bovendien een tientje per dag! 
Hoe zou hij zo'n mogelijkheid aan zich voorbij kunnen laten gaan?

Had hij vooraf geweten wat er precies van hem werd verlangd dan had hij vermoedelijk nee gezegd.

Maar nu stond hij hier minstens zes maanden lang. 
Toeristen te verleiden tot het maken van foto's. 
Terwijl hij twaalf uren per dag bij de brug stond. 
Verkleed als berggeest.

===========================
Meer lezen? http://www.lulu.com/spotlight/Terrebel


donderdag, augustus 29, 2013

Vooruitgang

Boek nummer 17 van dit jaar is Een van Ons van Henk Vlaming. Een goed vertelde ouderwetse detective waarbij een moord wordt opgelost maar waarin ook kindermisbruik ter sprake komt. Een aanrader voor de liefhebbers van het spannende boek! En dat zeg ik niet alleen omdat ik Henk toevallig ken... Helaas blijven veel misdrijven onopgelost maar de overheid heeft andere prioriteiten dan het op peil houden van de opleiding van agenten. Smoesjes verzinnen waarom het JSF-project zal worden doorgevoerd, ondanks negatieve rapporten. Bijvoorbeeld. Schaliegas, iemand? Betuwelijn? Fyra? Integratietrajecten? Stuk voor stuk geldverspillende project die 'misschien ooit' geld zouden kunnen opbrengen.

Het Koningshuis kost ons als belastingbetalers ongeveer 30 miljoen euro per jaar. Voetbal kost ons jaarlijks 300 miljoen euro per jaar en subsidie aan huizenbezitters (de zogeheten HRA, ofwel Hypotheekrenteaftrek) kost ons ongeveer 14 miljard euro per jaar. De cijfers zijn natuurlijk niet 100% accuraat (verschillende onderzoekers gebruiken verschillende rekenmethodes) maar de verhoudingen zijn nietemin duidelijk. Toch? Ofwel: mensen die vinden dat het Koningshuis moet worden afgeschaft 'omdat dat geld kost' maar tegelijkertijd vasthouden aan hun veel te dure koopwoning en daarom vinden recht te hebben op HRA zouden dus eigenlijk moeten worden nagekeken op psychische klachten. Of in elk geval rekenles moeten krijgen.

Vanaf 2015 gaan niet deskundigen maar ambtenaren bepalen of jongeren in aanmerking komen voor psychiatrische behandeling. Zij komen niet geheel onbeslagen ten ijs maar ontvangen een cursus die hen in wel zes hele dagen de nodige expertise zal geven! http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/08/ambtenaar-wordt-jeugdpsychiater.html En nee, het is helaas geen grap en ik vrees dat de gevolgen van deze bezuinigingsmaatregel snel duidelijk zullen worden.

Zolang niet bekend is wat de gevolgen zijn van boren naar schaliegas gaat men er uiteraard mee door. Als de gevolgen duidelijk zijn, zijn degenen die er nu rijk van worden toch al lang dood dus wat zou het hen kunnen schelen?
Misschien dat op een dag het leger moet worden ingezet om een groot bewoond gebied snel te ontruimen omdat er per ongeluk iets mis is gegaan met boringen maar wie dan leeft, die dan zorgt. Toch? En bovendien kunnen mensen weer mooie foto's maken van soldaten in aktie!

Soldaten zijn stoere mensen die nergens bang voor zijn. Niet voor bommen, niet voor geweren en dus zeker niet voor andere mensen. Met name Amerikaanse mariniers schijnen onverschrokken te zijn en absoluut nergens bang voor. Behalve voor homoseksualiteit dan. Mij lijkt het aardig om een rechtszaak te zien tegen een militair die terechtstaat wegens geweld tegen een homoseksuele man.

'Dus u heeft een gruwelijke hekel aan homoseksualiteit?' - 'Jazeker! Ik kan homoseksualiteit niet uitstaan en bovendien mag het niet van de Bijbel!' 'Is deze DVD met het plakkerige hoesje van u?' -'Ja, dat is mijn eigen exemplaar van 'Return of the Lesbian Vampire Killers from Outer Space'. Vind ik leuk om naar te kijken. U mag'em wel lenen als u wilt hoor, ha, ha!' -'Dus u heeft een gruwelijke hekel aan homoseksualiteit maar geniet van het kijken naar twee mensen van hetzelfde geslacht die naakt met elkaar zoenen? Antwoord uitsluitend met 'ja' of 'nee'.' -'Eh...'

De vroegere leider van de KGB, Vladimir Putin, ís zo'n mannetjesputter die nergens bang voor schijnt te zijn, behalve voor zoenende mannen. Toch vreemd voor iemand die graag zo op de foto gaat:
Het is bijna grappig om te zien hoe fel Amerikanen reageren op 'die achterlijke Russen' die zelfs een wet hebben aangenomen die het propageren van 'alternatieve relaties' verbiedt. Het is namelijk nog maar sinds een paar maanden niet verboden om in het Amerikaanse leger homo te zijn! En natúúrlijk komt homofobie niet voor in een 'beschaafd' land als Amerika (of Nederland en België, nu wij toch bezig zijn.)

Dan die Amerikaanse TV-dominee die graag een 'vomit (kots) - knop' zou zien waar je op kunt drukken als je op internet een foto tegenkomt van zoenende mannen. Zoals een cabaretier terecht opmerkte: 'Maar het zou toch gewoon handiger zijn als hij zou stoppen met het zoeken naar foto's van zoenende mannen?'

En homoseksualiteit zou 'tegennatuurlijk' zijn. Ja hoor, en op Facebook zeggen dat homoseksualiteit tegennatuurlijk is zit ingebakken in onze genen sinds het begin der mensheid?  Volgens Creationisten al zo'n 7000 jaar lang dus...

Wat zou het toch mooi zijn indien de wereld werd geregeerd volgens morele richtlijnen, nietwaar? Maar wiens moraal moet worden gevolgd? Die van u of die van mij? Die van Adolf Hitler of die van Moeder Teresa? Feit is dat niet één enkele richtlijn de juiste is en dat is ook goed zo.  Huh? Ja, het is goed dat wij allemaal verschillend zijn en anders tegen de zaken aankijken. Dat is de reden dat wij dingen willen veranderen en dus de reden van het bestaan van vooruitgang.

woensdag, augustus 28, 2013

Arresteren

Had een rustig avondje met mijn zoon en las met graagte de reacties die vooral op Twitter op mijn stukje van gisteren kwamen. Het is mij duidelijk geworden dat wij er niet snel uit zullen komen over wat nu beter is: wel of niet vegetariër zijn. En bovendien leeft groente in feite ook, al heeft een wortel dan geen zenuwstelsel. Betekent dat dat wij dan wel iets mogen eten als het geen pijn kan voelen?
Maar als wij een varken eerst doodmaken en dan pas opeten voelt-ie er toch óók niets van? En vissenvlees is toch óók vlees? Het dilemma wordt nog eens samengevat in dit prachtige stukje tekst
dat mede-blogger Gerda mij stuurde via het reactiepaneel:

Als ik thuiskom uit school
Rol ik eerst over de grond
Met mijn allerliefste vriend
Een grote zwarte hond
Maar om zes uur als ik
Aan de eettafel zit
En ik kijk naar mijn bord
Dan denk ik hee!
Ik eet toch ook mijn moeder niet op!

Morgen word ik vegetarier
Ik kan niet tegen al dat dierenverdriet
Van duizend kippen in een legfabriek
Maar er is niets lekkerder dan kip met friet!
Dus morgen word ik vegetarier
Maar vandaag
Vandaag nog even niet

In het weekend was ik
Op mijn oma's boerderij
Ik lag daar languit in het gras
Bij de koeien in de wei
Maar 's avonds zag ik op tv
Een programma op net twee
Over de bioindustrie
Toen dacht ik hee!
Zo hoef ik mijn rollade toch niet!

Ik heb een groot dilemma
Ik ben zo gek op vlees
Op vette karbonades, gehakt en kipsate
Maar steeds als ik het eet
Dan denk ik aan dat beest
Dat met zijn snuit graag door de modder veegt

Morgen word ik vegetarier
Ik kan niet tegen al dat dierenverdriet
Van duizend kippen in een legfabriek
Maar er is niets lekkerder dan kip met friet!
Dus morgen word ik vegetarier
Maar vandaag
Vandaag nog even niet
© Kinderen voor kinderen

Waarom andere mensen met vragen blijven zitten weet ik niet maar ik stel ze gewoon en dan is het aan de ontvanger om wel of niet te reageren. Ik was erg tevreden met de reacties van Marianne Thieme, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, gisteren! Altijd fijn als iemand de moeite neemt te reageren op een serieuze vraag. En bovendien heb ik mijn mening meer kunnen nuanceren naar aanleiding van diverse andere reacties van mensen. En leren is altijd goed!

Natuurlijk ergert u zich wel eens aan een bepaalde situatie. Thuis, op straat of op het werk. Mijn vraag is: probeert u er wat aan te doen, vindt u dat een ander er wat aan moet doen, blijft u zich ergeren aan het feit dat niemand er wat aan doet of haalt u gewoon de schouders op?

Edward Snowden, Glenn Greenwald en Bradley (eerdaags 'Chelsea') Manning zijn van die mensen die zich 'verplicht' zagen er wat aan te doen en zijn nu strafbaar omdat zij beschikken over informatie die levensbedreigende situaties zou kunnen opleveren. Eigenlijk zouden u en ik dus ook opgepakt moeten worden want wij weten dat als je iemand door het hoofd schiet die persoon dan zeer waarschijnlijk zal sterven. Los daarvan: als het bezit van al die overheidsinformatie strafbaar is, zou dan de overheid niet zichzelf moeten laten arresteren?

dinsdag, augustus 27, 2013

Vegetariërs

Natuurlijk ging ik vandaag even naar buiten om te genieten van het prachtige zomerweer! En ik vergaderde ook. En ik haalde een nieuwe opdracht binnen. En ik schreef aan mijn aankomende boek.

Boek nummer 16 van dit jaar is 'Succes met je Boek!' van Maarten Carbo en geeft tips en trucs voor aspirant-schrijvers; waar op te letten voordat je een uitgever zoekt, is het handig om een boek in eigen beheer uit te brengen, huur je iemand in om de kaft te ontwerpen en hoe verdeel je de rechten?

Cuadrilla Resources, een Engels bedrijf dat is opgericht door mensen die voorheen in de Amerikaanse olie-industrie werkten, krijgt in 2014 van onze overheid de rechten om proefboringen uit te voeren. Momenteel is de regering bezig smoesjes te verzinnen om dit nieuws aan het volk mede te delen. De voorlopige conclusie is dat 'fraccen' (het 'boren' naar schaliegas) 'misschien gevaarlijk is en misschien economisch voordeel oplevert'. Nou, duidelijker kan de minister niet zijn, toch? Hoe dan ook: dat Cuadrilla Resources binnenkort mag beginnen met proefboringen bracht mij op het volgende idee.

Laat de overheid de salarissen afromen van managers in de zorg, van voorzitters van goede doelen en van andere ex-politici en vrienden daarvan. De paar miljard euro die zo wordt verdiend steekt men - als proef natuurlijk!  - in het verhogen van de minimumlonen in ons land, het afschaffen van voedselbanken en het heropenen van bibliotheken en buurthuizen. Het resterende geld kan - nog steeds bij wijze van proef natuurlijk! - worden gestoken in het verbeteren van zorg en onderwijs. Het is namelijk een feit dat deze maatregelen 'misschien schadelijk zijn en misschien economisch voordeel opleveren', net als fraccing dus! De proef geldt voor evenveel jaren als Cuadrilla Resources - uitsluitend bij wijze van proef natuurlijk! - in Nederland schaliegas mag exploiteren.

Ik ben benieuwd of burgers dan nog steeds als mensen worden gezien of uitsluitend als economische eenheden, zoals nu nog het geval is.

Vreemd dat mensen insecten niet als dieren zien. Zo zal Marianne Thieme vreemd opkijken als je haar zou vragen hoe zij muggen verdooft voordat zij ze plet. Voert zij mieren alcohol voordat zij die met de onderkant van haar schoen duidelijk maakt dat zij niet gestoord wenst te worden bij het picknicken? Roept zij bij het zien van een spin (een geleed-potige en geen insect, ik weet't): 'Ach kijk nou wat een schattig diertje?' of roept zij "Ieeekkkss!" en laat zij haar man vervolgens het beestje vermorzelen? Weet je wat: aangezien blijkbaar geen enkele politieke tegenstander of commentator dat durft te vragen, doe ik dat maar...

Vraagje: is een krop sla niet eigenlijk óók leven? Fijne avond!

Dan vraag ik meteen wat volgens haar de definitie van leven is. Wedden dat ook volgens de Partij van de Dieren dan ook een krop sla feitelijk leeft?  Immers: het verbruikt zuurstof, plant zich voort en ja, van diverse planten is inmiddels aangetoond dat zij communiceren! Uiteraard ben ik ook zeer benieuwd naar de reacties van meelezende vegetariërs.

De traktatie van vandaag is een muziekfilmpje. U ziet Rammstein samenwerken met Sharleen Spiteri in het nummer 'Stirb nicht vor Mir (Don't die before me)':

maandag, augustus 26, 2013

Boos zijn

De afgelopen paar dagen kwam ik onder meer haar, haar, haar en hem tegen.

Vrijdagmorgen zaten mijn aanstaande vrouw en ik te werken aan onze administratie en op het einde van de middag kwam er een vriend op de koffie. Vrijdagmiddag zochten wij even de rust en verkoeling van het lokale zwembad en zaterdag haalden wij mijn oudste dochter op voor een papa-weekend. Met haar gingen wij eerst winkelen in de omgeving van de Albert Cuijpmarkt en daarna bezochten wij rondreizend festival De Parade en gingen daar naar de voorstellingen van Hans en Grietje en Rob en Emiel. Met die laatste twee nog even staan kletsen omdat wij een gezamenlijke vriend hebben.

Mijn zoon en mijn vriendin kookten gezamenlijk en mijn dochter en ik deden de afwas. Uiteraard besloten wij de avond met een potje Yahtzee!

Zondag waren wij op verjaarsvisite bij het bijna 3-jarige nichtje van mijn vriendin, vervolgens genoten wij van een zomerborrel bij vrienden om daarna door te reizen naar andere vrienden voor een barbecue. En daar kwam ik hem tegen.

Vandaag waren wij in Zandvoort voor de opnames van een trailer. Waar die over gaat is nog even geheim. Misschien dat ik later nog met een verklaring kom...

Na de bomaanslagen tijdens de marathon van Boston kwam de ambassadeur van Tsjechië, Petr Gandalovic, met de verklaring dat zijn land niet het thuisland is van de (vermeende) aanslagplegers. Die kwamen namelijk uit Tsjetsjenië.  In het Engels lijken Chech Republic en Chechnya (zonder 'Republic') blijkbaar erg veel op elkaar voor wat betreft de uitspraak.

Mij geeft het aan dat er iets goed mis is met het onderwijssysteem als mensen niet kunnen spellen, niet kunnen luisteren én dreigbrieven sturen naar mensen op wie zij helemaal niet boos zijn.

Voor wie niet (graag) op Facebook rondwandelt heb ik hier nog een fotoset met foto's van onze vakantie in Frankrijk: http://www.flickr.com/photos/terrebel/sets/72157635111023654/

vrijdag, augustus 23, 2013

Amerika (Een verhaaltje)

'Opa, mag ik nog een keertje alsjeblieft!?'
-'Da's goed hoor. Maar strakjes want opa is een beetje duizelig geworden van dat vorige ritje en moet nu even bijkomen.'
'Opa?'
-'Ja, lieverd?'
'Waren er vroeger ook achtbanen en zo?'
-'Ja hoor, maar niet zo groot. Hooguit een paar honderd meter. Zo'n attractie als hier waarbij je met een paar honderd kilometer per uur loopings maakt boven een krater van een paar duizend kilometer doorsnede bestond er nog niet.'
'O. Opa?'
-'Ja, lieverd?'
'Waarom heeft deze krater eigenlijk zo'n gekke naam: 'Krater Cuba'?'
-'Dat komt omdat op de plek van de krater vroeger een land was dat zo heette.'
'Waarom is dat er niet meer, opa?'
- 'Omdat iemand lang geleden de zoon van de president van Amerika doodmaakte en iemand in de krant toen schreef dat de oma van de buurvrouw van die meneer misschien wel in Cuba was geboren. Daarom besloot Amerika een nieuwe bom uit te proberen.'
'Opa?'
-´Ja, lieverd?'
'Wat is dat, een 'Amerika'?
==============

Dit was een verhaaltje onder de noemer: 'Opa vertelt'.

Meer verhaaltjes lezen? http://www.lulu.com/spotlight/Terrebel

donderdag, augustus 22, 2013

Televisie

Mensen vinden het verschrikkelijk om te doen wat veel anderen óók doen. Althans, dat beweren zij. Feit is dat wij allemaal - en massaal! - doen wat anderen ook doen: Wij kijken dezelfde televisie-programma's, eten hetzelfde ontbijt, drinken automaat-koffie op het werk, staan in dezelfde file, luisteren vaak dezelfde muziek, kopen massaal dezelfde boeken...maar waarom vinden wij het zo moeilijk om toe te geven dat wij niet anders zijn dan onze buren of vrienden? 'Ik ben uniek want niemand in mijn vriendenkring vindt deze muziek leuk!' Het gaat zelfs zo ver dat mensen  desnoods maar gefrituurde kakkerlakken eten omdat niemand van hun vrienden dat nog heeft gedaan!

Lady Di werd na haar dood door miljoenen mensen bejubeld en dús waren er tienduizenden die Lady Di opeens een slecht mens  vonden, om geen enkele andere reden dat dat de meesten haar aardig vonden. Mensen weigeren een serieuze oproep over de gevolgen van kanker te delen 'want dat speelt alleen maar in op sentiment en ik ben niet iemand die zich  door sentiment laat leiden!' maar tegelijkertijd delen zij massaal een foto van een schattig poesje met de begeleidende tekst 'deel deze foto als ook jij dit een schattig poesje vindt!' Hoezo is het dan opeens níet laten leiden door sentiment?

Met alle afluisterschandalen van de laatste tijd moeten wij ervoor waken ons te laten leiden door het sentiment dat alle geheime diensten altijd slechte dingen doen want dat zij ook goede dingen doen is een gegeven.

David Miranda zal daar anders over denken. Zonder enige vorm van proces en zonder dat hij ook maar ergens van werd beschuldigd werd hij aangehouden toen hij zijn vriend, de journalist Glenn Greenwald wilde opzoeken. Scotland Yard zegt dat Miranda 'volgens de gebruikelijke juridische protocollen' is aangehouden en negen uren lang (het absolute maximum om iemand zonder verdenking te mogen vasthouden) is ondervraagd. Maar waaróm de partner van Glenn Greenwald is aangehouden wil men niet bekendmaken. Dat biedt voer aan speculaties over de reden.

Zou het kunnen dat de Engelse overheid wil voorkomen dat Glenn Greenwald van The Guardian bekendmaakt wat Engeland zelf namens - of in opdracht van - de NSA heeft uitgespookt? Natuurlijk niet! Iedereen weet toch dat geheime diensten nooit mensen intimideren en zo? En wie vertrouwt geheime diensten nou eigenlijk niet? Goed, die blunder waaruit bleekt dat diverse geheime diensten al jaren diverse wetten overtreden en ons horen te beschermen maar hun eigen gegevens niet eens kunnen beschermen, laat staan die van ons...dat was natuurlijk maar een eenmalige blunder. Toch?

Tenzij het (en hier komt mijn zelfbedachte complottheorie) een briljante zet is van de Amerikaanse inlichtingendienst om mensen (en dus ook vijanden) te laten denken dat de afluisterdienst vooral bestaat uit duizenden incompetente idioten die het werk alleen maar doen om hun buren te kunnen afluisteren en mensen te kunnen afpersen en intimideren terwijl zij er zelf veel geld aan verdienen. Dat zou dan de aandacht afleiden van wat de NSA écht doet. Namelijk...

Vaste lezers weten het: ik geloof niet in complottheorieën maar wél in complotten. Toch blijf ik nadenken en geloof ik niet dat de overheid ons wil beïnvloeden door het verspreiden van chemicaliën, bijvoorbeeld via de mysterieuze 'chemtrails': condenssporen van vliegtuigen op grote hoogte. Als het inderdaad gebeurd is het zeer inefficiënt want van die hoogte worden chemicaliën dusdanig verspreid dat de hoeveelheid die uiteindelijk de grond raakt verwaarloosbaar is. Bovendien is het vele malen makkelijker en goedkoper om een stofje te verspreiden via de waterleiding. Om soortgelijke redenen is ook het HAARP-project geen methode om de gedachten van onschuldige burgers als u en ik een bepaalde richting op te sturen.  H.A.A.R.P.  is een installatie die tot doel heeft metingen te verrichten in de ionisfeer en wordt regelmatig in verband gebracht met tornado's en aardbevingen. En natuurlijk met 'mind control'.

Maar 'de geheime wereldregering' heeft al lang geleden een zeer effectieve en relatief goedkope (de burger betaalt er zélf voor!) methode uitgevonden om mensen in een bepaalde richting te laten denken!

Die methode heet televisie.

dinsdag, augustus 20, 2013

Niet dus

Zojuist kwam ik terug van de eerste vergadering van het nieuwe seizoen: die ging vooral over de subsidieaanvraag voor één van de stichtingen waar ik als vrijwilliger voor werk. Leuk hoor, eindelijk weer ambtelijke stukken lezen! Al lees ik vele malen liever een goed boek...

Verhalenbundel nummer drie, 2013 van uitgeverij Ridaire is boek nummer 15 dit jaar en bevat diverse korte verhalen van diverse lengtes en diverse kwaliteit. Kwaliteit heeft niet altijd met geld te maken en goedkoop is lang niet altijd duurkoop. Er zijn geen richtlijnen voor en dus is het altijd opletten geblazen met wat je koopt want anders ben je alsnog veel geld kwijt.

Met z'n allen zijn wij veel geld kwijt aan mensen die 'hun hand ophouden': arbeidsongeschikten, bijstandstrekkers, huizenbezitters, kunstenaars en bejaarden. Zonder verder te lezen: welke groep, denkt u, ontvangt de meeste overheidssubsidie (en dus een percentage van uw en mijn inkomen) van allemaal?

Dan hier de link naar een artikel in de Volkskrant over deze kwestie en het citaat (pas op: spoiler alert!) dat de uitslag verklapt:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3309891/2012/09/02/Wie-is-kampioen-handophouder-van-Nederland.dhtml
'10 procent hoogste inkomens krijgen tezamen ongeveer evenveel geld aan hypotheekrenteaftrek als álle bijstandstrekkers bij elkaar!'

Er wordt nogal wat gesjoemeld met geld. Daarom zijn er gelukkig toezichthouders. Zoals AFM, de Authoriteit Financieële Markten. Die houdt in de gaten of banken niet te veel bonussen uitkeren aan het eigen management en tegelijkertijd een paar duizend medewerkers ontslaan 'vanwege de financiële crisis'. Maar wie houdt er eigenlijk toezicht op de AFM? Want onlangs kwam uit dat een bestuurder van die 'onafhankelijke' instelling over een periode van vier jaar tijd een kwart miljoen euro aan reiskostenvergoeding ontving. En dat terwijl hij maar een paar kilometer verderop van het bedrijf woont. Zelfs al zou hij elke dag met de taxi zijn gegaan dan kom je nog bij lange na niet aan dat bedrag maar slechts op ongeveer 30.000 euro. Dus waar is al dat geld naartoe gegaan? Vooralsnog is er niemand die dat weet behalve de meneer in kwestie. Persoonlijk vind ik dat een kwalijke zaak.

Spreekt u mensen wel eens aan op kwalijk gedrag of vindt u - net als de meeste mensen - dat dat de taak is van iemand anders? Welnu: ik ben iemand anders.

Het management van toezichthouder AFM blijkt jarenlang zichzelf enorme cadeautjes te hebben gegeven in bijvoorbeeld de vorm van extreme reiskostenvergoedingen. De vraag is dus: wie houdt toezicht op de toezichthouder? Intussen heeft afluisterdienst NSA besloten voortaan ook zichzelf af te luisteren. Tot sinds kort kon namelijk zo'n beetje elke werknemer op eigen houtje bij alle privé-gegevens van wie dan ook ter wereld. Voortaan heb je een collega nodig die samen met jou een sleuteltje omdraait of een wachtwoord invoert. Je zou denken dat dat bij de grootste spionagedienst ter wereld al lang goed geregeld was en dat onze gegevens bij hen in goede handen zouden zijn. Niet dus.

Je zou ook denken dat de verhoging van parkeergeld in Amsterdam ten goede zou komen aan bijvoorbeeld meer parkeerplekken of minstens beter openbaar vervoer. Niet dus.

maandag, augustus 19, 2013

Weblog

Zondag hadden wij thuis geen internetverbinding. Natuurlijk belde ik daarover met provider UPC. Na het gebruikelijke modem uit/modem aan/resetten/wachten tot de modemlichtjes weer knipperen zei de dame mij 'binnen tien minuten' terug te bellen. Verbaas ik u met de mededeling dat zij dat niet deed? Na een uur belde ik zelf weer met UPC en een meneer vertelde mij dat hij in het geautomatiseerde systeem zag dat er aankomende dinsdag een monteur zal langskomen. Waarom mij dat niet was verteld en zijn collega mij niet had teruggebeld wist hij niet te vertellen. Uiteraard eiste ik een vergoeding voor de gemaakte gesprekskosten. Die werd mij keurig toegezegd.

Mijn zoon pakte dus zijn laptop op en ging naar een vriend terwijl ik mijn nagels knipte, een was en muziek draaide (CD's rippen blijkt niet te gaan zonder internetverbinding: de database met namen en titels staat namelijk online), het huis opruimde, de badkamer schoonmaakte en de vloer veegde. Bovendien wat oude rotzooi weggegooid en 's avonds geen televisie gekeken (Dat doen wij - net als bellen en internetten - via UPC) maar een potje zitten kaarten met vrienden. Vandaag bleken wij opeens weer internetverbinding (en vaste telefonie en televisie) te hebben en dus kon de monteur worden afgezegd.

Vrijdag zaten wij in de buitenlucht de film 'Mobile Home' te kijken, een Belgische Franstalige roadmovie. Dat deden wij gezellig met vrienden in het kader van Pluk de Nacht.
Ook zaterdag keken wij een film. Dit keer in een reguliere bioscoop. De keuze was gevallen op Red2, een bijzonder grappige actiefilm met ondermeer John Malkovich.

Bij thuiskomst bleken onze goudvissen Toos of Moos en Koos te zijn overleden. Vermoedelijk door zuurstofgebrek. Anderen zeggen misschien: 'Joh, het zijn maar goudvissen. Daar zijn er miljoenen van!' maar zeggen zij ook bij het stukgaan van hun eigen laptop: 'Joh, het is maar een laptop. Daar zijn er miljoenen van!' Ik denk van niet.

Ik denk dat ik daar nooit aan zal kunnen wennen, dat meten met twee maten. Misschien heb ik daarom indertijd wel geweigerd afdelingschef te worden: anderen vertellen wat zij moeten doen en zelf niet
het goede voorbeeld geven. Ik ben dan ook niet zo'n vader die zijn kinderen verbiedt te snoepen voor het eten maar intussen zijn lege Marswikkels tijdens het koken verstopt in de keukenla.

Ik zou het ook niet over mijn hart kunnen verkrijgen om iemand te vertellen dat-ie de baan heeft om dan een paar dagen later doodleuk te zeggen: 'O nee, toch niet.'
Toch is dat precies wat mij overkwam. U herinnert zich wellicht dat ik vorige week maandag auditie deed voor een rol in een reclamefilmpje en dinsdag te horen kreeg dat ik het definitief geworden was?
Welnu, zondag belde men mij met de mededeling: 'O nee, toch niet. ' Misschien voor sommigen begrijpelijk want een dossiernummer is natuurlijk geen mens. Dat vandaag per e-mail werd bevestigd dat ik het weekend van 14 september mag werken op het Trezart-festival in Mol, België vindt ik dan ook nog moeilijk te geloven.

Kan de conclusie worden getrokken dat medemenselijkheid ophield te bestaan toen men geautomatiseerde systemen ging gebruiken?

Om vliegreizen betaalbaar te houden worden ook steeds nieuwe systemen bedacht...

Onlangs hoorde ik van een vriendin het verhaal dat zij tijdens een vliegreis de piloot niet alleen hoorde vertellen welke steden zij allemaal via de lucht passeerden maar ook dat zijn overhemd was gewassen met Robijn wasmiddel. Een geintje, dacht ik nog. Een gebbetje. Een piloot moet zich toch uitsluitend bezighouden met vliegen en voor zijn passagiers zorgen? Maar nee hoor! Even later kregen voornoemde vriendin en haar collega-passagiers handzame wasbuideltjes uitgereikt, 'Handig voor de vakantiewas!' Kijk, dat je op zo'n goedkope toerbus-dagtocht wordt 'vermaakt' met het vertelsel dat je echt niet kunt zonder deze vernieuwende pannenset kunt waarvan je de deksels ook nog eens als hoofdkussen kunt gebruiken wisten we al. Maar piloten die - tijdens de vlucht! - reclame gaan maken voor wasmiddelen? Zo zout had ik het nog niet gegeten. Natuurlijk, zo'n piloot wordt ongetwijfeld zwaar onderbetaald en is altijd op zoek naar een extra zakcentje maar waar stopt de lange arm van de commercie? Dat de loodgieter die uw toilet komt ontstoppen u en passant mededeelt dat u uw kinderen beter brood met Bona kunt geven dan margarine van een ander merk? En nee, het betreft geen geïsoleerd incident maar anderen viel het ook al op, getuige dit stukje op een ander weblog.

De bonus van vandaag: onze foto's van de vakantie in Frankrijk (ondermeer Dijon, Flavigny en Metz) staan online! Facebook-vriendjes kunnen hier en hier klikken en voor mensen die mij niet kennen via Facebook heb ik deze verzameling:











vrijdag, augustus 16, 2013

Hoge Hoed (Een Verhaaltje)

Oom Arthur vertelde mij dat hij indertijd was ingevroren en pas recent
was ontdooid. Als één van zijn nazaten mocht ik hem leren
hoe de voor hem nieuwe wereld werkte.
Hij zag er voortdurend erg moe uit en liep de eerste tijd nog met een loopkruk.
Hij stond erop gekleed te gaan in kleding die hij 'pyjama' noemde.
Vreemd. Gelukkig vonden wij een setje in het oudheidkundig museum.
Later ging het beter met hem en hij begon zich steeds meer thuis te voelen
in onze tijd. Van zijn arts hoorde ik dat hij niet was ontwaakt uit cryo-slaap
maar - door een speling van de natuur? - écht ruim 400 jaar oud was!
Stel je eens voor om geboren te zijn in 1973!

Nu begreep ik ook waarom hij altijd zo droevig uit zijn ogen keek;
hij heeft al zijn vrienden, zijn vrouwen, kinderen, kleinkinderen
en zelfs achterkleinkinderen zien sterven van ouderdom.
Zelfs de gebouwen die in zijn jeugd zo vertrouwd waren bestonden niet meer.
Maar nu was hij gelukkig. Nu had hij mensen om zich heen
die hij familie mocht noemen.

Zoals bij ons gebruikelijk mocht hij vier vrouwen zwanger maken
en hij verheugde zich op een spannend avontuurtje
toen hij de vier jonge vrouwen ontmoette
die wij voor hem hadden uitgezocht.
Gek, want wat is er nu zo spannend aan een buisje sperma afgeven
aan een arts die daarmee vier vrouwen insemineert?
Zijn kennis van oude apparaten maakte hem nuttig
maar toen hij een pomp maakte en daarmee een stroperige vloeistof
uit de grond haalde die hij 'olie' noemde lachten wij hem natuurlijk uit.
Wat heb je dáár nu aan!?

Wij waren hem dankbaar dat hij een vervoermiddel uitvond
dat hij 'automobiel' noemde want nu konden wij verder van huis werken.
Erg handig! Thuis even een nachtje aan de oplader en hopla:
de volgende dag kon je twintig kilometer heen en twintig kilometer terug rijden
met een snelheid van maar liefst 35 kilometer per uur!
Dat haalde zelfs onze snelste loper niet!

Hoewel ik had uitgezocht dat dat zelfs in zijn tijd niet gebruikelijk was,
bleef hij vasthouden aan het dragen van een hoge hoed.
==================
Meer lezen? http://www.lulu.com/spotlight/Terrebel

donderdag, augustus 15, 2013

Systeem

Via Sargasso.nl las ik een stukje van het Rathenauer Instituut over schaliegasboringen: http://sargasso.nl/tegengas/  Omdat ik het eens was met de inhoud plaatste ik het stukje door op Facebook waar een vriend van mij de discussie met mij aanging. Hij wees mij op een ander stuk waarin wordt opgeroepen kritisch te zijn op de kritiek naar het winnen van schaliegas (Bent u er nog? Knap!). Dat stuk (http://skeptoid.com/episodes/4275) is geschreven door een individu dat een gevangenisstraf boven het hoofd hangt van 29 maanden vanwege het verduisteren van miljoenen dollars. Maar blijkbaar is deze man betrouwbaarder dan een wetenschappelijk instituut vol met ...eh... wetenschappers. Maar een goed beargumenteerde discussie stel ik altijd op prijs! Dat is dan ook de reden dat ik zelden genuanceerd doe en vaak sarcastisch...;-) Leuke reacties hoor, 'Vind ik ook', 'Helemaal mee eens' en 'Zeer herkenbaar' maar ik leer graag en ben daarom niet tegen tegenspraak. Maar wel goed beargumenteerd graag. En niet te vaak natuurlijk...;-)

Natuurlijk is televisie-kijken leuker dan je te laten informeren over schaliegas. Bovendien was er gisteren voetbal op TV en een film met Jean Claude van Damme! Van het voetbal heb ik de uitslagen gelezen als verkiezingsuitslagen en met mijn zoon keek ik Timecop. En zonder hem ook nog Timecop 2. Tussendoor las ik een half dozijn rapporten over schaliegas. Zowel van voor- als tegenstanders van de manier van energiewinning die 'fracking' wordt genoemd. Conclusie: wij hoeven ons geen zorgen te maken want het gaat bijna nooit mis 'en trouwens, andere vormen van energiewinning kunnen óók aardbevingen veroorzaken!' wist men nog ter geruststelling te melden. Interessant dat het 'bijna nooit' mis gaat want zei men dat ook niet van kernenergie? Komt u er maar in met Tsjernobyl en Fukushima!

Gisteren schreef ik een paar nieuwe verhaaltjes voor aankomende verhalenbundels en hoorde ik dat de auditie van afgelopen maandag voor mij gunstig is verlopen: ik heb de rol in een reclamespotje!

Eergisteren was het weer tijd om stukjes in te leveren voor de Amsterdamse opiniesite Amsterdam Centraal (http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/2013/08/14/helft-ambtenaren-overbodig) en voor de lokale Bewonerskrant. Dus even de stukjes geschreven en opgestuurd. Echt heel veel geld levert het mij niet op (om precies te zijn nul euro en nul cent) maar ja, gelukkig is het leven in Nederland sinds het eerste kabinet Balkenende niet duurder geworden...

Het is duurder geworden om een huis te huren in Nederland en dankzij een nieuw wetje mogen woningcorporaties ook de komende jaren de huren met meer dan de inflatie verhogen. Voor veel mensen is het nu al niet meer te betalen maar gelukkig is er huursubsidie. Om die tegemoetkoming te kunnen uitbetalen heeft de overheid duizenden mensen in dienst. Die allemaal een salaris krijgen. Al met al kost het verhogen van de huurprijzen meer geld dan het in totaal oplevert dus waarom het systeem in stand wordt gehouden is mij een raadsel. Is er een meelezende econoom die mij in eenvoudige bewoordingen kan uitleggen waarom hier sprake is van een handig systeem?

dinsdag, augustus 13, 2013

Blijven

Vandaag gezellig met mijn zoon een cake gebakken; een prima 'vader en zoon'- moment! Bovendien werd het weer eens tijd dat de goudvissen in schoon water mochten rondzwemmen.

Gisteren was ik eigenlijk nog bezig met bijkomen van de vakantie waarvan wij zondagavond thuis kwamen toen ik een script te lezen kreeg voor een auditie later dezelfde dag. Toevallig kwam ik in de castingstudio een oud-collega tegen! Net als bij een sollicitatie voor een 'reguliere' baan is het ook bij het solliciteren naar een rol in een reclamefilm maar even afwachten of je wordt aangenomen. Intussen kon ik achterstallige e-mails beantwoorden, mijn website en kasboek bijwerken, mijzelf inschrijven bij weer een castingbureau, foto's van camera naar computer overhevelen om later rustig uit te zoeken, een paar telefoontjes plegen en mij voorbereiden op een bezoek aan de allergoloog, vanmorgen. Intussen heb ik mij opgegeven als kandidaat voor een nieuw televisie-programma. Niet echt hetzelfde als de opname van een filmpje maar toch...

Hier even een aardig filmpje waar een kleine test aan vastzit:



Het juiste antwoord vindt u hier (Even klikken op de link).

Eigenlijk is het allemaal vooral een kwestie van perceptie en hoe wij iets zien wordt in grote delen bepaald door de media. Die tevens bepaald wat wij níet zien:

In een Nederlandse gemeente (in het kader van openheid - ook wel 'transparantie' houdt men geheim welke dat is) worden sinds kort mensen in hun huis afgeluisterd wanneer de gemeente vermoed dat men misschien eventueel zou kunnen frauderen met bijstandsgelden. Er worden zelfs verborgen camera's geplaatst in de betreffende woningen! Dus zonder dat de bewoners iets wordt verteld dringen ambtenaren hun huis binnen en plaatsen afluisterapparatuur. En ik maar denken dat Nazi's enge mensen waren...Gelukkig is er het College Persoons Bescherming dat er op toeziet dat de privacy van burgers niet wordt geschonden. Dus wat zegt het CPB van deze situatie? Het CPB zegt over het illegaal afluisteren van mensen die misschien eventueel schuldig zouden kunnen zijn...: 'Dat is prima.'

En u maar denken dat alleen de Amerikaanse geheime dienst NSA zo eng bezig was met telefoongesprekken aftappen en zo. Ha! Zij kunnen nog wat leren van die rare Hollanders!

In ieder geval op het gebied van wapencontrôle dan. Want ook al is Amerika een stukje groter: 12.000 doden per jaar door vuurwapengeweld is best veel. Hoewel: in Amerika sterven jaarlijks 400.000 mensen aan obesitas. Jawel, beste lezers en lezerinnen: van dik zijn ga je dood! Maar vetzucht vindt de Amerikaanse overheid geen probleem. Terrorisme echter wél. In de eerste helft van 2013 kwamen in Amerika maar liefst 4 (vier!) mensen om bij terroristische aanslagen! Vreselijk natuurlijk voor die vier mensen en hun nabestaanden maar hoeveel mensen kwamen in diezelfde periode om door auto-ongelukken, alcohol-gebruik, of door een val van een keukentrapje? Vele malen meer!

Om een voorbeeld te geven: in de eerste helft van 2013 werden 11 mensen doodgeschoten door kleuters die met vuurwapens speelden. Is het dan niet veel verstandiger als de Amerikaanse overheid jacht ging maken op kleuters in plaats van op terroristen? Of gaat het eigenlijk niet om het voorkomen van  nog meer doden?

Maar waarom steekt men dan zoveel miljarden dollars in het voorkomen van ongeveer 8 doden per jaar in een land waarvan de gemiddelde staat al zo'n zes keer groter is dan Nederland? Vergeleken met al die miljarden is het bedrag dat wordt uitgetrokken aan 'Obamacare' (betaalbaar ziekenfonds voor elke Amerikaanse burger) maar een schijntje.

Maar ja: wat is nu belangrijker; voorkomen dat duizenden mensen sterven aan eenvoudige aandoeningen als een onstoken grote teen (Een paar dollar aan anti-biotica en hopla: er blijft nóg een belastingbetaler in leven!) of miljarden uitgeven aan 'preventieve fouillering' van mensen met een donkere huidskleur en het ophangen van camera's zodat je achteraf goed kunt zien hoe een terrorist twee mensen doodschiet voordat hij zelfmoord pleegt?'

Hoeveel zou Amerika verdienen als de wapenhandel aan banden werd gelegd? Er zou in ieder geval een vermogen worden bespaard op rechtszaken die moeten uitmaken of iemand al dan niet per ongeluk (bijna) is neergeschoten. Verder zouden jaarlijks duizenden belastingbetalers in leven blijven.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Phill Nixon en Prins Friso

maandag, augustus 12, 2013

Meer

Bruce Springsteen van Peter Ames Carlin is boek nummer 14 van dit jaar en vertelt het verhaal van een levende legende die daarnaast een doodnormale huisvader is.

Ik las het uit op vakantie in Frankrijk. Wij verbleven in een huisje op een stuk land dat niet op de kaart staat, gingen ondermeer een middag naar Dijon en gebruikten de lunch in Metz. Later volgt een uitgebreider verslag van die week maar voor nu laat ik een paar foto's (gemaakt met een Canon EOS 450D en een Sony Xperia S) voor zich spreken. Uiteraard volgen er (nadat ik de tijd heb gevonden ze uit te sorteren) nog meer...


























vrijdag, augustus 09, 2013

Gesloten (Een verhaaltje)

Hij hoorde iemand een ijzingwekkende gil slaken en het duurde even voor hij besefte dat hij het niet zelf was.

Nooit zou hij wat hier gebeurde kunnen delen. Hij geloofde zelf nauwelijks zijn ogen en kon zich dus goed voorstellen dat mensen hem niet zouden geloven. Als het hem zelf van tevoren verteld was zou hij het niet hebben geloofd. Maar nu zat hij hier. En hij maakte het mee!

Misschien werd het een hoofdstuk in zijn autobiografie maar waarschijnlijk zou zijn uitgever dat deel van zijn geschreven leven schrappen als zijnde te onwaarschijnlijk.

Hij vroeg zich af hoe voorbijgangers zouden reageren als zij hier naar binnen konden kijken. Maar dat ging niet want voor het eerst sinds het bestaan van het etablissement waren de gordijnen gesloten.

=============
Meer lezen? http://www.lulu.com/spotlight/Terrebel

woensdag, augustus 07, 2013

Afslankkuur

Complot van André Kesseler en Leo Polak is boek nummer 13 van dit jaar en behandeld een aantal van de meest tot de verbeelding sprekende complotten. Wat gebeurde er met Amelia Earhart? Wie vermoordde Kennedy en wie vermoordde Pim Fortuin? Ooggetuigen zagen Volkert van der G van achteren schieten op de leider van de LPF en daarna wegvluchten, recht in de armen van de politie die klaarstond met diverse overvalwagens en de hondenbrigade. Dat kan nog toeval zijn maar hoe komt iemand die van achteren wordt neergeschoten aan twee kogelgaten in zijn voorhoofd? Zitten 'de Joden' erachter of is 'de Islam' de schuld van alles?

Tijdens de Ramadan kreeg mijn zoon elke avond een broodje van zijn werkgever en in Turkije zaten rivaliserende groeperingen gezellig samen te eten. Eigenlijk verschilt Ramadan dus helemaal niet zo van kerst: jezelf helemaal vol eten terwijl je officieel denkt aan mensen die niets te eten hebben en doen alsof je het gezellig hebt met mensen die je soms eigenlijk helemaal niet aardig vindt en vervolgens sta je elkaar weer naar het leven. Sommige mensen lijkt het spannend om te leven in een oorlogssituatie maar mij persoonlijk lijkt het helemaal niets. Mijn huidige leven geeft mij al spanning genoeg.

Spannende tijden voor mij want er zitten alleraardigste entertainment-opdrachten in de pijplijn en onlangs stuurde ik mijn verhalenbundel naar een recensent. In Amerika! Wie weet kan ik eerdaags als gevierd schrijver en miljonair afscheid nemen van mijn saaie burgerleventje...;-)

Twee weken geleden nam ik afscheid van mijn psycholoog. Beiden waren wij ervan overtuigd dat ik op de goede weg ben met het verwerken van dingetjes en dangetjes uit mijn verleden, met name uit mijn kindertijd.

Waarom verbieden wij onze kinderen de dingen waar wij zelf schuldig aan zijn?

'Ik wil niet dat je rookt/alcohol drinkt/ laat naar bed gaat/tot één uur 's nachts achter de computer zit.'
'Ik wil dat je afmaakt waar je aan begon/je kamer netjes houdt/de buurvrouw helpt/luistert als een ander wat zegt.'

Is het voor onze kinderen (en onszelf!) niet veel makkelijk en duidelijker als wij zelf gewoon het goede voorbeeld geven? Dan hoeft onze zoon of dochter ons alleen maar te imiteren!

Zou het niet zo kunnen zijn dat wanneer wij onze kinderen iets vertellen wij eigenlijk onszelf iets proberen wijs te maken? Want zeg eens eerlijk: zijn wij zelf écht zo goed bezig?
Zo hoorde ik laatst iemand zeggen:  'Ik drink geen cola meer want daar word ik dik van!'
En ik antwoordde: -'O, en dat sauzijzenbroodje van net is onderdeel van je nieuwe afslankkuur?'

vrijdag, augustus 02, 2013

Geboren (Een verhaaltje)

Hij kon prachtig vertellen.
Vooral over dingen die hij ooit zou meemaken.

Over het moment dat hij een vrouw ontmoette en onmiddellijk wist dat hij de liefde van zijn leven had gevonden. Of die keer dat zijn kleindochter iets moois voor hem kocht omdat zij wist dat opa dat niet kon betalen.

Ook kon hij in geuren en kleuren vertellen over de verkiezingen in het jaar 2132 en hoe de opkomst van The Grid het Internet wegzette als een kleine kleuter.

Wie hem aanhoorde kon niet anders dan bewondering opbrengen voor de vertelstijl van de wat vreemde man.

Zoveel details! Alsof je erbij was!

Maar eigenlijk speelde hij vals.
Er was namelijk een reden waarom hij zoveel wist van de toekomst;

Hij was er geboren.


===========
Dit was een verhaaltje onder de noemer 'Opa vertelt'
Meer lezen? http://www.lulu.com/spotlight/Terrebel

donderdag, augustus 01, 2013

Warmte

Gisteren lekker bezig geweest met het redigeren van twee van mijn verhalenbundels en eindelijk ook weer verder kunnen werken aan mijn eerste roman. Daarnaast weer even in onderhandeling getreden over een naderende opdracht en op het einde van de dag lekker en gezellig met mijn vriendin en mijn zoon bij mijn schoonmoeder gegeten. En ook bij haar voel ik mij inmiddels thuis!

Nazi's zouden zich niet thuisvoelen in onze tijd. Ik bedoel maar: hoe verbrand je e-books?

Het is bijna grappig dat ook wij ooit zeiden: 'Weg met die Nazi's want als zij de macht krijgen zal voortaan iedereen altijd worden gecontroleerd en is niemand meer vrij om te doen of zeggen wat-ie wil!' Inmiddels zijn wij een paar decennia verder en is de tendens: 'De overheid zou iedereen moeten controleren en ieders vrijheid inperken want eh...want eh...dat is goed. Of zo.' De mensen die dat zeggen wil ik nog wel spreken als zij zelf slachtoffer zijn van dat beleid...

In Amsterdam is het parkeerbeleid veranderd: invoeren van het kenteken is sinds kort de énige mogelijkheid om legaal te parkeren. De overheidsdienst SHPV bezweert dat de betreffende gegevens na acht weken worden gewist. Journalisten van NRC Handelsblad ontdekten dat dat een leugen is; de gegevens worden namelijk alleen maar na acht weken versleuteld en kunnen met hetzelfde gemak weer worden ontsleuteld. Dat bleek toen de Belastingdienst gegevens van lease-auto's opvroeg van meer dan acht weken terug. Bovendien ontving de Belastingdienst data, plaatsen en tijden van álle automobilisten die via hun kenteken een parkeerplek hadden betaald en niet alleen van lease-auto's. http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/27/belastingdienst-vraagt-gegevens-parkeerautomaten-op/

Ook in Brabant neemt men het niet zo nauw met de privacy der burgers: http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/07/1984-in-brabant/

Er zijn dan altijd weer mensen die roepen: 'Ja maar, als je niets te verbergen hebt is er niets aan de hand dus waarom zou je tegen vergaande contrôlemaatregelen zijn?' Ik vraag dan aan die mensen terug: 'Dus van jou mag je baas weten dat jij in dat café waar cameratoezicht plaatsvindt hebt geroepen dat je hem een [CENSUUR] vindt? En je vrouw mag het filmpje zien dat genomen is op de bedrijfsborrel en waarbij duidelijk te zien is dat je de dame van de salarisadministratie in haar [CENSUUR] knijpt?'' En als dat hen niet stil krijgt: 'Als de overheid - net als jij - vindt dat al dat toezicht goed is en alleen mensen die crimineel zijn dingen verbergen, waarom houdt de overheid zélf dan zoveel voor ons verborgen?' Dan is de gesprekspartner doorgaans even stil. Al is het maar om na te denken over dat zinnetje want het is soms best ingewikkeld, al dat nadenken...

Wat mij verbaasd is niet zozeer de domheid van veel mensen alswel het complete gemak waarmee diensten, bedrijven en instellingen niet alleen de wet maar ook ongeschreven fatsoensnormen overschrijden. En die enkele keer dat zij worden beboet of zelfs alleen maar worden aangesproken op hun wangedrag steken zij onmiddellijk het beschuldigende vingertje uit: 'Ja maar, zij frauderen veel meer dan wij dus het is niet eerlijk dat jullie ons pakken en hun niet. Bovendien lichten wij de boel maar een klein beetje op!' Alsof je een rechter vertelt: 'Ja maar, meneer de rechter: ik heb maar vijf mensen vermoord en Jozef Mengele veel meer! Waarom moet ik dan worden gestraft!?'

Dus ja, ik ben fel tegen cameratoezicht en andere vormen van overheidscontrôle, zogenaamd als anti-terrorisme maatregelen. Het is niet dat ik iets te verbergen heb; ik heb alleen liever niet dat 'zij' dat weten.

In mijn ogen zijn ze bij de overheid helemaal gek geworden.

Vindt u het ook zo gek dat de wereld gewoon door is blijven draaien? Nee? Ik ook niet want het was mij jaren geleden al opgevallen dat het maatschappelijk leven en het economisch verkeer gewoon doorgaan als mensen massaal op vakantie gaan en mensen die door blijven werken dat op halve kracht doen vanwege de warmte.