woensdag, augustus 28, 2024

De staat van het onderwijs

Heb eigenlijk al de hoop opgegeven dat wij voordat Nederland in de golven verdwijnt een kabinet krijgen dat investeert in het onderwijs in Nederland. In de jaren '80 stond Nederland qua onderwijs nog in de top tien van de wereld. 

Al ruim twintig jaar (goh, hoe lang ook alweer worden wij vooral geregeerd door vooral CDA en VVD?) zit er geen enkele verbetering in onderwijs en elk jaar schommelen wij nog steeds rond plek nummer tien (klik). Niet superslecht, natuurlijk. Maar het goede onderwijsniveau van Finland (klik. 'Kinderen die voortdurend aan het werk zijn, hebben geen tijd om iets te leren.') gaan wij met VVD en CDA (en hun afsplitsingen PVV, NSC en BBB) bij lange na niet halen. Daar heb je progressieve politici voor nodig, niet conservatieve.
"Als je niet investeert in onderwijs, blijf je steken."

'Ja, maar er zijn toch sinds de jaren '90 hervormingen in het onderwijs doorgevoerd?' Klopt. Maar in plaats van dat het onderwijsniveau hoger werd, werd het vooral duurder. Waarop de overheid ging bezuinigen op het onderwijs. Waardoor het vooral nog duurder werd maar niet beter. Verwarrend? Hier is wat uitleg (klik).

===========================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Heeft u na het lezen van dit blogstuk iets geleerd, wat gelachen of heeft het u aan het denken gezet, overweegt u dan een donatie voor de tijd en moeite die ik er in steek.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

===========================
Van 's ochtends vroeg tot laat in de middag in keurige, rechte rijtjes in de schoolbanken zitten is een achterhaalde traditie. Wellicht ooit praktisch, in navolging van ouders die in dezelfde opstelling in fabrieken werkten maar het is al lang bekend dat dit oude systeem van lesgeven achterhaald is. 

Zo hebben ouders tegenwoordig een stuk meer vrije tijd dan toen. Sterker nog: gemiddeld werkt de Nederlander het minst van alle volken op de planeet. Daarnaast zijn wij één van de meest welvarende volken. Als wij verstandig kiezen bij verkiezingen en bijblijven op het gebied van bijvoorbeeld A.I., 3D printen, VR en AR, zal onze welvaart alleen maar toenemen.

Allemaal te danken aan vooruitgang: efficiënter leren werken, betere gezondheidszorg en nog zo wat. 

Goed, u en ik kunnen vast voorbeelden bedenken van vooruitgang die geen verbetering was maar algemeen gesproken is vooruitgang helemaal niet zo slecht.

Toch willen wij nog steeds meer. Meer geld, meer vrije tijd en meer om te klagen. Een veelgehoorde klacht is verveling. Onbegrijpelijk, vind ik. Want met onze rijkdom en enorme hoeveelheid tijd, ligt de wereld aan onze voeten: dankzij het internet beschikken wij over nagenoeg alle kennis die de mensheid tot nu toe verzameld heeft. Ook zouden wij uren per week kunnen besteden aan het bijstaan van mensen die het slechter hebben dan wij. Overigens vaak door onze schuld. 

Zo zijn de werkomstandigheden van kinderen die de metalen voor onze computers mijnen niet echt geweldig. Onze welvaart gaat ten koste van anderen.


Maar gek genoeg kiezen wij - algemeen gesproken dan - niet voor het verhogen van de welvaart van anderen. Ondanks pogingen van bijvoorbeeld het WEF om daar verandering in aan te brengen.

Waarom staan wij niet op van de bank om actie te ondernemen in plaats van bijvoorbeeld te klagen dat het zo slecht is gesteld met de staat van het onderwijs?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!