woensdag, december 21, 2022

Wat is 'werken' eigenlijk?

Solliciteren is best een uitdaging. Vaak komt uit een vacature niet naar voren wat men van een kandidaat verlangt. Zo zijn er tientallen invullingen van het beroep van 'Office Manager'. Wat houdt dat beroep precies in volgens u?

Vacatureteksten zijn soms heel makkelijk te lezen. Zoals dit soort:

'Bij (naam bedrijf) staan wij samen voor grote uitdagingen. Als je het in je hebt zijn er veel doorgroeimogelijkheden.'

Heel fijn allemaal maar wat doen zij eigenlijk en voor welke vacatures zoeken zij mensen? Nog zo'n vraag die vaak niet wordt beantwoord in een vacaturetekst: 'In welke gemeente?'

Je zou bijna denken dat mensen die vacatureteksten bedenken als betaalde baan stiekem met heel andere dingen bezig zijn:

Als je kijkt naar de tijden waarop mensen filmpjes kijken op Youtube of anderzins bezig zijn met sociale media, zou je kunnen denken dat het best meevalt met de drukte op het werk. Gemiddeld zijn wij als Nederlanders zo'n anderhalf uur per dag te vinden op WhatsApp, Facebook, blogsites, Instagram, et cetera. Ouderen echt niet heel veel minder dan jongeren. Dat jongeren 'de godganse dag!' op sociale media en bejaarden 'echt niet, hoor!' is een mythe (klik)

============.

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

=============
Veel sociale media berichten worden geplaatst en/of gelezen terwijl men eigenlijk bezig is met werk. Of dat nu betaald werk, vrijwilligerswerk of huishoudwerk is. 

Er zullen vast mensen zijn die zich niet bezighouden met sociale media terwijl zij eigenlijk zouden 'moeten' werken. Maar waarschijnlijk is dat diezelfde 4% van de bevolking die überhaupt op geen enkel social media platform zit.

'Oei, betrapt!' denken nu mogelijk wat lezers. Maak je geen zorgen hoor, iedereen leest wel eens een blog, een tweet of een post op het werk. Niets mis mee. Zo lang het het werk niet in de weg zit.
Inmiddels is er ook wetenschappelijke consensus: ontspannen mensen zijn productieve mensen (klik). Op een acht-urige werkdag een uurtje uittrekken voor een potje tafeltennis, een wandeling of gewoon even uit het raam staren leidt - op den duur - tot minder ziekteverzuim én een verhoogde productiviteit.

Als je dat ontspannen niet overdrijft, natuurlijk. Zoals in dit voorbeeld:

De schade viel gelukkig mee maar voor een vriendin sprak ik eens een verpleegster aan in het ziekenhuis waar zij lag. 'Momentje hoor, even dit filmpje afkijken'. Ik begrijp heel goed dat je even wilt ontspannen maar doe dat alsjeblieft niet in plaats van werken maar alleen wanneer het kan. Als verpleegkundige hoort een patiënt voorrang te krijgen op een kattenfilmpje. Als je kind - of partner, nu we toch in een thuissituatie zijn - aandacht nodig heeft, dan lees je later maar dat bericht op Bored Panda om het eventueel met je Facebook vrienden te delen. 

Alleen in rare landen als de Verenigde Staten van Amerika en Japan vinden werkgevers dat je je niet mag ontspannen op het werk. In normale landen weet men dat ontspannen werknemers tevreden - en daardoor ook efficiënte - werknemers zijn.

Neemt u wel eens tijd voor ontspanning tijdens het werk? Op welke manier? En wat is voor u de definitie van werk?