woensdag, juli 20, 2022

Wat is dom? Je hart volgen of voor het geld gaan?

Een getrouwd stel dat bij mij in de buurt woont is ooit aan elkaar uitgehuwelijkt. Toen zij nog jonge kinderen waren zagen hun wederzijdse ouders al dat de twee het fijn hadden samen en tien jaar later werd het huwelijk gevierd. Symbolisch door de twee jongelui met elkaar in de echt te verbinden maar in feite een samengaan van twee families. Bijzonder praktisch. 

Heb hen wel eens gesproken - ook los van elkaar - en beiden vertelden mij te moeten lachen wanneer zij vrienden hoorden over vervelende dates, blauwtjes lopen, huwelijken die op de klippen lopen door incompatibileit en/of vreemdgaan. 'Daar hebben wij allemaal nooit last van gehad!'

Nog niet zo heel lang geleden was het ook in Nederland heel normaal dat families hun zakelijke relatie verstevigden door twee van hun kinderen met elkaar te laten trouwen. Als vrouw op je 15e al je eerste kind krijgen was niet ongebruikelijk. 

=====================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer
=====================
Kijkt u uw eigen stamboom er maar eens op na: hoe oud was uw (over)grootmoeder toen zij haar eerste kind kreeg?

Het punt is: tijden veranderen. Net als gewoontes en tradities.

Zo trouwde men ooit helemaal niet maar gingen een man en een vrouw samenwonen en kregen kinderen. Daarmee werden zij door de gemeenschap als 'getrouwd' gezien. Tot 'de kerk' kans zag de schatkist aan te vullen door mensen die kinderen wilden te vertellen dat zij in de hel kwamen als zij seks hadden zonder getrouwd te zijn 'maar bij ons kunt u dat voorkomen voor maar een klein percentage van uw inkomen'. Goh, hoe aardig.

In andere culturen - maar ook in Nederland en BelgiĆ« - trouwde men om als famlies samen sterker en welvarender te worden. De jongelui hadden doorgaans geen inspraak in het kiezen van een levenspartner. 

Later raakte het in om te trouwen uit liefde maar ook dat bleek mensen niet altijd gelukkig te maken. Liefde is geen garantie voor een lang en gelukkig samenzijn. 'Misschien is rijkdom wel een goede reden om van iemand te houden!' dachten mensen op gegeven moment steeds vaker. Met als voorbeeld bijvoorbeeld de Sloveense dame die in Amerika geld verdiende met 'modellenwerk' (zij werkte onder meer als porno actrice. Op zich een achtbaar beroep natuurlijk) en door op feestjes waar dure champagne werd geserveerd te glimlachen naar oudere mannen om die later op hun (hotel)kamer een plezier te doen. Op de vraag waarom zij met Donald Trump trouwde, antwoordde Melania: 'Vanwege zijn gevoel voor humor!' Erg grappig. 

De laatste paar decennia trouwen mensen in Nederland veelal omdat trouwen - of 'geregistreerd partnerschap' - belastingvoordelen oplevert. Maar of dat nu echt een goede reden is om te beloven levenslang bij elkaar te blijven?

Terwijl het ene stel maandenlang bezig is met het uitzoeken van kleding, een trouwlocatie zoeken en de uitnodigingen, laat het andere zich in een half uurtje en met nauwelijks voorbereiding, in de echt verbinden op het stadhuis in gezelschap van nauwelijks meer dan een tweetal getuigen. 


Waarom - als - bent u getrouwd?