woensdag, februari 06, 2019

'De Aarde warmt helemaal niet op want het was erg koud vandaag.'

'De Aarde warmt helemaal niet op want het was erg koud vandaag.', is een veelgehoord argument waar het gaat om het ontkennen dat onze planeet in rap tempo opwarmt door toedoen van de mens.

'Ja, 97 procent van alle klimaatwetenschappers die jarenlang op het onderwerp hebben gestudeerd is ervan overtuigd dat de planeet door toedoen van de mens veel sneller opwarmt dan gezond is maar ik geloof toch liever een vriend van mijn buurman die op Facebook een bericht deelde van iemand die wel eens een boek gelezen heeft.'

Voor wie het makkelijker vindt om plaatjes te zien dan om tekst (zoals deze (klik)) te lezen en het moeilijk kan bevatten dat de natuur zelf ook het aangezicht van onze planeer wijzigt maar daar tienduizenden jaren over doet en de mens dat een stuk sneller doet. Hier twee plaatjes van Antarctica:
Boven zoals het er 100 jaar geleden uit zag en onder zoals het er nu bij ligt.

Natuurlijk mogen mensen geloven wat zij willen maar geloven dat klimaatverandering niet bestaat is gelijk aan wel geloven dat de kerstman elk jaar cadeautjes brengt door zich door de schoorsteen te laten zakken bij miljoenen kinderen wereldwijd. Maar om een of andere reden vooral in Amerika.

In dat land woont ook Steve Milloy. Deze meneer is nauw betrokken bij het Amerikaanse ministerie van Milieu onder president Trump. Hier brandt hij een politicus af. Volgens Milloy heeft Defazio ongelijk door klimaatverandering een bedreiging voor het leven op Aarde te noemen.
(klikken=vergroten)

'Co2-uitstoot is helemaal geen bedreiging voor de planeet! Kijk maar naar Venus want daar bestaat de atmosfeer voor ruim 96% uit Co2 en op Aarde maar voor 0,04%. Venus is er toch nog steeds?'

Op zich heeft meneer Milloy een punt want de afgelopen tijd zijn er bijzonder weinig mensen op Venus onwel geworden door het weer terwijl op Aarde alleen al afgelopen maand duizenden zijn omgekomen bij aardbevingen, overstromingen, hitte, droogte, kou, windstoten en wat dies meer zij.

Zou het verschil in aantal menselijke slachtoffers te maken kunnen hebben met het feit dat Venus (vanwege het klimaat aldaar. Doh!) niet bewoonbaar is voor mensen? De winden die met 300 kilometer per uur vloeibaar lood in je gezicht zouden blazen, de regenbuien met zwavelzuur of eh...het gigantische percentage Co2 in de atmosfeer?

Maar ja, hoeveel vermogen tot nadenken kun je toeschrijven aan iemand die eigenaar is van de website Burnmorecoal (klik) en fans oproept hem financieel te steunen zodat hij de Amerikaanse economie kan redden door meer kolen te laten verbranden. Schone kolen dan met name. Toevallig ben ik als kind wel eens in een kolenmijn geweest. Erg schoon zijn kolen niet, kan ik u vertellen. 'Ja maar als de zon niet schijnt heb je niets aan zonne-energie en als de wind niet waait niets aan windmolens!'

Nieuwtje: sinds enige tijd is de mens in staat om gewonnen energie op te slaan. In batterijen. In auto's heet zo'n batterij een 'accu'. Nog een weetje: kolen die je niet hebt kun je niet verbranden. Elk jaar meer kolen uit de Aarde halen dan de planeet kan produceren en hopen dat het vanzelf goedkomt is geen praktisch beleidsplan.

Wat de economie en werkgelegenheid betreft: al enige tijd zijn er meer Amerikanen werkzaam in de productie van zonnepanelen dan in kolenmijnen. Uit het oogpunt van werkgelegenheid en economie zou je dus - als het je daar écht om gaat tenminste - beter kunnen oproepen om meer te investeren in die bedrijfstak dan in het stimuleren van een archaïsche manier van energiewinning als kolen stoken.


================================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/