dinsdag, september 17, 2013

Prinsjesdag

Het overgrote deel van de bevolking heeft er absoluut geen vertrouwen in dat het huidige kabinet onder aanvoering van de heren Rutte en Samsom de Nederlandse economie uit het slop zal trekken. Sterker nog: ongeveer 12 procent van de ondervraagden stelt nog vertrouwen in de premier en het vertrouwen in zijn PvdA-partner zal eerdaags onder het nulpunt zakken maar staat vooralsnog op twee procent.

Vandaag is het Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander vertelde ons dat wij bezuinigingen tegemoet moeten zien. Uiteraard bezuinigt hij zelf óók. Of nee, toch maar niet. Prinsjesdag is nog niet voorbij of enkele vandaag aangekondigde plannen zijn al overboord gezet. De zogeheten nullijn voor ambtenaren is van de baan. En ook na (6, 8, 14?) jaren gesteggel is het laatste woord nog niet gezegd over de JSF.

Eigenlijk hebben wij daar het geld niet voor maar zo'n glimmend nieuw vliegtuig is toch wel heel erg lekker! Als u iets lekkers wilt kopen maar u heeft eigenlijk het geld er niet voor, leent u dan een tientje van uw buurvrouw? Natuurlijk niet! Toch zijn er velen die doodleuk 1000 euro lenen van een onbekende zodat zij een nieuwe televisie kunnen kopen.

Sterker nog: mensen lenen (nog stééds!) gerust twee ton van een bank die al bewezen heeft te sjoemelen met geld van klanten en bovendien met belastinggeld gered moest worden van het eigen wanbeheer! Maar ja, ook al kun je het nooit betalen, je wilt toch graag wonen in koophuis. Omdat verreweg de meeste mensen moeite hebben om het geld bij elkaar te brengen voor iets dat zij eigenlijk niet nodig hebben (ook in een huurhuis valt prima te wonen) is ooit de Hypotheekrente Aftrek bedacht. Vooral banken schijnen erg blij te zijn met dit systeem en aangezien de banken en niet onze ministers het voor het zeggen hebben in Nederland zal de HRA nooit worden afgeschaft. Al kost deze subsidie voor huizenbezitters ons als belastingbetalers 14 miljard euro per jaar.

De mens is van nature geneigd te kijken naar effecten op korte termijn; veel mensen malen er niet om wat voor wereld zij achterlaten aan hun (klein) kinderen over zestig jaar. Logisch, want de holenmens had zelden een toekomst over dertig jaar.

Zo komt het dus dat velen niet weten wat zij op een dag aan pensioen zullen ontvangen maar wel weten wat die nieuwe televisie kost die zij volgende maand willen kopen.

Men vertrouwt op de Staat als het gaat om de oudedagsvoorziening maar sparen voor het eigen pensioen is geen gewoonte onder burgers. Toegegeven: steeds meer mensen houden na aftrek van vaste lasten en boodschappengeld geen geld over om opzij te leggen voor later.

Maar goed, wij zullen wel weer aanmodderen tot volgend jaar Prinsjesdag.