woensdag, februari 06, 2013

Ontnemen


Mijn vriendin wees mij op dit verhaal (Engels): een jonge vrouw gaat volkomen onbevangen naar Noord-Korea en doet verslag van haar wedervaren.

Vandaag kwam overigens de Bewonerskrant (PDF)uit met daarin een stukje van mijn hand. Eigenlijk gewoon stiekem een samenvatting van het stuk dat onlangs elders online verscheen...;-)

Momenteel staan er weinig entertainmentopdrachten in de planning maar het goede nieuws is dat ik ben aangenomen als kantoormedewerker van een stichting voor een aantal uren per week. Voorlopig om een zieke te vervangen maar vanaf de zomer iets structureler. Met bijna 17 jaren aan kantoorervaring zal het niet te veel vergen van mijn intellectuele capaciteiten maar intussen zorgt het wel voor een beetje meer inkomen. Daarnaast blijf ik natuurlijk werken aan een nieuwe bundel met korte verhalen, een roman, een SF-roman, een jeugdboek en een kinderboek.

Momenteel werk ik ook aan mijn gezondheid met ondermeer wekelijks aquajoggen en nam ik vandaag contact op met een psycholoog om ook aan mijn geestelijke gezondheid te werken. Best een enge stap hoor, dat werken aan het verwerken van antieke trauma's! Maar ik heb een hele toffe partner die mij voortdurend bijstaat. En dat terwijl zij hard moet werken aan haar eigen bedrijf.

Koningin Beatrix zal binnenkort stoppen met werken. Als fulltime werkende vrouw van 74 jaar oud is zij een voorbeeld voor velen. Maar eigenlijk is het dubbel want zij geeft de baan door aan haar zoon van 45. Als zijn moeder gewoon met haar 65ste met pensioen was gegaan was Willem Alexander dus al op zijn 35ste Koning der Nederlanden met Máxima als koningin. Zijn baan bij Rijkswaterstaat had tien jaar geleden al in handen kunnen zijn van iemand die nu nog werkloos thuiszit.

Wie heeft de grootmoeder van Amalia eigenlijk gedwongen om door te werken?

Men wordt nu gedwongen om langer door te werken. Nog maar één generatie en het zal bij ons - net als nu al in Amerika - heel normaal zijn om een 72-jarige stratenveger te zien. Tegelijkertijd zegt het kabinet in te zetten op arbeidsparticipatie van jongeren. Maar hoe moet een 18-jarige schoolverlater aan een baan komen als zijn bejaarde buurvrouw haar pensioen staat aan te vullen door vakken te vullen bij de Albert Heijn?

Een eng toekomstscenario? Was dat maar waar! Met eigen ogen heb ik al gezien dat dames die de zestig zijn gepasseerd potjes pindakaas staan te schikken in de supermarkt bij mijn moeder om de hoek. Nu gun ik die dames (heren heb ik er nog niet gezien) hun bijbaantje van harte hoor. Maar het is toch godsgeklaagd dat mensen die hun hele leven hebben gewerkt niet van een welverdiend pensioen kunnen genieten?

En dat in het besef dat zij hun eigen kleinkind het eerste baantje ontnemen.