zondag, november 18, 2012
Iedereen
Vrijdag was ik naar de allergoloog en gaf ik de laatste les in de serie 'omgaan met Sociale Media'. Van dit seizoen dan. Vanmorgen waren wij op visite bij de moeder van m'n zoon waarna wij naar de nieuwe James Bond, Skyfall, gingen kijken. Daarna ging m'n zoon aan zijn huiswerk en ging ik met m'n vriendin haar schoonzus bezoeken in verband met diens verjaardag. Zoals vaker gebeurd tijdens verjaardagen kwam het gesprek ondermeer op werk.
Is werken wel zo zaligmakend? En wat is werken eigenlijk? Telt in je eentje zorgen voor drie kinderen en een huis schoonhouden niet als werk? Maar met je voeten in een la zitten en anderen vertellen wat zij moeten doen wel? En wie bepaalt dat? Wordt werken gedefinieerd als 'iets doen en daar geld voor krijgen' dan werkten mensen dus niet voordat geld bestond. Bovendien is het plegen van een bankroof dan opeens werken. Maar is 16 uren per dag over een vuilnisbelt kruipen in de hoop op het vinden van een stukje koper dat je voor vijf cent kunt verkopen eigenlijk wel werk? Of met je billen in de modder zitten, kanker oplopen en onze afgedankte mobieltjes uit elkaar peuteren?
Hoe komt het dat de meeste boeren die voor de Fairtrade organisatie Max Havelaar werken daar geen voordeel uit halen en vaak niet eens weten dat zij 'eerlijke koffiebonen' produceren? En waarom kost elke administratieve baan ter wereld exact 8 uren per dag, vijf dagen per week om uit te voeren? Nooit meer of minder. En als mensen cijfertjes hebben opgeteld, wat gebeurt er dan met die cijfertjes? En waarom zijn die mensen die die cijfertjes uitdraaien, in mappen stoppen en vijf jaar later vernietigen 'nuttig'?
Misschien moesten wij naar een andere definitie van werk zoeken en ons realiseren dat sommige andere dingen belangrijker zijn. Want het is heel simpel: er is niet voldoende werk voor iedereen.