maandag, juni 06, 2011

Leren

Gisteren een lekker luie zondag gehad. Alleen maar een paar uurtjes met zoon naar de studio geweest om te repeteren voor een nieuwe voorstelling, volgende maand op te voeren in Dresden. Hartstikke leuk en zolang mijn lijf het aan kan zal ik niet stoppen met optreden!

De VVD wil stoppen met het betuttelen van mensen en zal daarom rigoreus snijden in de budgetten van ouderenzorg, thuiszorg en voedsel- en verslavingsvoorlichting. Bovendien vindt de VVD dat het een taak is van de overheid om de gezondheid van burgers in de gaten te houden en roken te ontmoedigen en coffeeshops te verbieden. Samenvattend: de VVD vindt gezondheid een taak van de overheid óf die van de burgers zelf. Het hangt er gewoon vanaf wie dat vraagt en wanneer.

Natuurlijk: elke mening heeft een keerzijde maar dit is wel héél erg gemakkelijk. Van de PVV zijn we dat wel gewend:"Wij zijn tégen geld uitgeven aan cultuur én wij zijn voor het uitgeven van meer geld aan het behoud van de Nederlandse cultuur"

Dat ik ervan overtuigd ben dat alles en iedereen een mooie (keer)zijde heeft is vooral praktisch: het scheelt een hoop frustraties. Frustraties kosten namelijk een hoop moeite en energie en ik ben nu eenmaal heel graag lui.

De algemeen geldende maatschappelijke norm is dat je niet lui mag zijn. Daarom doen zoveel mensen hun best om het te doen lijken dat zij het vreselijk druk hebben. U kent vast zelf ook wel zo'n ex-collega, buurman of studiegenote. Ze hebben "geen tijd" om twee minuten in de week met hun zieke oma aan de telefoon te hangen "want het is zo druk op het werk en zo".

Joh, geef gewoon toe dat je elke dag ruim drie uren op je luie kont TV zit te kijken en gewoon geen zin hebt om in de reclame-pauzes je ouwe omie te bellen.

Wij vinden tieners vaak lui en noemen dat een slechte eigenschap. Waarom eigenlijk? Waarom zou je je tijd niet verdoen met nadenken over het leven, (al dan niet virtueel) praten met vrienden, een potje gamen of allerlei forum-berichten lezen over de nieuwste software voor je mobieltje? Goed, misschien als je schoolwerk in het gedrang komt.

Al is het natuurlijk raar dat je in een bepaald studiejaar een bepaald onderdeel van een bepaalde studie moet beheersen. "Pas op zijn zestiende kende hij de periodieke tabel uit zijn hoofd terwijl andere jongelui dat al op hun vijftiende kunnen!" Nou, oei; dat is toch wel heel erg vreselijk, zeg!

Als onze kinderen moe en bezweet van het sportveld thuiskomen vragen wij hoe het ging. Maar heeft ons kroost drie uren rondgelopen in de World of Warcraft, in Narnia of Barbieworld of zo dan interesseert dat ons blijkbaar geen ene biet. Terwijl dat toch óók plekken zijn waar kinderen leren om logisch na te denken, te multitasken, problemen op te lossen en samen te werken.

Precies dat was één van de standpunten waar de lezing die ik onlangs mocht bijwonen over ging: Misschien is het tijd dat wij ons realiseren dat er meerdere manieren zijn van leren.