donderdag, december 09, 2010

Gevonden

Heb het lezen van weblogs even verwaarloosd vanwege bezoek van buurvrouw Winonah gisteravond en van buurvrouw Hetty vanmorgen. Met haar heb ik Stichting HIOB opgericht omdat wij beiden graag mensen helpen. Zo zamelen we nu voedsel in voor het samenstellen van voedselpaketten voor arme Portugese en Braziliaanse mensen via de Fatima Kerk.

Goed, misschien is het een druppel op de gloeiende plaat maar -ik blijf erop terugkomen- vele druppels samen doven het vuur van de werelbrand.

Ook de huidige klimaattop in CancĂșn, Mexico zal niet heel veel opleveren. In elk geval niet zolang macht en hebzucht regeren. De Nederlandse bijdrage aan een beter milieu bestaat uit het laten bouwen van een nieuwe kolencentrale en de bouw van een nieuwe kerncentrale. Dat kost natuurlijk geld en daarom moet er worden bezuinigd. Op onderzoek naar wind- en zonne-energie. Ook wordt de subsidie op diverse "groene" projecten sterk verminderd.

Het voornaamste argument is dat er meer stroom nodig is. Een echt onzin-argument want met ons huidig verbruik voldoen de huidige manieren van stroomopwekking nog zeker 20 jaar. Terwijl een nieuwe kerncentrale eerst op zijn vroegst in 2023 operationeel zal kunnen zijn. Investeren in alternatieve manieren van energie opwekken levert op de langere termijn veel meer op. Nederland verliest de wedloop om schone energie. Dik.

De beste manier om om te gaan met een energiecrisis is mensen stimuleren minder te gebruiken. Zoals je files maar zeer tijdelijk oplost met het aanleggen van meer asfalt en veel meer bereikt door mensen te stimuleren minder vaak de auto te gebruiken.

Idee: misschien kan men een en ander combineren! Laat auto's rijden op mini-kerncentrales! Zo doen we nog wat langer met de olievoorraad en is er minder uitstoot van CO2. Toch? En dat radioactief afval? Ach, daar mogen de kleinkinderen van onze kleinkinderen zich druk over maken. Ons probleem niet...

Natuurlijk, kernenergie is relatief schoon en de nieuwe centrales zijn vele malen veiliger dan de eerdere generaties. Maar voor dat radioactieve afval is nog steeds geen afdoende oplossing gevonden.