donderdag, januari 28, 2010

Jodenvraagstuk

Gisteravond waren wij op bezoek bij aanstaande reisgenoten. Beetje eten, beetje kletsen, beetje brainstormen over hoe wij onszelf en de overige buspassagiers kunnnen bezighouden, onderweg naar Tsjechië. Leuk, die voorpret. De anecdotes over voorgaande avonturen vlogen over tafel en zo herinnerde ik mijn avontuur met een zwarte piste. Na pas drie lessen in een beginnersklasje! Ik dacht even dat mijn laatste uur geslagen had en hoopte even te geloven in een leven na de dood...

In veel culturen gelooft men in een leven na de dood. Deels komt dat door de vraag:"Is dit alles?" maar deels wellicht ook is het in de hoop dat er na dit leven nog tijd is om al die dichters te lezen die men nog zo graag wilde lezen, al die mooie plekken op deze planeet te zien die men nog zo graag wilde bezoeken, al die interessante mensen te ontmoeten die men nog zo graag wilde spreken...Deels komt het omdat men door ouders en/of kerk verteld is dat er een leven na de dood is.

Hoe het ook zij: Wij leven nú en moeten er dan ook nú het beste van zien te maken. Het zou wel erg gemakzuchtig zijn om te denken: "Het maakt niet uit wat voor leven ik nu heb want hierna wordt het toch alleen maar beter." Net zo min helpt het om te denken: "Het maakt niet uit hoe ik mijn leven lijdt want hierna is het toch allemaal over."

Het maakt wel degelijk uit hoe wij leven. Wat wij ook doen of laten: het is van invloed op de wereld om ons heen. Misschien is het niet direkt merkbaar maar het is wel degelijk waar. Stelt U zich eens voor hoe Uw wereld eruit had gezien, ware U er niet geweest. Al is het maar als gedachtenspelletje.

Zouden de mensen in Auschwitz ook hebben geloofd in een leven na het leven? Ik kan mij moeilijk voorstellen dat zij daar niet in geloofden. Hoe houd je het anders vol? En over Auschwitz gesproken: Wie was eigenlijk als officieel vertegenwoordiger van de Nederlandse regering bij de herdenking? Er staat mij niet bij dat ik de een of andere minister of zelfs maar staats-secretaris heb gezien. Was er hier weer sprake van een "communicatiefout" zoals indertijd met de militair Jos Smits die niet in beeld had mogen komen tijdens de Amerikaanse presentatie van de Irak-inval? Of is er meer aan de hand?

Het is een gegeven dat velen stierven aan de hand van een bijzonder gestoord individu dat in opdracht van een ander zwaar gestoord individu een "oplossing" had bedacht voor het Jodenvraagstuk.

Er is momenteel veel te doen over de pas gelanceerde iPad. Hierbij een filmpje dat uitlegt wat je er zoal mee kan:

The iPad - watch more funny videos