donderdag, februari 19, 2009

Overheid

De hele bedoeling van profielsites als Hyves en Facebook is nu juist dat mensen jou makkelijk kunnen vinden. Toch? Oud-klasgenoten, oud-collega's maar ook nieuwe kennissen die je via het stappen opdoet en mensen die er via jouw openbare profiel achterkomen dat jullie dezelfde -voor anderen wellicht bizarre- hobby delen.

Toch doen velen opeens ontzettend panisch en schermen zij hun persoonsgegevens af. Er zijn zelfs hele websites gewijd aan het onderwerp: Hoe kun je voorkomen dat iemand jou vindt op je profielsite?

Erg vreemde gang van zaken. Of zouden die mensen ook met een bivakmuts op de kroeg binnenstappen, extra vulling onder het shirt dragen en met opzet niet iets bestellen dat ze lekker vinden want "Stel je voor dat iemand erachter komt wat ik lekker vind."

Mede dankzij het feit dat op mijn profielsite staat vermeld dat ik van wodka houd, kreeg ik op mijn verjaardag maar liefst 8 flessen van deze drank.

Eigenlijk vreemd dat de overheid het roken van wiet tegengaat en bijvoorbeeld het drinken van paddo-thee eenvoudigweg verbiedt. Waarom? Omdat alcohol een vele malen groter maatschappelijk en medisch probleem is. Hoeveel mensen (gebruikers plus omgeving) sterven per jaar aan het roken van wiet of het drinken van paddothee in dit land en hoeveel aan het drinken van alcohol? Het lijkt wel eens of de overheid moeite heeft met het stellen van prioriteiten.

Waarom geen campagne tegen "Lovergirls"? Omdat al die meiden die hun "vriendje" aanzetten tot diefstal omdat zij nieuwe gympies of oorbellen nodig hebben niet als zodanig bekend staan en hij te "stoer" is om die meid te waarheid te vertellen (en ook bang is dat zij dan voorlopig "hoofdpijn" houdt). Natuurlijk is het verre van okee om als jongen een meisje te dwingen de hoer te spelen (en zo'n "Loverboy" moet ook zwaar gestraft worden!) maar hoeveel dames zouden de aanleiding zijn voor diefstallen en inbraken en hoeveel gaan er uit eigener beweging met iemand naar bed voor een beetje beltegoed of een Breezer?

In het Elektronisch Patiëntendossier kan ook worden ingebroken, dat is al meerdere malen aangetoond. Ondermeer omdat verpleegkundigen geen tijd zouden hebben om uit te loggen en uit gemak het systeem maar aan laten staan. Is het dan echt zo moeilijk om een systeem te maken dat na een x-aantal minuten de gebruiker automatisch uitlogt? Voor m'n bank is dat geen probleem maar blijkbaar wél voor de overheid.

De link van vandaag verhaalt van vreemde verhalen bizarre feiten en aparte experimenten. Zoals deze.