Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, juni 19, 2019

Waar bent u bang voor?

De meesten van ons (ik ook) laten zich leiden door angst. Wij zijn bang om de baas te vertellen hoe wij echt over hem denken ('Want dat kost mij mijn baan!'), bang om iets negatiefs te zeggen over onze partner ('Want dan verlaat mijn partner mij misschien wel!'), bang om te verhuizen ('Misschien heb ik straks wel vreselijke nieuwe buren!), bang om te reizen ('Want misschien vind er wel een terroristische aanslag plaats op het station!') en bang voor haaien (Terwijl wereldwijd jaarlijks maar ongeveer 10 mensen worden gedood door een haai). Maar waar komt die angst echt vandaan?

Realistisch is die vaak niet.

Net zo min als nuttig: Rennen door de regen uit angst om nat te worden bijvoorbeeld. Terwijl onderzoek aantoonde dat je minder regendruppels opvangt wanneer je rustig doorwandelt. Bovendien: als je bang bent voor een bom in een prullenbak waar je voorbij loopt, besluit die dan om niet af te gaan?

Misschien vinden je baas en je partner het juist fijn als je eens eerlijk bent omdat zij niet door hebben dat zij een nare eigenschap hebben ontwikkeld. De kans dat je wordt vermoord door je partner is vele malen groter dan de kans te worden vermoord door een terrorist terwijl snoepautomaten verantwoordelijk zijn voor vier keer meer doden dan haaien en wij niet bang zijn voor snoepautomaten: 'Stom apparaat, geef mij mijn chocoladereep! *Schudt, schudt, omval, plat*

Soms wordt sociale media de schuld gegeven ('Ik las op Facebook dat...dus dat zal dan wel waar zijn!') maar ik denk dat het dieper zit. Wij zijn zelfs bang geworden voor andere meningen terwijl wij ervan overtuigd zijn dat onze meningen als enigen 'de waarheid' vertegenwoordigen en wij ons het liefst (al dan niet online) omringen met mensen die dezelfde meningen delen om een blok te vormen tegen de andersdenkenden. Maar anders denken is prima! Zo lang je maar bereid bent je mening bij te stellen wanneer je nieuwe feiten onder ogen komt. Sommigen noemen zichzelf 'standvastig' wanneer zij blijven vasthouden aan hun (aangetoond ongefundeerde) mening maar ik noem die mensen liever 'halsstarrig'. Al is dat natuurlijk alleen maar mijn mening.

Uiteraard ga ik zelf ook wel eens de mist in en baseer ik een mening op een onjuiste aanname. Achteraf schaam ik mij dan diep maar anderzijds: wat is er mis mee om je mening te vormen op basis van de aan jou beschikbare data?

Het niet willen toegeven dat je aanname onjuist was leidt helaas nog wel eens tot felle discussies:

'Fijn dat jij beter geïnformeerd bent dan de rest van de mensheid! Zou te gek zijn als je de informatie waar jij jouw angsten op baseert met ons onwetenden wil delen. Zulke belangwekkende informatie mag je natuurlijk niet voor jezelf houden. Dus kom maar op met die gegevens! Als de cijfers die in jouw hoofd zitten op data (en dus niet op angsten (aannames zijn geen feiten)) zijn gebaseerd, stel ik mijn mening bij. Beloofd!'

Waar bent u eigenlijk bang voor? En is dat een reële angst?

======================================

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

8 opmerkingen:

suske zei

Volgens mij bestaan reëele angsten niet. Het is een vorm van verbeelding die ons leven bepaalt. Ik heb hoogtevrees terwijl anderen fluitend over daken springen. Mijn angst voor hoogten is niet logisch, maar toch is die er.

Happy Earl Grey by Elly Embregts zei

Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik dat ik geen angst heb, op dit moment dan. Soms kan het eens opspelen, maar daar zou ik niet eens een voorbeeld van kunnen noemen. Hoewel als een hond blaffen naar mij toe rent bekruipt mij wel een gevoel. Mooie doordenker eigenlijk.

rietepietz zei

Hoewel ik vroeger heb moeten dealen met een angststoornis heb ik momenteel nauwelijks angsten, Ik ben trouwens nooit bang geweest om een baas aan te spreken op zaken die niet in de haak waren en daar ben ik nooit om ontslagen, in tegendeel, ik werd gewaardeerd omdat ik niet, zoals veel andere, met de collega's onder elkaar op de baas af liep te geven zoals meestal gebeurt.

די מריו zei

Bang ben ik niet snel. Mijn mening moet ik ook wel eens bijstellen. Je baseert je mening toch vaak op de informatie die je hebt.

Love As Always
Di mario

Walter zei

Jammer, maar ik kan even geen angst bedenken. Komt eigenlijk goed uit want ik ga naar bed! Hihihi

Lutje zei

als je eerlijk bent moet je niet bang zijn, ik durf mijn gedacht te zeggen, maar zwijg soms ook wijselijk...
Een @->- voor jou.

John zei

Ik ben nergens bang voor. Ik zeg wat ik te zeggen heb.

Morgaine aka Suzan zei

Gezien mijn medische kantjes, ben ik vooral bang om uit te glijden of te vallen, waar ik vroeger zo lenig als een aal was... bang om mijn knieën nog verder te beschadigen of in de kramp te trekken, maar ja, pas als iemand in mijn schoenen heeft gestaan een tijdje... dan herkennen ze deze kleine? Rare angst wel... Klimmen en klauteren wat voorheen heel normaal was? Is nu een uitdaging geworden al la de bergen van Oostenrijk en Zwitsterland bijv.

Verder weinig last van een angst, wel ben ik mij bewust... Sjoerd bijv. vandaag over money, money, money... daarom heb ik altijd cash geld bij mij en werk ik met dag budgetten. Maar ja, dan nog, kan het zo zijn dat de hele lade storing kent... en dan kun je zelfs niet cash betalen, kortom...

Dat is de techniek voorrang geven op commen sence...

X