Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, september 05, 2018

Over empathie

Allemaal maken wij voortdurend keuzes
maar mogen onze keuzes de keuzemogelijkheden van anderen beperken? En wie bepaalt dat? En waarom?

Sommigen staan voortdurend stil bij elke beslissing die zij op het punt staan te maken terwijl anderen maar wat lijken te doen zonder ogenschijnlijk rekening te houden met anderen. De meesten van ons handelen daar ergens tussenin.

Wat vindt u? Moet iedereen maar doen waar hij of zij toevallig zin in heeft of moet iedereen voortdurend rekening houden met anderen? 

Sommige mensen houden zelden rekening met anderen. Althans, in mijn ervaring. Bellen, langskomen, sms'en...Sommigen gaan er van uit dat wanneer zij tijd hebben voor jou, jij dan ook wel tijd zal hebben voor hen. Voor hen is het gewoon onmogelijk zich te verplaatsen in een ander. Is dat simpelweg een gebrek aan empatisch vermogen waar zij niets aan kunnen doen of een in de loop der jaren aangeleerde gewoonte die zij ook weer zouden kunnen afleren?

Ik vraag het mij wel eens hardop af. U ook?

Misschien moest ik maar eens egoïst worden. Je bent dan volledig geconcentreerd op jezelf en hoeft geen rekening te houden met kleinigheden als het milieu, dieren, andere mensen of de planeet. Handig toch? Nee, laat anderen er zich maar druk over maken dat over maximaal vijftig jaar de fossiele brandstoffen op zijn. Ik leef dan toch niet meer dus in plaats van mij druk te maken kan ik beter nog wat rondrijden in mijn SUV. Bijvoorbeeld.

Zou u kunnen leven zonder rekening te houden met uw omgeving?


In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

7 opmerkingen:

Walter zei

Nee, dat kan ik niet....

די מריו zei

Nee hoor.. hou jij maar gewoon rekening met een ander als je aan jezelf denkt. Dat werkt het beste.

Love As Always
Di Mario

Rebbeltje ★ zei

Als egoïst wordt je wereldje zo klein...
Denk dat ik liever een beetje rekening hou met de medemens...een stuk gezelliger ;)
Groetjes

Lutje zei

nee, je moet je telkens aanpassen en dat lukt me goed
maar ik zeg altijd: voor wat hoort wat!
Een @->- voor jou.

riet epietz zei

De meeste mensen zitten gelukkig op de gulden middenweg en stellen niet dit soort vragen omdat vragen stellen bar weinig oplossingen biedt.

francky spruytte zei

Laten we inderdaat de gulden middenweg bewandelen.

gerdaYD zei

Je kan natuurlijk niet altijd met een ander rekening houden want het is belangrijk ook je eigen belang goed in het oog te houden. Want als je niet zelf gelukkig bent, hoe kan je dan de energie opbrengen om empathisch tegenover de medemens te staan? Ik noem dat beslist niet egoïstisch hoor!