Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, juli 11, 2018

Rekening houden met anderen

In een samenleving houdt je rekening met elkaar. Dus de werkgever houdt rekening met de werknemer, de ouder houdt rekening met het kind maar ook buren en levenspartners houden rekening met elkaar.

Eenvoudig voorbeeld: een vriendin van mij gaf aan het vervelend te vinden dat ik mijn nagels knipte in haar bijzijn. Dus dat doe ik niet meer. Anderzijds geeft zij mij wel eens een knuffel hoewel zij zelf niet van knuffelen houdt. Rekening houden met anderen is voor mij dat je af en toe voorbij gaat aan je eigen noden en wensen en tegemoet komt aan die van een ander.

Nog een voorbeeld:
Je kunt zin hebben om laveloos achter het stuur te zitten en met ruim 200 kilometer per uur over de weg te scheuren binnen de bebouwde kom. Maar je houdt rekening met mensen die niet graag worden doodgereden door een dronken idioot dus doet het toch maar niet.

Voor mensen die het moeilijk vinden rekening te houden met een ander is het een lastige wereld om in te leven. Vaak vinden zij namelijk dat anderen rekening moeten houden met hen maar vinden zij dat zij geen rekening hoeven te houden met anderen.

Dat kan een tijd lang goed gaan maar uiteindelijk zullen zij in een isolement terecht komen. Want niemand is graag samen met iemand die geen rekening houdt met anderen.

Bij de ene persoon leidt het isolement tot depressie ('Niemand vindt mij lief!') terwijl het bij een ander leidt tot agressief gedrag. U weet wel: 'Jij moet mij respecteren want anders...!'

Dus als u nu iemand kent of iemand ooit tegenkomt die geen rekening houdt met u, wees dan aardig want hij of zij heeft het erg moeilijk.

Maar hoe doe je dat, rekening houden met anderen? Hier een paar ideeën:
(Klikken=vergroten)

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

6 opmerkingen:

די מריו zei

Mooi betoog voor een mooiere samenleving.

Love As Always
Di Mario

Walter zei

Heel mooi!

Lutje zei

ik denk dat ik niet anders doe als rekening houden met anderen, door mijn werk
en in mijn huisje is dat vanzelfsprekend, toch?
Een @->- voor jou.

John zei

Hier reed vorig jaar iemand een vader met kinderen aan. Hij kreeg 3 jaar voor roekeloos gedrag, maar hij gaat in beroep. Hij kan zich niet vinden in de term roekeloos..

gerdaYD zei

Goede morgen lieve Terrebel.
Is het zo of heb ik de indruk dat men steeds minder met een andere rekening houdt? Empathie is soms ver te zoeken, laat staan dat er nog solidariteit kan opgebracht worden.
Voel ik dat zo omdat ik ouder word? Nee, dat denk ik niet want als jij er zo broodnodig een blog wil aan wijden zal je het waarschijnlijk ook zo aanvoelen... toch?

riet epietz zei

Leven en laten leven komt heel aardig in de buurt. Maar als ik eerlijk ben denk ik nooit "he ik zou wel eens met 200 rond willen scheuren"