Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, maart 28, 2018

Leven van lucht en liefde

De economische crisis is vooral ontstaan door de leencultuur die ons massaal is aangeleerd. Wij leenden teveel geld waardoor de banken in de problemen kwamen en de rest is geschiedenis. En toekomst. De overheid heeft namelijk besloten dat wij meer geld moeten lenen 'vanwege bezuinigingen'. Te beginnen met het leenstelsel voor studenten. De gemiddelde studieschuld bedroeg tot voor kort nog ongeveer €15.000. In het nieuwe stelsel is dat €50.000. Gelukkig mag de student er 35 jaar over doen om dat terug te betalen en alleen als hij of een betaalde baan heeft gevonden en daar minstens het minimumloon voor ontvangt. De student betaalt dan maximaal 4% van zijn of haar inkomen aan aflossing. Zo wordt het aflossen van schulden steeds verder vooruit geschoven. Dat houdt een keer op.

En gaat nog langzamer nu vaste voltijdsbanen steeds schaarser worden. Inmiddels is het duidelijk dat het zogeheten 'flexwerken' (klik) vooral heeft gezorgd voor lagere lonen en dus lagere bestedingen. Hoe minder geld consumenten uitgeven, des te minder ondernemingen verdienen, hoe minder geld aan salarissen zij uit kunnen geven, et cetera. 

Verreweg de meeste mensen kijken niet naar de cijfers maar vertrouwen liever op 'een gevoel':


De betere manier om de economie te laten groeien lijkt dus investeren te zijn. Of men zal een nieuw economisch systeem moeten bedenken en implementeren. Nu al zijn er velen die voltijds werken en desondanks afhankelijk zijn van huursubsidie of hypotheek rente aftrek, alleen maar om te kunnen wonen. Zoals het economisch systeem nu is ingericht zal dat aantal mensen alleen maar groeien. Net zo lang tot een handvol mensen beschikt over honderden triljarden euro's en de rest van de wereldbevolking zich moet behelpen met het bezit van lucht en liefde.


=================================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

3 opmerkingen:

francky spruytte zei

Ik zoek alvast een sponsor zodat ik meer geld kan uitgeven.
Hopelijk blijft de deurwaarden dan nog even weg.

gerdaYD zei

Goede morgen lieve Terrebel.
Ik geef je over de gehele lijn gelijk, jij denkt na over de toestand in de kapitalistische wereld die er niet is voor het 'gewone' volk maar om de rijken nog rijker te maken! Dat ze daarbij in het eigen vel snijden komt niet in hen op, hun enig doel is dat van de korte temijn!

riet epietz zei

Er wordt helaas ook door veel studenten (niet door allemaal natuurlijk) misbruik gemaakt van het leensysteem. Wél zeuren dat het nieuwe systeem studeren niet meer mogelijk maakt maar ondertussen die lening blijkbaar helemaal niet nodig hebben en voor andere zaken gebruiken.