Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, februari 21, 2018

Katten zijn lief!

Update: de video bij dit stukje blijkt verwijderd. Blijkbaar is het heel erg om de natuur aan het werk te zien. 'Een kat die een vogeltje vangt? Ah, gatsie!'

'Katten zijn lief!' Vogels zijn het niet eens met die stelling. Voor het ecologisch evenwicht vormen katten zelfs een heus probleem. In de vrije natuur leven er een stuk of acht kleine roofdieren per vierkante kilometer die het grotendeels op vogels hebben voorzien. In onze gecultiveerde samenleving (meestal aangeduid met de term 'steden') lopen per vierkante kilometer zo'n 100 kleine jagers rond die het vogels (en muizen) erg lastig maken. Kortom: de balans is zoek.

Op diverse plekken in Nederland worden daarom wilde katten gevangen, 'geholpen' en weer vrij gelaten. Maar die methode is een druppel op een gloeiende plaat. Het zal een vogel worst wezen of de kat die'm grijpt wel of niet kindertjes kan krijgen. Afschieten dan? Een effectievere methode om het aantal katten terug te brengen maar eentje die op nogal wat weerstand stuit.

Vooralsnog is het dus gewoon vette pech voor die miljoenen vogels die jaarlijks slachtoffer zijn van 'dierenliefhebbers' die er zo graag een kat op na houden.



Update 2: collega weblogger Suske (klik) was zo aardig mij dit filmpje te sturen van zijn kat:


In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

6 opmerkingen:

  1. Deze video is niet beschikbaar. ;-(

    Love As Always
    Di Mario

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je kan altijd mijn oude video gebruiken.
    Moet je ook maar de commentaren eens lezen.
    Groetjes.

    https://youtu.be/9BF7tZYsur4

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als ik mijn buurvrouw grijp, bijna om het leven breng en stukjes uit haar bijt, word ik als mens psychopaat genoemd. Doet mijn kater Ozzy hetzelfde bij een duif in de gemeenschappelijke achtertuin is dat gewoon ...de natuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. de eerste video kan ik niet bekijken
    maar katten zijn idd lief, natuurlijk!
    Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goede morgen lieve Terrebel.
    Je hebt natuurlijk gelijk dat katten aartsvijanden van vogels zijn, daar kan ik me ook zo kwaad over maken. Maar als je ratten in huis hebt ben je wel blij met die roofdieren hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toch heeft dat "helpen van poezen katers op de lange duur wél invloed, ze kunnen zich dan niet meer ongelimiteerd vermeerderen, het zal de vogelslachtoffers inderdaad niet uitmaken maar op deze manier komen er toch steeds minder wilde katten voor. Onze kat komt trouwens nooit buiten. Een kat die thuis te eten krijgt zal alleen " om je jacht jagen" niet omdat hij eten nodig heeft en dat is wél jammer voor de "slachtoffertjes"

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!