Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, november 01, 2017

Op wetenschap kun je vertrouwen! Maar op wetenschappers?

Op wetenschap kun je vertrouwen! Toch? Jazeker. Maar op wetenschappers helaas niet altijd. Onder druk van geldschieters en/of de kans op roem en aanzien worden gegevens wel eens 'verfraaid'. Zoals onder meer blijkt uit dit artikel over voedingsdeskundige Brian Wansink.
Brian Wansink

Met andere woorden: wetenschappers zijn mensen en - hoewel vaak uitermate deskundig - niet altijd handelend zonder hun ego op de voorgrond.

Er zijn mensen die niet geloven in wetenschap. Met name vanwege bovenstaand probleem. Maar de wetenschap zélf is het probleem niet. Dat zijn soms de mensen die die wetenschap beoefenen.

Gelukkig zijn er mensen die na blijven denken en niet zomaar elk onderzoeksresultaat voor waar aannemen. Anders was Brian Wansink niet betrapt op de 'onvolkomenheden' in zijn onderzoeken naar het verband tussen gedachten en gedrag van etende mensen.

Wansink zelf gaf zijn fouten toe en beloofde beterschap. https://universonline.nl/2017/03/07/zelfplagiaat-en-statistische-onjuistheden-brian-wansink-onder-vuur

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

5 opmerkingen:

די מריו zei

En aangezien wetenschap door mensen wordt onderzocht, moet je elk onderzoek wantrouwen en zelf bekijken. Neem niets aan zonder zelf na te denken.

Love As Always
Di mario

Lutje zei

je kan alleen nog je zelf vertrouwen....
het zijn meestal maar loze woorden of schrijfsels....
Een @->- voor jou

gerdaYD zei

Goede morgen lieve Terrebel. Dat heb je fijntjes opgemerkt, niet de wetenschap is fout, maar sommige beoefenaars ervan wel als ze zwichten voor het geld. Je kan die vaststelling op alles toepassen, want niet het instrument maar de mens die het bedient maakt het in veel gevallen tot iets leugenachtig en zelf dodelijk...

rietepietz zei

Ik ken minstens één wetenschapper zonder ego maar ja, de rest kan ik niet en steek ik dus ook m'n hand niet voor in het vuur.

francky spruytte zei

De resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden dikwijls door de sponsors verdraaid of gewoon onder tafel geveegd. Money rules, ook in de wetenschap.