Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, augustus 24, 2017

Persoonlijk: over emoties

'Misschien mocht je vroeger niet verdrietig zijn of boos op de grote mensen worden en was je dus altijd vrolijk en beleefd, met als gevolg dat je die emoties nu nog steeds blokkeert omdat je ze niet mag voelen.

Tijdens aangrijpende periodes in ons leven is het vaak nodig onze pijnlijke emoties opzij te schuiven zodat we kunnen overleven. Als die periodes lang duren en als het ons goed uitkomt de pijn niet te voelen, ontwikkelen we allerlei trucs om onze emoties uit ons bewustzijn te houden. Uiteindelijk raken we zo aan die trucs gewend dat we ze blijven toepassen, ook al zijn ze niet meer nodig.'

Bovenstaande alinea's komen uit boek nummer 10 van dit jaar: 'Ik voel me fantastisch, jij ook?' van Katerina Karanika. Het betreft een zelfhulpboek over het controleren van emoties. Voor mij erg praktisch. Zie de alinea's hier boven.

Vrienden, partners, mijn kinderen maar vooral ook ikzelf hadden vaak geen idee hoe ik mij nu ècht voelde. Als kind was het niet gepast om boos of verdrietig te zijn en op iets latere leeftijd werd van mij verwacht - misschien wel omdat ik zo klein ben maar dat is speculeren - dat ik 'leuk en schattig' was en altijd vrolijk. Dus dat was ik dan ook maar.

'Ik laat mij niet klein krijgen want dat ben ik al!' was een standaard grapje na tegenslag. 'Och, die Terrence kun je rustig benadelen/voorliegen/oplichten/emotioneel pijn doen/beledigen, want hij voelt tòch niets. Anders zou hij wel emoties tonen.'


Mijn meest recente partner spoorde mij aan mijn emoties te (laten) onderzoeken en daar ben ik haar intens dankbaar voor. Zelfs al doet het soms verschrikkelijk veel pijn en weet ik soms niet eens waarom.

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

7 opmerkingen:

Renesmurf zei

Je kan nu eenmaal niet iemand anders dan die je bent, en daar hoort van alles bij, wat men er ook van mag verwachten.

די מריו zei

Ja emoties horen erbij. Ik probeer het hier ook te stimuleren. En daarna natuurlijk om erover te praten.

Love AS Always
Di Mario

John zei

Je emoties verbergen heeft allerlei kwalijke gevolgen. Gewoon open en eerlijk zijn over hoe je je voelt Ter!

rietepietz zei

Het was vroeger redelijk normaal dat kinderen "flink moesten zijn". Dat pakt voor het éne kind slechter uit dan voor het andere, gewoon omdat niet ieder kind hetzelfde is.
Het heeft mij weinig kwaad gedaan.

Morgaine zei

Een zin die ik veel heb gebruikt ooit, was: het kan altijd slechter of erger, dus heb ik nog geluk.

Wat absolute bullshit is natuurlijk, het is wel waar, maar ook ik ben mens, en ook ik heb mijn emoties, pijnen en verdriet en ook geluk, en happiness, en zoveel meer. En dat mag geuit worden.

het is trouwens toch bijna nooit goed, want als jij geluk hebt, dan vind een ander dat weer te veel of zo, of worden jaloers, zit je in de put, dan moet je het maar uitzoeken, dan leer je je ware vrienden kennen vaak ook.

Let it go, en ik ben er ook nog gewoon hoor Terrence! ;-)

X

gerdaYD zei

Lieve Terrebel, het is fantastisch dat je door de goede begeleiding al zo ver bent gekomen dat je openlijk over je problemen kan praten. Zoals John al zei heeft je emoties verbergen altijd kwalijke gevolgen, je kropt alles op en het gaat van kwaad naar erger. Blijf dus verder aan jezelf werken, probeer in de eerste plaats jezelf graag te zien, de rest komt achteraf wel!

Rebbeltje ★ zei

Er is altijd wel wat positiefs te halen uit relaties, dit was er een van
toch?