Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, juni 21, 2017

Iedereen die niet werkt is lui!

'Werklozen zijn allemaal tuig en de uitkeringen zijn veel te hoog!' Een veelgehoorde kreet onder mensen die zelf nog nooit werkloos zijn geweest of nooit hoefden te werken omdat hun ouders of partner voldoende geld inbrachten. Maar laten wij dat eens anders bezien: per ongeveer vijf werklozen werkt één persoon om werkloosheidsuitkeringen te verzorgen. En omdat die uitkeringen zo hoog zijn kunnen een heleboel extra mensen huur betalen, boodschappen doen. een fiets en een spelcomputer kopen en online betaalde spelletjes spelen. Kortom: zonder werklozen zou de economie instorten en zouden veel meer mensen werkloos zijn!

Ik heb er aardigheid in om mensen aan te spreken op hun manier van denken: 'Vind jij jouw moeder dan tuig?' -'Ja maar zij doet het huishouden en zorgt voor haar kinderen!' 'Dus je bent toch niet tegen uitkeringen voor vrouwen in de bijstand?' -'Nee...eh...ja...eh...'

De PvdA - bij monde van minister Jetta Klijnsma - vindt dat mensen best onbetaald mogen werken 'want het gaat er om dat je nuttig bent!' Ik vraag mij af of mevrouw Klijnsma zélf bereid is haar werk gratis te doen 'omdat het zo veel voldoening geeft'. En hoe betaalt de gehandicapte bewindsvrouwe dan haar nieuwe looprek of ziektekosten? Toch vindt zij dat mensen met een arbeidshandicap best onbetaald (nu ja, in ruil voor een bijstandsuitkering dan) mogen werken 'want dan zij ze in elk geval nuttig'. Nee, dan doen zij voor veel minder dan het minimumloon werk waar anderen wél voor betaald kregen. Voordat zij werden ontslagen.

Als u kon kiezen tussen betaald en onbetaald hetzelfde werk doen: wat zou u dan kiezen? En met welke keuze helpt u de economie het meest? Wie stopt meer geld in de economie: iemand die (nagenoeg) onbetaald werkt of iemand die minstens het minimumloon ontvangt? Wie spekt de banken met meer spaargeld: iemand die kan sparen of iemand die geen geld heeft om te sparen? Waar moeten banken dan nog het geld vandaan halen om te kunnen uitlenen aan mensen die het nodig hebben? Als investering in hun bedrijf bijvoorbeeld? Of als hypotheeklening om een huis te kunnen kopen dat iemand zich niet kan veroorloven zónder die lening?

Instanties als Pantar krijgen ontzettend veel (van ons) geld om langdurig werklozen en andere gehandicapten (ja, werkloos zijn wordt door onze regering gezien als handicap) te helpen aan 'een zinvolle dagbesteding'. Reguliere schoonmakers, straatvegers en parkharkers zijn ontslagen en vervangen door mensen die hetzelfde werk ongeschoold en onbetaald mogen doen. Vrijwillig natuurlijk maar wie het niet doet riskeert een korting van 30 tot 100% (...) op de werkloosheids/gehandicapten-uitkering. Gelukkig weet iedereen dat alleen gehandicapten een zinvolle tijdsbesteding opgelegd moeten krijgen. Mensen die nog maar kort werkloos zijn of elke maand geld krijgen zonder dat er een tegenprestatie wordt verlangd (ouderdomspensioen) hebben helemaal geen zinvolle dagbesteding nodig. Die mogen de hele dag voor de TV hangen (Feit: de groep die verreweg het meeste aantal uren televisie kijkt per dag zijn bejaarden).

Het lijkt wel alsof alles wat onze machthebbers doen is gericht op het verhogen van de topinkomens en het dom en arm houden van de gewone arbeider.

Tsja, in de jaren zestig verdiende een directeur ongeveer 4 maal zoveel als de gemiddelde arbeider. Nu is dat ongeveer 20 keer zoveel. En kon je toen na twintig uren werken één 'Ounce' goud kopen, nu moet men daar zo'n 120 uren voor werken.

Ons gemiddeld inkomen is in de laatste jaren met 40 procent toegenomen. Best veel, niet? Maar hoe komt het dan dat wij leven in een tijd van financiële crisis?
Misschien omdat de ziekenfondspremie ruim is verdubbeld, de huren zijn de afgelopen twee jaren gestegen met (gemiddeld) 9 procent en ruim 40 Procent van de Nederlanders heeft een banklening lopen. En dan zijn hypotheken (in wezen natuurlijk ook bankleningen) nog niet eens meegeteld. Tegelijkertijd sparen wij. Een beetje dom eigenlijk want over geleend geld betaal je veel meer rente dan je over spaargeld ontvangt. Maar toch kunnen wij het niet laten.
Uitkeringsinstantie UWV zet de komende paar jaar duizenden mensen op straat. Vreselijk natuurlijk, al die extra werklozen! Maar geen nood: om de werkloosheidsuitkeringen van al die mensen te verwerken zal het UWV zeker 800 nieuwe werknemers zoeken...Vermoedelijk zullen eerdaags mensen onbetaald werken aan het uitbetalen van hun eigen uitkeringen:

Werklozen wordt aangespoord om GRATIS werkervaring op te doen. Daarom bieden overheidsinstellingen GRATIS werkervaringsplekken. 36 uur per week mogen jongeren en langdurig werklozen GRATIS werken voor de overheid. Dat is inclusief een GRATIS gebrek aan reiskostenvergoeding en ook hun lunch mogen zij GRATIS zelf betalen. De overheid noemt dat 'participeren'. Ik noem dat 'slavernij'. Wie namelijk zo'n GRATIS werkervaringsplek niet 'vrijwillig' accepteert zal GRATIS worden gekort op de uitkering. Dit onzalige systeem zou kunnen werken. Mits bakkers ervan kunnen worden overtuigd GRATIS brood te bakken in ruil voor GRATIS werkervaring.


Hier een artikel dat uitlegt waarom het 'activeren' van mensen in de Bijstand zinloos is.
https://www.vn.nl/mensen-bijstand-activeren-doorstroombaan-is-en-blijft-zinloos/


In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Instemmende groet,

די מריו zei

En wat is ook al weer het meest kostende systeem, de hypotheekrenteaftrek. Maar dat is natuurlijk het speeltje van de rijkere, dus daar mag niemand aanzitten.

Love As Always
Di Mario

Morgaine zei

Tsjah.. wist je dat, ik een keer echt ben gebroken tijdens een sollicitatie voor deze wet?

Wat is er toen gebeurd? De bedoeling was dat ik in een buurthuis met jongeren zou gaan werken die een verslavings of alcohol misbruik verleden hadden/hebben, en weer terug in de maatschappij gaan keren, en dat ik hen zou begeleiden met het werk wat zij daar weer doen, maar ... toen vertelde ze mij... jij begeleidt hen vrijwillig.. zij krijgen betaald voor wat ze doen hier... om ze te laten wennen aan een salaris...

uh? Wat klopt hier nu niet, echt hoor, ik heb bedankt, ik ben echt uit mijn slof geschoten en toen kreeg ik nog te horen ook, toen ik in tranen vloog... 'jij bent hier nog niet aan toe!'

SORRY??????????????????????????????????????????

Oh ja.. ik moest dan ook 3x per week, zelf reiskosten vooraf betalen, en echt ik was voor dit gesprek al bijna 7 euro kwijt om er te komen, in eigen stad he? En dan achteraf kreeg ik dat wel 100% vergoed, dat je die eerste inleg gewoon kwijt bent, wordt ook even vergeten...

x

Natasja zei

Ik werk twee keer twee uur in de maand bij een vrijwilliger vacaturebank. Als je door die vacatures looot zie je zoveel functies waarvoor vroeger betaald werd... ik snap m niet meer..

gerdaYD zei

Je hebt gelijk hoor, onbetaald werk is beslist slavernij. Of het men die bittere pil nu met een mooie omschrijving verguld of niet, zo iets komt alleen de baas ten goede en niet de werknemer die in de meeste gevallen gewoon uitgebuit wordt en waarschijnlijk helemaal geen werkervaring opdoet...