Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zaterdag, maart 25, 2017

Zaterdag's cursiefje: 'Cultuur moet worden afgeschaft!' (#Column)

'Cultuur moet worden afgeschaft want je hebt er niets aan en het kost alleen maar geld! Mensen die een beetje rondhupsen in roze tutu's, op een koperen buis blazen totdat zij er paars van zien, plaatjes aan de muur hangen die mijn neefje van vier niet eens mooi vindt, woorden zo snel oplezen dat je de helft niet verstaat, een kistje doorzagen en dat 'muziek' noemen, een boek naspelen op een stel houten planken...Nou, als mensen dat allemaal willen zien, dan betalen ze er maar voor! Geen cent van mijn belastinggeld nog naar cultuur!'

-'Je betaalt dus voortaan per week wat je nu aan contributie per jaar betaalt voor je voetbalclub?'

'Nee, de club heeft recht op subsidie uit belastinggeld want voetbal is cultuur en cultuur moet behouden blijven!'

=======================================

Wat vindt u: is cultuur nuttig? En wat is 'cultuur' eigenlijk? Moet alle cultuur worden behouden of alleen cultuur waar u persoonlijk plezier aan beleeft?

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

4 opmerkingen:

  1. Wat is de cultuur van Nederland dan. Voetbal.... je hebt vast vanavond geen voetbal gekeken, want dan had je kunnen zien dat Nederland het voetbalcultuur net heeft afgemaakt. Is onze politiek dan cultuur... mmmmmmm, er hebben nog nooit zo weinig Nederlanders die er vertrouwen in hebben. Er blijft maar weinig over van het cultuur. Misschien moeten we dan maar ons geld in onzin zaken te stoppen als muziek, cabaret, ballet enz. Dat enz wordt misschien nog wel cultuur. Ik ken namelijk een partij die er groot mee is geworden.

    Love As Always
    Di Mario

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede zondagmorgen lieve Terrebel. Hopelijk mis je het uurtje minder slapen door de instelling van het zomeruur niet en kan je er een heerlijke dag van maken.
    Je cartoon zegt meer dan duizend woorden, besparen op cultuur is het allerdomste wat je kan doen. Zelf gruwel ik van voetbal en sport in het algemeen, maar juich het toe dat ook daar geld naar toe gaat. Want iedereen in de maatschappij moet aan zijn trekken kunnen komen, ook degenen die van een roze tutu houden hihi.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Cultuur is persoonlijk. Cultuur is... veel! Dus laten we niet teveel bezuinigen. Wat ik mooi vind, vind jij misschien minder. En andersom... Dus... bezuinigen?? Nee!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Valt voetbal onder cultuur? Ohw... ik dacht dat cultuur kunstzinnig was, my mistake, whahahaha

    ik leer ook weer wat... cultiveren, ja natuurlijk... whahaha

    Cultuur is dat wat de mens schept. Het begrip staat tegenover "natuur" (dat wat aangeboren is) en verwijst naar menselijke activiteit en de symbolen die deze activiteit betekenis geven. Cultuur wordt in verschillende betekenissen gebruikt en de definities zijn uiteenlopend naargelang de theoretische benaderingen en de beeldvorming.

    Het woord komt van het Latijnse cultura en is afgeleid van colere: bebouwen, bewerken, vereren, versieren, onderhouden. De Romeinen gebruikten het in agri cultura, het bewerken van de akkers. Sinds 45 v. Chr. wordt nog een betekenis mogelijk. In een boek van Cicero, Tusculanae Disputationes, vindt een gesprek plaats over het nut van de filosofie. Een leerling twijfelt aan het nut daarvan, omdat 'filosofen nogal eens een liederlijke levenswandel hebben'. Cicero antwoordt: "Evenmin als alle akkers die je bewerkt vrucht dragen, evenmin brengen alle zielen die je bewerkt vruchten voort. Maar de bewerking van de geest is de filosofie (cultura animi, filosofia est)". In de middeleeuwen krijgen de betekenissen vereren en aanbidden (cultus) de overhand. De Vulgaat (de Bijbel in het Latijn) heeft het over cultura Domini (vereren van de Heer) en cultura Dei (aanbidden van God). Vanaf de renaissance gebruiken veel schrijvers Cicero's cultura animi weer, maar dan als een vast begrippenpaar. Soms letterlijk vertaald als bebouwing van de geest, maar begrepen als vorming van de geest.

    Cultura is daarmee tot in de achttiende eeuw een actief woord: het vormen van. In de achttiende eeuw gaat men geleidelijk aan steeds meer spreken over de verschillende niveaus van vorming, en uiteindelijk gaat men het Duitse woord Cultur (dan nog gespeld met C) gebruiken voor zo'n niveau, en dus voor het gevormde zelf (Johann Gottfried von Herder). Daarmee is dan het dynamische werkwoord vorming tot een statisch, zelfstandig naamwoord beschaving of cultuur geworden.

    Nog steeds heeft het echter niet die brede betekenis zoals wij die nu gebruiken, namelijk de levensvisie en levenswijze van een volk (de manier van zien, zijn en doen). Dit cultuurbegrip ontwikkelt zich vooral in Frankrijk, waarvoor dan eerst het woord civilisation wordt gebruikt (1756). Dat Franse woord civilisation staat in betekenis wel dicht bij het Duitse woord Kultur.

    In 1871, in de openingszin van het boek Primitive Culture van Edward B. Tylor, krijgen beide woorden ook een antropologische betekenis: "Culture or Civilization, taken in its wide ethnographic sense, is that complex whole which includes knowledge, belief, art, morals, law, custom, and any other capabilities and habits acquired by man as a member of society."

    X

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!