Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, maart 15, 2017

Moeten ook aardige criminelen de bak in?

Strijden voor het goede doel is altijd goed! Toch? Maar wat is 'strijden' en wat is 'goed'? En voor wie? De rebellen in Star Wars bevechten met zwaar geweld en alle mogelijke middelen de officieel gekozen heersende macht. De rebellen van IS doen dat ook.

In het eerste geval juichen wij voor de rebellen en in het tweede geval voor de heersende macht. Behalve wanneer die Assad heet. Behalve wanneer wij 'de Russen' zijn. Behalve...Hoe dan ook: het is erg ingewikkeld.

De rebellen in Star Wars bestaan niet echt en die van IS helaas wel. Een niet onbelangrijk verschil. Maar de vraag blijft: als een groep vecht voor 'het goede doel' is dat dan per definitie goed? Neem de organisatie Sea Shepherd, ooit afgesplitst van Greenpeace neemt de organisatie van Sea Shepherd het niet zo nauw met diverse nationale en internationale wetgeving. Zelfs het gebruik van grof geweld wordt door Sea Shepherd niet geschuwd. Bovendien vindt men het heel normaal om tegen de pers te liegen. Als door die acties maar een walvis wordt gered.

Mensenlevens worden (opzettelijk!) in gevaar gebracht om het 'heilige doel' te bereiken. Waarom steunen wij Sea Shepherd met een nieuw schip ter waarde van ruim €8 miljoen, betaald uit de pot van De Nationale Postcodeloterij? Het gaat nota bene om een organisatie die met trots de Piratenvlag voert, daarmee bewust provocerend en er prat op gaand dat de organisatie doelbewust criminele activiteiten ontplooid. Of zijn aardige criminelen geen criminelen? En zijn criminelen niet mensen die puur met opzet de wet overtreden? Kortom: vindt u dat iedereen zich aan de wet moet houden of geldt de wet niet voor mensen die walvissen leuke dieren vindt?

http://www.ad.nl/dossier-nieuws/kritiek-op-miljoenen-voor-zeepiraten~a4901ed9/

https://hoaxwiki.wordpress.com/2015/04/10/sea-shepherd/

=====================================


In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

3 opmerkingen:

Mirjam Kakelbont zei

In een oorlog zijn er geen winnaars, alleen verliezers.
Wat moet je als je ziet dat er massaal oorlogslachtoffers vallen in een land. Moet je wegkijken? Er een hek omheen zetten? In 1945 was NL ook blij dat ze steun kreeg van America en Canada.
Ik probeer me zoveel mogelijk in andere mensen te verplaatsen. Alleen bij Assad lukt dat niet. Hoe kan iemand zijn eigen bevolking naar de verdoemenis lijden. Lijden, ja. Want leiderschap kan ik het niet noemen.
Stemmige groet (-:

Morgaine zei

8 miljoen... daar hadden ze een hoop mensen mee kunnen helpen overal en nergens...

X

gerdaYD zei

Ik heb het ere moeilijk mee, jouw vraag is niet zo evident te beantwoorden. Maar uiteindelijk moet ik je gelijk geven, geen enkel doel is het opofferen van levens waard!