Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, juni 22, 2016

De bizarre wereld van de ZZP'er

Ziek zijn als zelfstandige ondernemer die vooral vanaf huis werkt is niet altijd makkelijk. [Deel op Twitter] Je hebt niet alleen te maken met het ongemak van de ziekte zélf maar ook met je omgeving. 'Ik zag op je blog dat je nieuwe producten te koop aanbiedt. Maar hoe kan dat? Je bent toch ziek?' '

Mensen geloven het vaak niet wanneer je ziek bent: 'Ja maar ik zag dat je een bericht deelde op Facebook!' Alsof dat niet kan wanneer je een gebroken been hebt of met 39 graden koorts in bed ligt.

Dan is er nog de klassieker rond mensen die vooral vanuit huis werken: hun moeder. 'O, fijn dat je thuis bent vandaag, schat. Want als je dan tóch de hele dag thuis niets zit te doen kun jij voor mij wel even naar het postkantoor.' [Deel op Twitter]

Alsof het voor velen onmogelijk is te bedenken dat je om te werken van 9 tot 5 op kantoor moet zitten. Maar blijkbaar is dat zo. En dan zijn er nog de (belasting)regels: elke ZZP'er in Nederland werkte met de VAR-verklaring: eenmaal per jaar gaf de zelfstandige aan zelf zorg te dragen voor de afdracht van premies. Een opdrachtgever kon dat papier opvragen en wist zo dat hij of zij geen premies hoefde af te dragen. Handig. Ruim een jaar geleden is de VAR-verklaring afgeschaft. Zonder dat daar iets voor in de plaats kwam. [Deel op Twitter] Lekker handig. NOT.

Eindelijk heeft de overheid dan iets geweldigs bedacht ter vervanging van het oude systeem dat prima werkte: bij elke individuele opdracht is de zelfstandige verplicht samen met de opdrachtgever een contract op te stellen. Daartoe heeft men bij de Belastingdienst enkele tientallen standaard contracten verzonnen. Die zelden overeen komen met wat mensen in de échte maatschappij willen. Maar de zelfstandige mag niet zelf een contract opstellen, het MOET die van de Belastingdienst zijn. Want dat is handig. Of zo. Heel veel extra werk voor mensen die regelmatig voor een andere opdrachtgever werken. Zangers bijvoorbeeld. Hier nog meer voorbeelden van de bizarre regels waar een ZZP'er heden ten dage aan moet voldoen:

http://www.rtlz.nl/business/ondernemers/na-de-var-dit-de-bizarre-nieuwe-wereld-van-de-zzper

'ZZP'ers moeten personeel in dienst nemen! [Deel op Twitter] Dat is goed voor hun én voor de economie.' riep ooit iemand die zichzelf politicus noemt. (Ik ben al vergeten wie dus veel indruk heeft hij of zij niet gemaakt.)

Dan zijn het dus geen zzp'ers meer maar zmp'ers ('Zelfstandigen Met Personeel). En van welk inkomen die zelfstandigen anderen hun loon moet betalen is een vraag waar de betreffende politicus letterlijk geen seconde over heeft nagedacht. In de praktijk ontvangt een zelfstandige zo'n 10% minder geld per maand dan iemand die in loondienst werkt. En die hoeft er geen personeel van te betalen maar mag het volledige maandbedrag zelf houden. http://fd.nl/economie-politiek/1142340/zzper-verdient-gemiddeld-10-minder-dan-werknemer

En hier Arjen Lubach met zijn visie:

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.

9 opmerkingen:

Natasja zei

Ik vaag me af of de overheid het zelf allemaal wel begrijpt... Ik ben bang van niet... Wat een zooitje

די מריו zei

Het enige wat de overheid begrijpt is dat ze zelf geld moeten hebben. Voor hun zelf en hun tekort in de staatskas.

Love As alwyas
Di Mario

Hans zei

Ken van dicht bij verschillende ZZP'rs, nou je moet goed voor jezelf zorgen want je kunt nergens op terug vallen. Hans

Renesmurf zei

Mensen moeten niet vooroordelen en vragen als ze iets willen weten, niet zomaar dingen aannemen.

Rebbeltje ★ zei

Bizar..

riet epietz zei

Ik kan er geen zinnig woord over zeggen, weet er gewoon niéts vanaf.

Salty Letters zei

Het is wat.
Nederland loopt over... is het niet van de regen dan van de rege ltjes.

Marlou zei

Hey Terrence...

Ik ben gek op Arjan Lübach.
Deze aflevering had ik gemist.
Dank zij jou nu weer even onder de aandacht.

Ik snap niet waarom zaken, die soepel lopen (en naar ieders tevredenheid) aangepakt moeten worden om er iets ingewikkelds van te maken, waar niemand op zit te wachten...

Gelukkig hoef ik inmiddels niet meer te werken, anders zou ik er een punthoofd van krijgen...
Dag!
Heb het goed dit weekeinde!
Marlou

.

gerdaYD zei

... en ze blijven maar nieuwe regeltjes verzinnen! Wat daar echt vreselijk aan is is dat de overheid gewoon elke voeling met de basis heeft verloren en dus ook niet weet wat goed voor de onderdanen is, zelfstandige, loontrekkende of werkzoekende!