Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, februari 10, 2016

Zijn zonnepanelen rendabel?

Ik ken mensen die anderen hun eigen mening zeer gunnen. Maar met de opmerking: 'Natuurlijk mag jij jouw eigen mening hebben maar het verschil met de mijne is, is dat de mijne klopt.' Soms denk ik dat ik zo iemand ben. En soms weet ik het zeker. Het zou ook raar zijn om te zeggen: 'Ja, dat is mijn mening maar ik weet zeker dat die niet klopt.' Daarom moet ik ook altijd erg lachen wanneer mensen - bijvoorbeeld op Twitter - laten weten: 'Jij denkt altijd maar dat je gelijk hebt!' -'Ja, natuurlijk! Jij niet dan?'

Het verschil met sommige anderen is dat ik mijn mening aanpas wanneer daar aanleiding toe is. Wanneer er feiten boven tafel komen die afbreuk doen aan mijn mening. Nu wilt u natuurlijk een voorbeeld. Nou, vooruit, omdat u daar zo lief om vraagt: ik was altijd groot voorstander van de installatie van zonnepanelen. Nagenoeg gratis stroom en het milieu wordt niet belast! Fantastisch, toch!? Ik vond het dan ook onbegrijpelijk dat de overheid geen zonnepanelen liet installeren op overheidsgebouwen en bedrijven geen subsidie gaf om ook private gebouwen van zonne energie te voorzien. Tot ik met iemand sprak die jaren op het onderwerp heeft gestudeerd. Hij vertelde mij dat er in Nederland op dit moment te weinig uren zon zijn om de huidige generatie zonnepanelen rendabel te maken.

De productie van zonnepanelen kost momenteel meer energie dan het oplevert! Althans, in Nederland. In landen rond de evenaar zijn ze wél rendabel. Dus daar moeten ze dan maar heen gestuurd worden. Maar dat kost energie... Natuurlijk moeten overheid en bedrijfsleven de handen ineen slaan want de dag komt (waarschijnlijk al binnen twintig jaar!) dat zonnepanelen in Nederland meer energie opleveren dan kosten. Goed nieuws, toch?

Hier een liedje over zonneschijn. Uit de musical Hair is hier 'Let the sunshine in':In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.

9 opmerkingen:

די מריו zei

Natuurlijk heb ik gelijk.. in iedergeval vanuit mijn oogpunt. Het kan zijn dat jij een ander oogpunt hebt.. want jij staat misschien wel lijnrecht tegenover me. Er bestaan nou eenmaal meerdere waarheden.

Love As Always
Di mario

Mirjam Kakelbont zei

Toch weet ik zeker dat wij onze zonnepanelen er al uit hebben. Aangeschaft met subsidie. Alleen als het zwaar bewolkt is, doen ze weinig. Op zonnige dagen zien we de meter achteruit lopen. Dat is nog eens leuk!

Hans zei

Die zonnepanelen hebben laten plaatsen reken zich zelf ook graag rijk.
De subsidie maakt nu nog veel goed, maar zonder zou men er niet aan beginnen.
De alternatieve energie staat eigenlijk no in de kinderschoenen. Hans

kliefje zei

Net zoiets als de elektrische auto dus? Meer vervuiling door het produceren van dat ding, dan dat het het milieu ontlast. En zo tobben we voort...

gerdaYD zei

Dat wist ik niet, dus ik kan je volgen als je je mening bijstelt lieve Terrebel.
Toch is het goed dit onderwerp verder te bestuderen zodat eens, op een dag die zonnepanelen effectief rendabel zijn...
Bedankt voor je lieve wens jongen, en ja, het was een opblaaspop. Niet zo eentje die je normaal aan een man geeft, maar toch hihi.

John zei

Zonnepanelen zijn hot. Echt heel erg rendabel zijn ze niet volgens mij.
Een mening moet altijd flexibel zijn. Ook ik stel die van mij wel eens bij, maar meestal heb ik gewoon gelijk :)

Renesmurf zei

Zoveel mensen zoveel meningen he, als je iemand tegenkomt die zegt dat zonnepanelen rendabel zijn wil je ze, en als je iemand tegenkomt die zegt van niet dan niet.
Zo kies ik ook altijd de makkelijkste mening uit waar ik het minste werk van heb.

Oja, en een windmolen kost meer dan het oplevert, geloof jij het? ik niet, en toch is er vast wel iemand die dat beweerd.

Haba zei

Zonnepanelen, ja hier zie je ze heel erg veel op mijn dorp. Tja de mensen die een lot in de postcodeloterij hadden ruim twee jaar terug, hebben hun geld veel in die panelen belegd. Misschien brengen ze wel meer op dan een spaarrekening. Zelf had ik geen lot en nu dus geen panelen. Het is wel jammer dat die energie moeilijk te vervoeren zal zijn, anders zou je een woestijn vol panelen kunnen zetten om half Europa te voorzien van stroom. Maar dat schijnt nog niet mogelijk te zijn.
En een mening bijstellen, dat moet toch kunnen lijkt me, soms heb ik bij nader inzien wel mijn mening over bepaalde zaken bijgesteld.

rietepietz zei

Zonnepanelen zijn inderdaad nog niet rendabel als je het financieel bekijkt, maar je kunt ze hoogstens uit morele motieven installeren als je huis gunstig op de zon ligt.