Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, februari 15, 2016

Virtueel gesprek: vrijheid van godsdienst

'Wat erg niet, dat er nog steeds landen zijn waar vrouwen worden onderdrukt
en zich niet eens mogen kleden hoe zij willen maar naar een man moeten luisteren!'

-'Ja, nou. Maar goed dat dat in Nederland beter is! Al was het nog maar in de jaren zeventig voor vrouwen 'not done' om in een broek op het werk te verschijnen.'

'Ja, maar de periode dat vrouwen minder rechten hadden dan mannen hebben wij nu gelukkig ver achter ons gelaten.'

-'Klopt. Al in 2013 besloot zelfs de Staatkundig Gereformeerde Partij, de SGP, dat zelfs vrouwen een bestuurspositie mogen bekleden, ook al dienen zij zich gedienstig op te stellen naar hun man, hun vader en hun broer.'

'Fijn dat Nederlandse vrouwen nu mogen doen wat zij willen!'

-'Nou en of! Wel jammer dan van die scholen waar het meisjes verboden is een broek te dragen.'

'Dat is precies waarom ik tegen islamitische scholen ben!'

-'Eigenlijk doelde ik op gereformeerde scholen waar meisjes met een broek aan naar huis worden teruggestuurd om een rok of jurk aan te trekken.'

'Ja, maar dat valt onder vrijheid van godsdienst!'

Hier is R.E.M. met 'Losing my religion':In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.

8 opmerkingen:

די מריו zei

Dat noemen ze kledingvoorschriften. In de breedste zin van het woord.

Love As Always
Di Mario

Rebbeltje ★ zei

Een van mijn favoriete nummers van R.E.M.

En ben dus duidelijk in de goede tijd geboren want heb 3 x een jurk gedragen...
Toen ik de communie deed, vormsel en trouwjurk :)

gerdaYD zei

Tja, daar heb je een punt. Maar toch, het ergste wat vrouwen aangedaan werd in onze maatschappij is (bijna) voorbij. In veel landen is dat beslist niet zo, stenigen van 'overspelige' vrouwen hebben wij tenminste nooit gekend...

Ferry - Jacqueline zei

Veel landen is niet zo wat er gebeurt. Je verhaal interessant om te lezen. Muziek filmpje is mooi om te naar te luisteren.

rietepietz zei

Wie zich door een geloof in zijn/haar vrijheden wil laten beknotten moet dat zelf weten.
Zolang men mij met rust laat "doen ze maar", maar gelukkig zijn hier de aantallen omgekeerd evenredig waar we het hebben over kledingvoorschriften bij cristelijke/moslim gelovigen en gaan de christelijke straffen voor "ongehoorzaamheid" hier op geen stukken na zo ver dan de moslim straffen!
Al met al zijn je vergelijkingen toch weer áárdig uit het lood getrokken, maar dát zijn we wel van je gewend.

Natasja zei

Ik snap het geloof niet, ik snap de beperkingen die het geloof oplegt niet. Geloof is een ander woord voor macht om het gepeupel dom te houden... Geloof = niet zeker weten. Gelukkig dat ik de keus had en dat mijn vagina in tact mocht blijven in tegenstelling tot sommige vrouwen die daar lelijk verminkt zijn.

Mirjam Kakelbont zei

Iedereen mag van mij doen wat hij/zij zelf wil. Wil iemand beperkingen, prima. Als ze mij maar met rust laten en één armlengte bij me uit de buurt blijven. Mij iets opdringen werkt sowieso averechts.
Maar ik ben het niet met je eens wat betreft de vergelijking die je maakt. Vrouwen die gesluierd door het leven moeten, omdat mannen zich anders niet kunnen beheersen (vrouwen worden vergeleken met lolly's waar vliegen op afkomen. Alleen door de lolly's te bedekken blijven de mannen weg) is van een totaal andere orde dan meisjes/vrouwen die een rok aan moeten.
Mijn schoonmoeder wilde dat ik op zondagmiddag als ik naar ze toekwam een lange zwarte rok zou dragen. Ik heb een lange roze broek aangetrokken. Wist ze meteen wat voor vlees ze in de kuip had ;-)

Arduenn zei

'War is peace', 'freedom is slavery', 'geen broeken mogen dragen is vrijheid'