Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, december 03, 2015

Sinterklaas en evolutie

Het Sinterklaasfeest evolueert:
Was Sinterklaas ooit een wijze oude man met domme knechten,
tegenwoordig is hij een vergeetachtige schlemiel en zijn zijn helpers
hem zowel fysiek als mentaal ver voorbijgestreefd.

Vroeger was Zwarte Piet vooral eng en moest hij mensen angst in boezemen. Mensen waren - en zijn! - bang voor wie of wat zij niet kennen en mensen kenden in onze contreien geen mensen met een donkere huidskleur. Was het Sinterklaasfeest in Ethiopië ontstaan dan had hij ongetwijfeld een blanke huid gehad. Nu ik het daarover heb: inderdaad zijn er in Afrikaanse culturen feesten waar 'enge mensen en monsters' rondlopen die daadwerkelijk wit geschminkt zijn!

Later werd Zwarte Piet een onhandige knecht die nauwelijks sprak en als hij dat deed met een zwaar accent en nog weer wat later dus de slimme helper van een oude idioot.

Ook idioot vind ik mensen die zeggen een hekel te hebben aan buitenlanders en moslims maar er geen bezwaar tegen hebben een Turkse bisschop (Sint Nicolaas was de bisschop van Myra, Turkije) met Islamitische helpers hun huizen en scholen binnen te laten. (Hallo, Moren waren moslims!)

Over idioot gesproken: welke zinnige vader of moeder laat nog zijn of haar kind bij een Katholieke bisschop op schoot zitten?

Hoe dan ook: het zal kinderen een worst wezen hoe de assistent van De Goede Sint er uit ziet of hoe die doet. Als ze maar snoep en speelgoed krijgen want dankzij de commercie is dat alles waar het Sinterklaasfeest voor velen nog écht om draait.

Een liedje over mensen die écht een sinterklaaspresentje mogen hebben.
Lange Frans en Thé Lau - 'Zing voor me'

Of en hoe u het viert: fijne Sinterklaas! En dan nog even een vraagje: hoe denkt u dat het Sinterklaasfeest er over dertig jaar uit ziet? Dat het in de loop der tijden verandert is een gegeven. Dat gebeurt namelijk met álle tradities.

8 opmerkingen:

Salty Letters zei

Toevallig had ik gister al een blogje al aan Sinterklaas* gewijd.

De kern van Sinterklaas is m.i vooral het geven van iets goeds ( in beginsel was dat zo, later is de roe erbij gekomen - helaas ). De symboliek van een mens die met andere mensen ( helpers ) de wereld wat mooier kleurt, maakt en dáárdoor zegent is de kern van het Goede. Laten we daarom in dit feest vooral het goede (willen) zien en uitdragen.
Ik hoop dus ook dat het feest blijft, en hoe je het ook zal vieren maakt niet uit.

4 het feest van geven, dan volgt vijf en zes vanzelf ( geven vermeerdert ).*Sinterklaas, wie gelooft er nog in? > saltyletters.blogspot.com

די מריו zei

Zou het nog bestaan.. of misschien.. ja is het over vijftien jaar uitgestorven, maar over dertig jaar is er een kleine groep mensen opgestaan die het weer vieren... zo zonder commercie, maar gewoon met de familie en gezelligheid.

Love AS Always
di Mario

merel zei

wie weet of de Sint er dan nog zal zijn.
Jullie in Nederland vieren het toch nog veel meer als hier bij ons in België, die pakjesavond de dag voor sinterklaas kennen we hier zo niet

Renesmurf zei

Over 30 jaar, mja, of hij bestaat niet meer, of zwarte piet niet meer.
Of ja, of nog wel natuurlijk.

gerdaYD zei

Goh lieve Terrebel, zelf vind ik het belangrijkste aan het sinterklaasfeest dat je die pagadders nog even in een sprookje laat geloven, ze worden maar al te snel met de harde werkelijkheid geconfronteerd. En in die reële wereld lopen er heel wat slechteriken rond, van welk kleur dan ook... Veel kinderen krijgen morgen bommen in plaats van snoepgoed en geschenken cadeau, vreselijk!
En hoe het feest er later uit zal zien? Misschien valt er dan wel helemaal niets meer te vieren omdat het mensDOM eindelijk zijn doel heeft bereikt: het einde van alles...

Natasja zei

Helaas hebben de volwassen mensen een smet op het sinterklaasfeest gelegd. Iets wat in mijn ogen onschuldig en mooi was, is vies gemaakt. Ik vind de zwarte schmink voor zwarte piet nog steeds het slimst, zo zie je niet snel of het je oom, tante, of onderwijzer is. Sinterklaas was een mooi sprookje, een man die moren heeft gered van de arabieren die ze als slaaf gebruikte. Een kinderfeest bedoezelen ik vind het echt slecht.

Rebbeltje ★ zei

Op de een of andere manier zorgen de winkels wel dat er zeker wat gevierd wordt...
Maar mag het ietsie minder...de tijd van aankomst en pakjesavond is veel te lang voor kinderen en de spanning stijgt...
Nog even en de kerstman neemt het over door gebrek aan tijd bij de ouders...

Zou dat wel heel jammer en een gemis vinden voor de nederlandse traditie.

francky spruytte zei

ik ben er zowat van overtuigd dat sinterklaas zijn plaats zal moeten afstaan aan de kerstman die trouwens ook Santa Claus genoemd wordt. Hier zijn de kerstspullen al volop aanwezig terwijl onze ouwe sint nog aan zijn ronde moet beginnen.