Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, november 23, 2015

Over stom en dom

'Alle buitenlanders zijn stom!' Ongetwijfeld is die bewering waar voor enkele buitenlanders en ik betwijfel dat er buiten Nederland en België geen mensen te vinden zijn die niet kunnen praten. 'Stom' betekent namelijk 'niet kunnen praten', al dan niet met doofheid als oorzaak. Mensen die een hekel hebben aan alle buitenlanders behalve hun favoriete Marokkaanse voetballer, hun Thaise masseuse, hun Turkse buurvrouw, hun Poolse schilder, hun Duitse auto, hun Surinaamse schoonmaakster, hun Chinese mobieltje, hun Zweedse woonwarenhuis, hun Franse wijn, hun Belgisch bier, hun IJslandse bankrekening, hun Spaanse vakantie, hun Russische wodka, hun Portugese worst, hun Italiaanse ham, hun Amerikaanse vrienden, hun Afrikaanse handgemaakte soepkom en hun Canadese bevrijders noem ik trouwens dom.

Serieus nemen

Mensen die mijn stukjes 'stom' noemen kan ik dan ook niet serieus nemen. Zelfs niet met de nadruk op dat laatste woord want ik ben 'bezet'. Prima wanneer mensen kritiek hebben (al is dat niet leuk. Wie ben ik om dat te ontkennen?) maar laat hen dan met argumenten komen. 'Dat kan ik veel beter' en dan weigeren in te gaan op mijn uitnodiging om een gastlog te schrijven om dat voor de wereld aan te tonen, is geen geldig argument. Net zo min als 'Je bent een [CENSUUR]'. 'Jouw standpunt klopt niet!' Vertel dan ook even waarom niet. Zou fijn zijn.

Wat is 'dom'?

Natuurlijk heeft iedereen een ander idee van wat 'dom' is. Echt domme mensen bestaan natuurlijk niet. Wel mensen die de zaken vanuit een ander perspectief zien. Dat van een zeeslak bijvoorbeeld. Zo vind ik het dom om sportlui exorbitante sommen gelds te doen toekomen voor iets wat gewoon hun werk zou moeten zijn. In mijn - misschien wat simplistische - optiek kunnen met dat geld heel veel meer mensen geholpen worden dan de lokale dealer van exclusieve sportauto's.

Honkballer Stanton tekende onlangs een contract voor 325 miljoen dollar (Engels). In ruil daarvoor verplicht hij zich de komende 13 jaren bij dezelfde club te blijven spelen. Tot een andere club zijn contract afkoopt natuurlijk. Intussen stierven op de dag dat hij dat contract tekende zo'n 35.000 mensen van de honger.

Hier de reactie van onze bijzonder daadkrachtige minister president Rutte op het feit dat er per dag meer mensen doodgaan aan honger dan per jaar door terrorisme:


Even iets heel anders. Dit stukje zou u eigenlijk moeten horen met een koptelefoon op:

Virtual Barber shop


9 opmerkingen:

Jolie zei

Dom is denkik dat, wat geen rekening hield met de omgeving, noch het verleden, noch met de toekomst, --hoewel zelfs dat soms verstandig kan zijn :-)

די מריו zei

Ik was er bijna ingetrapt, maar nee, die barbaar gaat niet aan mijn haar knippen. Zelfs niet online. Stom kan ik je allerminst noemen, want als je de helft al praat van datgene wat je typt dan praat je genoeg ;-) Dom zeker niet, hoewel we vaak dezelfde mening hebben, op enkele uitzonderingen na natuurlijk.

Love As Always
Di Mario

A van de Aa zei

Iets dom vinden is stom en iets stom vinden is dom.

Hans zei

Mensen zijn eenmaal selectief kritisch, meestal alleen de kant op dat ze er zelf beter van worden.
Ga alleen naar de kapper om te knippen. Hans

Mirjam Kakelbont zei

Een IJslandse bankrekening. Doe mij zo'n probleem ;-)
Mensen die alleen maar grove taal gebruiken en zich niet fatsoenlijk kunnen uitdrukken, smijt ik zonder pardon in mijn prullenbak. Helemaal als ze anoniem reageren want dat zijn lef-lozen. Net als relschoppers op straat. Als je de bink wilt uithangen, doe dat dan ook zonder masker of sjaal voor je gezicht.
De barbershop heb ik zonder oortjes geluisterd, maar hij komt niet aan mijn haar. Helemaal nergens aan, trouwens!

Leidse Glibber zei

Ik ga toch maar even naar een echte kapper als ik het zo hoor :-)

rietepietz zei

Zo zaten we vroeger....héél lang geleden naar de eerste stereo opnames te luisteren!
Ik kon in het woordenboek andersdenkend niet vinden als synoniem voor dom!

Rebbeltje ★ zei

Dit stukje hoorde bij de opvoeding...het woordje stom werd regelmatig gebruikt.
Ook de uitleg wat het verschil tussen dom en stom is...een eyeopener ;)
Groetjes

gerdaYD zei

D'r is een duif gevallen van de Dom
Ruggelings naar beneden
Hoogst waarschijnlijk uitgegleden
Maar voor vogels is dat wel behoorlijk stom
D'r is een duif gevallen van de Dom (...)
© Intermezzo

*wink, big smile*

Ik weet het lieve Terrebel, dit is geen stom maar een dom antwoord.
Maar wat wil je dat ik zeg? Ik ben nu eenmaal (bijna) altijd met jou akkoord, over welk onderwerp je het ook hebt.
Of het zou over luie vrouwen die nooit 'gewerkt' hebben en nu gepensioneerd zijn moeten gaan hihi.