Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, april 22, 2015

De VVD en participeren

Wat is liberalisme écht?

Het liberalisme van nu is een andere dan het liberalisme van 100 jaar geleden. Een verre ambtgenoot van minister president Mark Rutte was óók een liberaal maar dan eentje die zich consequent aan zijn eigen standpunten hield. Geld verkrijgen was prima maar dan wel door werken en niet door 3,6 miljard euro krijgen omdat je papa toevallig Freddy Heineken was en dood ging. Of een lapje grond bezitten dat vanzelf opeens in waarde stijgt omdat de gemeente besluit een metrolijn aan te leggen op die plek. Kortom: een échte liberaal heeft een broertje dood aan kapitalisme 'waardoor de arbeider wordt onderdrukt en niet kan genieten van zijn door hard werken verworden vrijheden'. De fans van minister president Mark Rutte denken daar natuurlijk héél anders over. Denk ik.

Frauderen is de norm

Dankzij de door sommigen zo geliefde marktwerking is frauderen voor kapitalisten ontzettend makkelijk. Wordt men betrapt dan is er eenvoudigweg sprake van 'een foutje in de administratie', zeggen zij 'sorry' en mogen voortgaan met hun kwalijke praktijken. De slager die paardenvlees als rundvlees verkocht bijvoorbeeld verklaarde doodleuk dat hij 'niet wist' waarom er op de pakken vlees een sticker met 'rundvlees' was geplakt terwijl er paardenvlees in de verpakking zat. Ook had hij 'per ongeluk' in zijn administratie 'rundvlees' geschreven terwijl hij wist dat het om paardenvlees ging. Het ging echt niet om een klein stukje paard dat ooit eens een keer per abuis een verkeerde sticker kreeg opgeplakt maar om maar liefst 336.000 kilo. 'Ach', zeggen VVD-politici en - stemmers 'iedereen fraudeert wel eens, toch? Heel normaal hoor!'

Volgens de laatste berichten hangt de man een mogelijke celstraf van vijf jaren boven het hoofd wegens opzettelijke oplichting. Behalve dat dat een mooi voorbeeld is van een pleonasme (bestaan er ook andere soorten van oplichting?) is het mooi dat er eindelijk weer eens gerechtigheid heerst.

VVD voor én tegen betutteling

De liberale partij VVD is tegen betutteling en overheidsbemoeienis. Dat klinkt goed, toch? Dat klinkt zelfs zó goed dat zelfs mensen die in staat zijn tot zelfstandig nadenken op deze partij stemmen. Weten die mensen die VVD stemmen dan niet dat hun geliefde partij dé meest bemoeizuchtige wet die dit land ooit heeft gekend een warm hard toedraagt? Inderdaad: de VVD vindt het geweldig dat mensen aan het handje van een overheidsdienaar werk gaan zoeken.

Wie weigert moet boeten

Wie weigert mee te werken wordt 30 tot 100 procent gekort op de uitkering. Langdurig arbeidsongeschikten die eerder was beloofd dat zij nooit meer gekeurd hoefden te worden omdat zelfs overheidsartsen ('verzekeringsgeneeskundigen' heten die mensen) ervan overtuigd zijn dat afgereten ledematen en uitgestoken ogen niet een jaar later op miraculeuze wijze opeens weer zijn terug gegroeid aan het lichaam. De VVD vindt dat die mensen best kunnen werken: 'Je hebt nog één been dus je kunt best nog voor de helft lopen.' en 'Oké, je bent blind en zit in een rolstoel nadat een dronken idioot jou met zijn auto omver reed en doorreed maar je neus werkt nog prima dus wat let je om parfumier te worden? Hup, aan het werk jij!'

Participatiewet betuttelend

Ik overdrijf hier een klein beetje (...) natuurlijk - en ongetwijfeld zijn er VVD-stemmers die af en toe wat aandacht over hebben voor de medemens en misschien zelfs wat sympathie kunnen opbrengen voor mensen die het minder goed hebben dan zijzelf - maar het is een feit dat de Participatiewet een bijzonder betuttelende werking kent. 

Werklozen zijn waardeloos

Het idee erachter ('Iedereen die geen betaalde arbeid verricht is waardeloos dus laten wij die mensen helpen') is hooguit sympathiek te noemen qua intentie maar ik vind de wet bijzonder beledigend (Volgens de logica van de VVD zijn mensen die thuis voor hun kinderen zorgen, bejaarden, gehandicapten, kinderen en ontslagen voormalig fabrieksarbeiders niet nuttig voor de samenleving) en betuttelend.
http://www.vvd.nl/nieuws/258/dankzij-participatiewet-kijken-we-voortaan-wat-iemand-wel-kan

119.000 vacatures voor 1,4 miljoen werklozen

Bovendien: je kunt wel iedereen aan het werk willen hebben en mensen zelfs dwingen nog harder op zoek te gaan naar een betaalde baan maar er zijn ongeveer 119.000 vacatures voor 1,4 miljoen werklozen. Stel dat al die vacatures worden vervuld, dan nog blijft ruim 90% van het huidige aantal werklozen zonder werk zitten. Wat kan de Participatiewet daaraan veranderen?

Wat vindt u eigenlijk van de participatiewet en de uitvoering ervan?

Het pleonasme van de dag is: Gratis krijgen

En omdat het leven al zo vreselijk serieus is krijgt u van mij vandaag toch nog iets leuks: (Tip: blijf kijken tot het einde. Zeker wanneer u romantisch bent ingesteld)


4 opmerkingen:

די מריו zei

Mensen die geen betaalde werk kunnen verrichten en dus waardeloos zijn, dan is een idee die een jaar of 75 geleden ookal door iemand werd geroepen. Hij vond die mensen zelfs zo waardeloos dat hij ze hielp door af te maken en dwangarbeid te doen. Nu verwerpen we dat idee van 75 jaar geleden, maar in een nieuw jasje kan het duidelijk wel weer.

Love As Always
Di Mario

Renesmurf zei

Ja, zoals zij doen is zoals het hoort, want zo doen ze dat en ze hebben er recht op.

Wetten worden zo gemaakt dat er mazen zijn, en dat ergert. En ondertussen maar graaien.

gerdaYD zei

Hoe men tegenwoordig tegenover de werklozen staat is al tot in een ver verleden te traceren. Toen werden de eerste stenen van het kapitalisme gelegd en dat is sindsdien steeds maar verder gewoekerd. Toch moet men vaststellen dat het tegenwoordig de spuigaten uitloopt, we keren terug naar de 19de eeuw waar de werkzoekende mens met de pet in de hand heel nederig aan meneer de baron om een klusje vraagt...
Courage lieve Terrebel, laat je nooit ofte nimmer kisten en hou het hoofd fier omhoog!

Salty Letters zei

Leuk om al die mensen in het filmpje ( weer terug ) te zien.
Wat loopt er toch een hoop talent en vrolijkheid rond. Dat maakt het begin van de dag meteen een stuk aangenamer :)