Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, november 13, 2014

Helpen

Gisteren ontmoette ik in de supermarkt een bevriende DJ en een buurvrouw. Normaliter doe ik dat nóóóit maar ik knoopte een praatje aan met hen. Zoals ik ook sprak met een buurvrouw die op visite kwam (samen met haar laptop en een probleempje met het programma Excel waar ik mee kon helpen).

Om vier uur gistermiddag werd mij gevraagd of ik die avond kon werken en een half uur later kreeg ik het bericht dat de opdracht was afgelast. Maar vandaag had ik een lunch met blogvriend Luc!

Deze avond ben ik mede-presentator van een thema-avond voor 'mensen met een psychisch ongelukje' en geïnteresseerden. Dit keer gaat het over georganiseerde vakanties naar Bulgarije, speciaal ontwikkeld voor psychiatrisch patiënten. De hulpverleners gaan gratis mee in ruil voor een gratis vakantie en zo blijven de kosten voor de vakantiegangers laag én hebben zij de hele reis door professionele begeleiding!

Steeds meer zie je dat mensen niet meer op de overheid vertrouwen maar beginnen elkaar te helpen en te vertrouwen. Dat gaat op zich goed maar natuurlijk maak ook ik mij zorgen over de afbraak van de zorgmaatschappij die wij zo zorgvuldig hadden opgebouwd. En dat is niet het enige waar ik mij zorgen over maak.

Ik maak mij zorgen omdat mensen uit een onderzoek halen dat 'alle Turkse jongeren voorstanders zijn van het geweld dat wordt gebruikt door IS' maar niet verder lezen want dan zouden zij kunnen weten dat 90% van de ondervraagde Turkse jongeren (de meesten zijn gewoon Nederlander maar omdat hun (groot)ouders in Turkije zijn geboren worden ook die jongeren gelabeld als 'Turk'.) groot voorstander is van democratie en tégen de vestiging van een Islamitisch kalifaat door IS. Maar ja, lezen en nadenken...dat is toch wel erg veel gevraagd voor heel veel mensen. Gelukkig zijn u en ik uitzonderingen.

Natuurlijk genoot ik ook van het nieuws dat zes grote banken als JP Morgan Chase een flinke boete (4,2 Miljard dollar) moeten betalen omdat zij met geheime onderlinge afspraken geldwisselkoersen hebben beïnvloed.

Ander geweldig nieuws was de opzettelijke landing van een op Aarde gemaakt object op een komeet. Sonde Rosetta en haar lander Philae zijn ruim tien jaar geleden gelanceerd dus deze landing is een waar kunststukje!
Ander goed nieuws vond ik dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in het gelijk is gesteld door de rechter: van hem kon niet worden verlangd dat hij eist dat de inhoud van een feest word veranderd omdat een handvol mensen tegen die manier van feestvieren is. Inderdaad: de rechter heeft geoordeeld dat het geen uiting van racisme is om mensen met een donkere huidskleur af te beelden als mensen met een donkere huidskleur. Men begrijpt dat er mensen zijn die er moeite mee hebben maar als je voortdurend de afweging moet maken: 'Is er misschien ergens op de wereld iemand die hier bezwaar tegen kan hebben?' dan hou je geen tijd meer over om de stad te besturen. Zo oordeelde de rechter.

Op de Antillen zitten ze er niet mee: 'Ja maar, we zijn toch gewoon zwart en hebben dikke lippen? Waarom moet dat worden ontkend!?' De - overwegend blanke - tegenstanders van Zwarte Piet vinden dat zij het recht hebben om diegenen die voor het behoud van de traditie zijn met de dood te bedreigen.

Nog even en mensen gaan zich - na het afschaffen van de negerzoen - ook verweren tegen de moorkop, de jodenkoeken, het Zeeuws Meisje, Holle Bolle Gijs, de dwergen in Sneeuwwitje, te krappe stoelen voor te dikke mensen, et cetera...Waar houdt het op?

Mensen zijn raar...

Zo werd in Fort Lauderdale, Florida, een 90-jarige man gearresteerd omdat hij het lef had arme mensen eten te geven en dat te doen op een plek waar veel toeristen komen: het strand. Stel je voor dat de buitenwereld ontdekt dat Amerika helemaal niet zo'n geweldig land is...

In Engeland moest een voetballer wiens naam lijkt op de ziekte (Dele Adebola) verklaren dat hij niet aan Ebola lijdt. Omdat de atleet van Afrikaanse komaf is en wel eens heeft geniest was men bang geworden dat hij miljoenen mensen zou infecteren met een virus.

Dat roept bij mij het gedachten spel op: kun je de woorden die worden geuit via zenders als Fox News beschouwen als een virus? De domheid die daar van uitgaat lijkt in elk geval zwaar besmettelijk! Natuurlijk weet ik wel dat er ook slimme mensen zijn maar die komen zelden in het nieuws. Domme mensen bereiken nu eenmaal een groter publiek. Waarom kijken mensen liever naar clowns dan naar wetenschappers?

Goede doelen maken gebruik van dat feit door bekende entertainers in te zetten als ambassadeurs van het goede doel in kwestie. Bij voorkeur door ter plaatse een filmpje te laten maken dat moet aantonen hoe erg het wel niet is.

Hartstikke goed dat er aandacht is voor de problemen van mensen in andere landen! Maar Afrika is geen land!


Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Carol Ann Susi (Mrs. Wolowitz uit The Big Bang Theory)

6 opmerkingen:

Mirjam Kakelbont zei

Hallo Terrebel. Via via belandde ik op jouw blog en daar heb ik geen spijt van ;-) Vooral over de uitspraak van de rechter over de Zwarte Pieten ben ik zeer te spreken.
Helpen is zo oud als de mensheid. We zouden het wat vaker voor elkaar moeten doen. Al heb ik heel goede ervaringen met medebloggers!
Leuk je te ontmoeten, ik zeker terug.
Groetjes Kakel (Mirjam Kakelbont)

די מריו zei

Als kanttekening bij die boete voor de bank wil ik natuurlijk nog wel even aantekenen dat ik er niet helemaal blij mee ben. Want.. wie mag die boete betalen. Juist de consument die bij die bank zit. Want een bank moet natuurlijk wel zijn reserves houden. En dat geld van die boete.. die gaat niet naar de mensen die eigenlijk teveel hebben betaald door die prijsafspraken. Dus eigenlijk betalen ze twee keer. En dan maak ik er meteen maar drie van, want het bestuur krijgt natuurlijk wel een bonus omdat ehhhhh, hebben die gasten eigenlijk een reden nodig om een bonus te krijgen......

Love As Always
Di Mario

gerdaYD zei

Je hebt gelijk lieve Terrebel, als mensen het heft in eigen handen moeten nemen om de medemens te helpen betekent het dat de zorgmaatschappij op sterven na dood is. Wat zei Marx alweer? Je moet aan de uitwassen van het kapitalisme niet verhelpen, dat houdt het juist in stand... of toch iets in die zin.
En dat van die Turken is ook maar al te waar, eens te meer spelen de media hier een vuile rol in want het zet nog maar eens aan tot fascisme en dus tot onverdraagzaamheid.
Zo ook heel die historie rond Zwarte Piet... wie er tegen is is ook onverdraagzaam, dit heeft helemaal niets met het belachelijk maken van de zwarte medemens te zien!
Bedankt voor je lieve reactie jongen, ik zal je raad in gedachten houden hihi.

John zei

Tja Ter, zo zijn mensen. Alleen lezen wat ze willen lezen, en het nadenken laten ze aan een ander over. Aan een journalist van de Telegraaf bijvoorbeeld die er op zijn beurt weer misbruik van maakt om de boel op te zwepen.
Ik moet jou ook nog steeds eens bezoeken.

Rebbeltje ★ zei

Mensen zijn raar...daar heb je alles mee omvat.
En hoe kunnen zij onze baantjes inpikken als ze niet willen werken?

En zijn wij wel uitzonderingen ???

Fijne avond

francky spruytte zei

Dat de staat alles voor ons moet oplossen behoort tot het verleden.Het wordt tijd dat we elkaar weer helpen indien kan, dat we met buren spreken gelijk welke kleur ze hebben. Zo redden we zelf onze maatschappij.