Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, augustus 18, 2014

Ouderwets? Wat nou ouderwets?

Het weekend deden wij eens rustig aan: wasjes draaien, zwabberen, opruimen en zondag zou mijn vriendin op een markt staan: de Graaf Groen markt in Egmond aan Zee. Echter, met windkracht zes is een kraampje aan de kust niet praktisch. Tenzij de doelgroep bestaat uit kleine zeebewoners. Daarom ging zij maar mee naar de zomerbijeenkomst van 'mijn' vrijmetselaarsloge; één van de weinige gelegenheden waarbij ook de partners van vrijmetselaars welkom zijn...

Vrijdag nam ik een half uurtje de tijd om weer eens gitaar te spelen. Moet ik veel vaker doen want dat is fijn! Had het al een hele tijd niet gedaan met als gevolg pijnlijke vingers. Maar het fijne gevoel overheerste. Net als toen wij vanmorgen de moeder van mijn zoon opzochten. Het gaat goed met haar in de inrichting, al is zij vaak wat angstig. Dat was ik ook toen ik zondag voor het eerst in 24 jaar weer eens op een fiets stapte. Dezelfde fiets die wij in Frankrijk kochten:

Wankel en onnatuurlijk ging ik een stukje vooruit. Om te ontdekken dat de trappers moeten worden ingekort; omdat ik erg laag zit (om de grond te kunnen raken met mijn voeten) zitten de trappers nu te hoog. Maar het kan worden opgelost!

Het zal dus niet lang meer duren voor ik naar vrienden toe kan gaan zonder mij zorgen te hoeven maken over het halen van de laatste tram of bus!

Gisteravond haalden wij een vriendin van Schiphol. Zij blijft een weekje logeren. En vanavond hebben wij een etentje bij de buren waar de voertaal vooral Frans zal zijn. Met de 23 woorden die ik beheers uit die taal kan de avond niet anders dan 'formidable' worden...;-)

Afgelopen donderdag ging ik even bij een vriend langs. Ik hielp hem met een computer-probleempje, luisterde naar de verhalen over zijn ex en dronk zijn koffie. Ik vertelde dat een paar mensen en één ervan zei: 'En wat kreeg je ervoor terug?' Mijn antwoord: 'Een goed gevoel.' werd niet serieus genomen. 'Ja maar, als ik iemand help wil ik er wel wat voor terug!'

Sorry, mensen, ik begrijp dat niet. In mijn ogen help je iemand om iemand te helpen en niet omdat je zelf iets wilt. Wanneer het in mijn vermogen ligt om iemand te helpen dan doe ik dat. En met helpen bedoel ik echt helpen en niet ingaan op de vraag: 'Hé, ik lig lekker lui in bed. Wil jij even de stad in gaan voor mij en wat cocaïne scoren en dan bij mij langs brengen?'

Heeft u wel eens drugs gebruikt? Nee? Sorry, maar het antwoord 'Nee' verraadt dat u liegt. Of minderjarig bent. Slechts een handjevol mensen wereldwijd kan eerlijk zeggen nooit drugs te hebben gebruikt. De rest van ons heeft wel eens cocaïne of heroïne gebruikt, wiet of hasj, tabak of alcohol. En ja, tabak en alcohol zijn zeer verslavende genotsmiddelen die bijzonder slecht zijn voor de gezondheid wanneer in grote hoeveelheden genuttigd. En niet alleen beroemdheden zoals de onlangs overleden Robin Williams was verslaafd aan alcohol en cocaïne maar ook vrijwel de gehele cast van de oude musical serie 'Fame' zat zwaar aan de wiet, de alcohol, cocaïne en tabak. En de meesten leven nog.

Amerikanen lijken graag erg spastisch te doen wanneer het gaat om drugsgebruik. Zij onterven hun zoon wanneer zij die met een jointje betrappen 'want mijn zoon is geen junk dus jij bent mijn zoon niet meer!' maar zitten intussen flink aan de wijn ('Maar zelden meer dan twee flessen per dag, hoor. Gewoon voor de gezelligheid!), tabak ('Ja maar tijdens mijn zwangerschap rookte ik zelden meer dan vijf sigaretten op een dag. Mijn arts zei dat dat geen kwaad kon.') en bijvoorbeeld Prozac ('Tsja, als je arts dat voorschrijft om lekker zonder stress te kunnen slapen kan het geen kwaad, toch?').

Vergeleken met het drugsgebruik van de mensen die thuis geen computer hadden valt het met de huidige jongeren toch best wel mee, eigenlijk. Maar ondanks al dat drugsgebruik kunnen mensen vaak nog verrassend goed presteren.

Met mijn werkcoach had ik het erover dat er niet zo heel veel mensen meer zijn die nog kunnen boekhouden zonder een computer nodig te hebben. Helaas zijn er geen werkgevers meer te vinden die dat een vaardigheid vinden maar noemen zij zo iemand 'ouderwets'. Nou, wacht maar tot een keer de stroom uitvalt. Ha!

En over ouderwets gesproken: herinnert u zich deze nog?


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed doen is zeker een goed gevoel en meer heeft dat ook niet nodig. Dat is gewoon heel mooi Ter!
Oja, de man van Atlantis, zo sterk in water! Oef das al oud, wat zegt dat over mij... ? haha..
Heel veel plezier deze week met jullie logeetje, Bonsoir :)

rietepietz zei

Ach uiteindelijk levert iets voor een ander doen je altijd wel iets op, allereerst zoals jij terecht stelt"een goed gevoel" maar ook "goodwill" bij mensen die vroeg op laat tóch z'n nut kan hebben al doe je het daar niét voor.
Het is jammer dat je tegenwoordig vaak de keuze ontnomen wordt en men de "elektronische manier van leven" verplicht probeert te stellen.
Ik geniet altijd van iedere pinstoring en iedere storing bij de banken, hoe méér hoe liever.

Renesmurf zei

24 jaar niet fietsen, dat is voor mij niet voor te stellen.
Er zijn ook mensen die beweren dat koffie drugs is.
Ik denk dat mensen eerst moeten weten wat verstaan wordt onder drugs voor ze daar vragen over kunnen beantwoorden. Onwetendheid maakt nog geen leugenaar.

Rebbeltje ★ zei

Ben verslaafd aan vele dingen maar drugs nooit geprobeerd.

Of je moet zeggen dat koffie sigaretten en pc daaronder vallen.

Oja en helpen doe je idd voor noppes...en niet om wat terug te krijgen.

Groetjes en fiets ze ;)

די מריו zei

Alleen de laatste twee uit je rijtje heb ik me schuldig aan gemaakt. Maar dat heb ik redelijk in de hand zeg maar. Letterlijk en figuurlijk dan ;-0. Mensen willen wel iets er voor terug, maar op het moment dat je zegt, he, dat is broodwinning, ik wil betaald worden, moet je het maar voor je vrienden overhebben. Die fiets is makkelijk voor Volg de baas, misschien ga je dan eens winnen. Al hoewel, als de chick wint, is ze langer in beeld... en dat wil ik ook wel liever. Mmmm, dilemma. Jammer dat we elkaar zondag zijn misgelopen op Schiphol.

Love As Always
Di Mario

gerdaYD zei

Natuurlijk heb ik ook ooit wiet gerookt toen ik jong was, maar dan in Algerije waar er niet zo nauwgezet op gekeken werd: alcohol was daar immers niet of weinig getolereerd. Zo, dat weet je dus lieve Terrebel.
Hopelijk vind jij snel werk én kunnen de pedalen van je fiets inderdaad op de juist hoogte worden gezet!