Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, augustus 20, 2014

Handig hoor, mulitasken. NOT.

Ook de afgelopen dagen kwam ik weer in gesprek met diverse buren; buurvrouw Angélique die tijdens onze vakantie Billy de kat, de naamloze vijvervis en goudvissen Blackie en Goldie eten gaf maar ook buurmannen Boerma en Ruben. Ook waren er weer opnames in verband met het YouTube spelletje Volg de Baas, trainde ik mijn lichaam onder begeleiding van een fysiotherapeut en solliciteerde ik mij suf.

De onjuiste aanname van de dag is: 'Multitasken is handig want je krijgt meer gedaan omdat het zo efficiënt is en vrouwen zijn er beter in dan mannen.'

Vrouwen zijn er niet per definitie beter in dan mannen maar doen het vaker waardoor zij er meer ervaring in hebben. In de tweede plaats blijkt uit diverse onderzoeken dat het voor verreweg de meeste mensen beter werkt om zich te concentreren op één taak voordat zij aan een volgende opgave beginnen.

In elk geval is deze man overgestapt van het systeem 'doe zoveel mogelijk verschillende dingen tegelijk' naar 'Concentreer je volledig op één taak waar je vooraf een bepaalde hoeveelheid tijd voor hebt uitgetrokken.' Tussen twee taken in geef ik mijzelf een kwartier voor 'overig'. Dat mag een spelletje zijn maar het kan ook zijn dat ik mijn map met ongewenste e-mails doorloop om te zien of er geen gewenste e-mail in is terechtgekomen. Of ik ververs het water van de goudvissen, strijk een paar overhemden of maak een afspraak met een vriend.

Maar bij vervelende klusjes (Een brief aan de Belastingdienst, een lastig telefoontje, foto's sorteren) vertoon ik nog steeds uitstelgedrag. Sterker nog: onlangs vroeg ik informatie aan over het volgen van een workshop over het bestrijden van uitstelgedrag. Ik kreeg al een e-mail met details daarover maar heb het mailtje nog niet geopend...

Lange tijd dacht ik dat de chaos in mijn hoofd nooit omgezet zou kunnen worden in orde. Maar gesprekken met een psycholoog, met vrienden en eenvoudige contemplatie toonden aan dat ik het mis had. Het enige dat ik moest doen was volhouden en doorzetten.

Sommigen geven het snel op, anderen gaan door met dromen en maken die dromen waar. Zelfs al worden zij wat tegengewerkt door een handicap.
7 opmerkingen:

די מריו zei

Als je echt wil, kun je zoveel meer bereiken. Een duidelijke doelstelling en een pad er naar toe om dat te bereiken. Multitasken kan leuk zijn, maar het is overzichtelijker als je de dingen doet zoals ze komen of in volgorde van belangrijkheid.

Love As always
Di Mario

rietepietz zei

Er zijn genoeg dingen die je makkelijk min of meer tegelijk kunt kunt doen, je moet alleen.
D e truc is om te weten welke dingen je ábsoluut niét tegelijk met iets anders kunt doen;-)

Rebbeltje ★ zei

Ha doe altijd veel dingen tegelijk...maar zie het ook bij mijn manneke...die heeft er moeite mee whahaha...

Renesmurf zei

Ja, tegelijk wil niet echt, maar veel in korte tijd wel.

gerdaYD zei

Welk systeem je ook gebruikt, het belangrijkste is dat je alles voor elkaar krijgt zonder al te veel te balen en resultaat behaalt... toch lieve Terrebel?

gerdaYD zei

Lieve Terrebel, waarom zette je die klaagzang over het goedgelovig zijn op mijn blog? Het had heel weinig met mijn onderwerp te zien, of het zou inderdaad over de kracht van de muziek moeten gaan...

francky spruytte zei

waar een wil is is een weg heb ik geleerd.