Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

zondag, juli 20, 2014

Wij schamen ons niet voor ons hypocriete gedrag

Vandaag stonden wij met Rataplan Design op een markt in Egmond aan Zee en gisteren lagen wij met een vriendin samen een paar uurtjes aan een zwembad in Amsterdam. Waar overigens een zakkenroller in de kraag werd gevat: een blanke mevrouw van rond de 35, alle vooroordelen over zakkenrollers ten spijt.
Zaterdag avond waren wij in Bloemendaal bij een concert van Will and the People

en straks gaan wij naar een live registratie van het afscheidsfeestje van Monty Python, de groep die velen decennialang vermaak heeft bezorgd en dat ook wel zal blijven doen maar dan alleen nog maar via reeds opgenomen beelden.

Vrijdagavond zaten wij lekker met zelfgemaakte sushi aan tafel met een andere vriendin.

Omdat wij donderdag met een vriend buiten aan een picknicktafel aten hoorden wij het verschrikkelijke nieuws een paar uur later dan vele anderen:

298 Mensen kwamen om toen afgelopen donderdag een passagiersvliegtuig van Malaysian Airlines werd neergeschoten boven Oekraïne. Terwijl mensen zich druk maken over de nationaliteit van de slachtoffers (en één bekende Zwarte Pieten-activist vroeg zich hardop af of premier Rutte ook zo geschokt was als de meeste daders niet blank waren geweest. Echt waar!) en daders denk ik aan de nabestaanden. De doden zelf hebben niets gemerkt en hoogstwaarschijnlijk geen pijn geleden.t: een raket raakte het vliegtuig en het spatte uit elkaar. Oorlog leidt ALTIJD tot onschuldige slachtoffers want de meeste mensen ZIJN onschuldig. Kan de VN oorlog niet gewoon verbieden?

Je zal toch maar wonen in Israël of Palestina; dagelijks vrees je voor het leven van jezelf en je geliefden en je hebt geen idee waar de volgende raket zal neerkomen. Wat je natuurlijk wél weet is dat alleen wapenhandelaren verdienen aan de situatie. Voor alle anderen is er alleen maar ellende. Ellende die er altijd lijkt te zijn geweest en zal voortduren tot beide partijen durven toe te geven fout bezig te zijn en op te houden met het afvuren van raketten. Dom, onnodig en absoluut niet nuttig. Wie daar anders over denkt is ofwel ontzettend dom of wapenhandelaar...Aan Israëlische zijde vielen al vijf doden (inclusief de twee doden die de aanleiding vormden voor de escalatie) maar gelukkig vielen er in Palestina nog maar 225 doden.

Dat zijn maar Palestijnen dus dat is niet erg. Eigen schuld ook want dan moeten zij maar niet dorpen vanuit de lucht gezien zo veel laten lijken op militaire bases. Dat krijg je er van! 

Eén van de Israëlische doden was overigens een soort van eigen doel: een soldaat kwam om omdat een collega op hem schoot, al dan niet per ongeluk. Aan beide zijden zijn de 'strijders' ook erg dapper: eerst een drone een huis laten beschieten en dan van grote hoogte een raket laten vallen op een opvanghuis voor gehandicapten 'want een buurman van hen zou eventueel misschien wel eens contacten met Hamas gehad kunnen hebben.' Officieel is het Israëlische offensief alleen maar gestart om de tunnels uit te schakelen waardoor 'terroristen' Israëlisch grondgebied kunnen binnendringen. De Palestijnse soldaten hebben zo veel lef dat zij van 200 kilometer afstand raketten richting woonwijken durven af te vuren. Alleen hebben zij het geld niet om Rusland of Amerika te betalen voor goede geleidesystemen. Verreweg de meeste raketten raken dus niet waar op gemikt wordt.

Het arme Israël wordt momenteel alleen maar gesteund door Amerika, Frankrijk, Rusland, Nederland, Tsjechië en nog zo wat landen in het rijke westen en de Palestijnen krijgen militaire hulp van...eh...tjsa, van wie eigenlijk? Alleen van een paar Arabische landen, zo lijkt het. Naar het schijnt hebben de Israëli's opdracht van God om de oorspronkelijke bevolking van 'hun' stuk grond uit te moorden. Althans, als je een stukje van de Bijbel pakt:

Deuteronomium 20:16 Maar daarbinnen, in de steden van het land dat de HEER, uw God, u als grondgebied zal geven, mag u geen mens in leven laten.

En ik al jaren maar denken dat 'De enige ware God, die van Israël, een God was van liefde en vergeving en zo...Ach, ik zal het wel mis hebben.

Terwijl het er in het Midden Oosten écht heet aan toe gaat klagen Nederlanders massaal dat het 'al een paar dagen' zo vreselijk warm is. Goh, wat erg.

Eigenlijk zijn wij maar een kleinzielig volkje. Weliswaar hebben Duitse vakantiegangers de naam maar ook Hollanders (u en ik natuurlijk weer uitgezonderd) zijn zeker niet wars van het vakantiespelletje 'Handdoekje leggen': zodra het toegangshek open gaat rennen mensen naar het hotelzwembad om hun handdoek over één van de ligstoelen te leggen. Vervolgens gaan ze rustig ontbijten, bezoeken een museum, gaan uitgebreid lunchen en verwachten 's middags dat 'hun' ligbed aan het zwembad nog vrij is. Vraag je hen naar het waarom dan is steevast het antwoord dat anderen die dat doen asociaal zijn en zij zich 'dus' noodgedwongen ook zo moeten gedragen. Eigenlijk is de oplossing heel simpel: u en ik uitgezonderd (want wij gedragen ons altijd keurig) moet iedereen ophouden hypocriet te zijn.

Zo zeggen wij dat wij ontzettend graag mensen helpen. Is het niet als 'Christen' dan is het wel omdat wij als Nederlander of Vlaming zo ontzettend hulpvaardig zijn. Maar waarom weigeren dan zovelen van ons vluchtelingen te helpen? Er staat zelfs in de Bijbel dat wij dat in feite verplicht zijn. Dus waarom zouden de meesten van ons dan zo graag vluchtelingen terugsturen naar Afrika in hun wankele bootjes met medeneming van hun onderweg overleden kinderen en ouders? http://www.nu.nl/buitenland/3815366/dertig-lichamen-gevonden-vluchtelingenboot-italie.html

Weigeren wij misschien te geloven dat anderen het zo slecht hebben omdat wij het zo goed hebben? In het rijke westen zijn wij namelijk ontzettend verwend en blijkbaar schamen wij ons daar voor. In grote delen van Afrika zijn mensen al blij wanneer zij überhaupt iets te eten hebben en wij zeuren omdat onze favoriete koekjes zijn uitverkocht. Ja, ik schaam mij daar wel eens voor. En u?

Als cadeautje vandaag een filmpje dat ik onlangs opnam aan het strand van Bloemendaal:


En voor wie de link niet werkte naar mijn foto-album van juni, hier nogmaals de link: https://www.flickr.com/photos/terrebel/sets/72157644810540979/

Vandaag staan wij even stil bij de slachtoffers van oorlog, waar of wanneer dan ook.


5 opmerkingen:

francky spruytte zei

als men elkaar blijft bestoken om welke reden dan ook komt er natuurlijk geen einde aan deze moordpartijen of oorlogen als je het zo wilt noemen. Vele "christenen" maken de fout dat hun god en die van de Israëlieten op dezelfde manier geïnterpreteerd wordt maar dat is niet zo zoals je kunt zien in deuteronomium, Dat hoofdstuk leunt meer aan tegen Islam dan tegen Christendom.

די מריו zei

Vandaag ben ik het niet honderd procent met je eens, maar dat neem ik je niet kwalijk. Ik zal er geen ruzie, laat staan een oorlog om beginnen.

Oorlog zal verboden moeten worden, maar zoals jij en ik weten, verbieden zorgt er juist voor dat het gebeurt.

Vol ongeloof heb ik het bericht over het vliegtuig gehoord. En hoe het ook gaat aflopen, ik hoop wel dat alle nabestaanden netjes bij de familie en vrienden wordt afgeleverd. Wat een drama lijkt het me dat je je familie, vrienden en bekenden verliest, maar dat je er geen afscheid van zou kunnen nemen.

Ondertussen is je vijf doden aan Israëlische kant achterhaalt, maar dat is niet belangrijk, want elke dode is er één teveel. Ook aan de Gaza kant. Want juist die onschuldige mensen raken mij, maar met mij vele mensen in Israel het meest. Soms moeilijk te bevatten voor de buitenwereld, maar ik zou zeggen. Kom een keer praten in alle rust. Hier of in Israël. Je bent welkom zoals iedereen welkom is. Want het is niet zo dat het zijn maar palestijnen, dus het niet niet erg. Het is geen eigen schuld.

De Israëliers hebben zeker niet als opdracht om de oorspronkelijke bevolking uit te moorden, want ze behoren zelf ook tot die oorspronkelijke bevolking. Wist je trouwens dat meer dan 50 % van de joden die op dit moment in Israel leven daar ook geboren zijn. Zijn dat niet in jouw ogen dan ook mensen die daar horen. Want 'buitenlanders' (volgens Wilders) die hier geboren zijn behoren volgens jou toch ook hier. (Dit laatste is geen discussiepunt, daar ben ik het met je eens.)

De ware יהוה god is liefde en vergeving. Misschien moet je eerder gaan kijken naar de grondbeginselen van de Hamas (dit is dus niet hetzelfde als de Palestijnen) en die van Israël. Ik leg het je graag eens uit als je er bent.

Wees gerust hoor, ik voel me niet aangevallen door je, ik voer dit soort gesprekken al jaren en in sommige tijden wat meer dan de andere. Maar dat zul je begrijpen.

Wij een kleinzielig volk. En daar bedoel ik de Nederlanders bij. Wist je dat er een hoop landen zijn waar als je zegt dat je een Nederlander bent, je met een schuin oog aangekeken wordt. We zijn als toerist... een zielig, zeurend, gierig volk. Als we dan toch mensen over één kam mogen scheren. Wat dat betreft zijn duitse toeristen in Nederland meestal een stuk vriendelijker en anders.. kun je ze er nog wel op aanspreken.

Ehhhh, ik durf niet te vertellen wat mijn lievelingskoekjes zijn. Dat komt misschien wel rassistisch over.

Love As Always
Di Mario

Terrence Weijnschenk zei

Dank voor je mooie en uitgebreide reactie, Mario! Ja, ik doe graag een keer een drankje met je om hier over te praten. En over muziek bijvoorbeeld. En waarom sommigen het niet tof vinden wanneer anderen het niet met hen eens zijn en dat reden genoeg vinden om de ander te vermoorden.

די מריו zei

Ik kon het even niet laten, maar meer ook omdat jij een onderbouwd antwoord wel kunt waarderen. Het is een onderwerp waarover je nooit uitgesproken raakt. Met helaas alleen maar een hoop onschuldige slachtoffers.

Love As Always
Di Mario

rietepietz zei

me zeer bewust dat ik lang niet genoeg afweet van de "Palestijnse kwestie" doe ik daar dus ook geen uitspraken over.van alles dat we in de media zien en horen is héél veel alleen maar dát wat men wil laten zien en dat kan behoorlijk verschillen van wat er echt is.
Ik betreur álle slachtoffers van de vliegtuigramp die het leven lieten door een terreuraanslag.
Hun nationaliteit maakt geen verschil en het apart gedenken van de Nederlandse slachtoffers is eigenlijk erg raar voor zover je niet bij één of meer van de slachtoffers betrokken bent, dan begrijp ik dat.
In sommige logjes zie je inderdaad alleen de Nederlandse slachtoffers genoemd, of apart genoemd maar, als je zelf zo'n geluksvogel bent die niemand hoeft te missen zou je toch op z'n minst álle slachtoffers kunnen gedenken.
Zelf heb ik inderdaad ook de meeste compassie met de nabestaanden, sommige missen een héél gezin in één klap en ik hoop dat zij dan weer wat troost kunnen putten uit het feit dat er in zo'n omgekomen gezin niemand alleen verder moet en dat zij niet geleden hebben.
Maar moeilijk blijft het allemaal wel al geloof ik niet in een God dus hoef ik hém niet te verwijten in gebreke te zijn gebleven.
De schuld schuif ik toch echt in de schoenen van het oorlogszuchtige tuig dat meende rechtvaardig bezig te zijn door het toestel neer te halen !helaas heeft dat voor hen geen gevolgen want wie ben ik!