Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, juli 22, 2014

Bent u een stereotype?

Boek nummer 17 van dit jaar is de heerlijke 'Whodunnit' IV van Arjen Lubach, een verhaal over vriendschap en verraad, complotten en politiek. Een beetje Thomas Rossachtig dus misschien maar een zeer prettige detective om te lezen! Voor een groot deel speelt het zich af in Amsterdam. Het viel mij op dat de routes die de hoofdpersonen afleggen zeer waarheidsgetrouw zijn weergegeven.

Wat mij opviel in het nieuws de afgelopen tijd: 'carbid schieten' komt op de erfgoedlijst want het is een Nederlandse traditie om een melkbus met carbid te vullen en met een paar luide knallen enkele tientallen mensen te verminken of zelfs te doden. Veel Nederlanders vinden dat tof. Tegelijkertijd willen veel Nederlanders legaal vuurwerk verboden zien worden omdat hun poesje altijd zo schrikt van die harde knallen. Iedereen (behalve ik) weet blijkbaar dat poesjes (of andere huisdieren wat dat aangaat) niet schrikken van het geluid van ontploffende melkbussen. Typisch.

Nog iets dat mij opviel: in een verzorgingstehuis werd een bejaarde man levend gekookt omdat de hem verzorgende stagiaire (dat is iemand die vrijwel onbetaald het zware werk doet waar anderen geen zin in hebben maar wél voor betaald krijgen) wegliep nadat zij hem naakt en vastgebonden onder de hete douche had gezet. Het verzorgingshuis verklaarde dat de stagiaire niet in haar eentje werkte 'want dat mag niet' en dat de thermostaat in die doucheruimte al een tijdje stuk was. Dat laat de vragen: wanneer wilde men die thermostaat gaan repareren? En: 'Als er een begeleider aanwezig was bij het incident (wat het tehuis beweert): wat deed die dan? Foto's maken?'

Natuurlijk was ook Zwarte Piet weer in het nieuws: de rechter heeft besloten dat de burgemeester van Amsterdam met terugwerkende kracht de vergunningsaanvraag voor de Sinterklaas intocht in de hoofdstad van november 2013 moet herzien want op basis van artikel 8 van het Verdrag van de Rechten van de Mens mogen personen niet als negatief stereotype worden neergezet. Zou de rechter beseffen wat de gevolgen zijn van de uitspraak?

Mensen van Surinaamse komaf mogen niet langer worden geportretteerd als mensen met een donkere huidskleur en volle lippen. Want dat is stereotiep. Speelgoedfabrikanten mogen niet meer blauw speelgoed voor jongetjes en roze speelgoed voor meisjes aanprijzen. Want dat is stereotiep. De dwergen in Sneeuwwitje mogen niet meer worden afgebeeld als klein, schattig en onhandig. Want dat is negatief stereotiep. De overheid mag burgers niet meer behandelen als leken die geen verstand hebben van politiek. Want dat is negatief stereotiep.

Verder in het nieuws: van alles maar nauwelijks iets over de wereldwijd honderden slachtoffers van overstromingen, oorlogen en natuurrampen. Uiteraard ook geen woord over de ongeveer 35000 mensen die dagelijks doodgaan van de honger. Voor de slecht verstaander: dat zijn elke dag andere mensen die sterven omdat zij niets te eten hebben. Wél werd er hier en daar stilgestaan bij de slachtoffers van het 'ongelukje' met een raketlanceerinstallatie waarbij 'per ongeluk' een Boeing 777 werd neergeschoten met 298 mensen aan boord in plaats van een ander vliegtuig. Op verschillende evenementen werd maar liefst een hele minuut stilgestaan bij de ramp die qua aantal slachtoffers te vergelijken valt met de aanslag die bekend is geworden als '9/11'.

In de (Nieuwe!) serie 'Wat ik raar vind' vandaag:
Waarom kijken mensen op een bushalte op de rijtijdentabel, vervolgens op hun horloge en blijven zij vervolgens gewoon rustig staan wachten? Wordt de wachttijd verkort door die opeenvolgende handelingen?

Als cadeautje vandaag een filmpje dat aantoont dat niet alles altijd is wat het lijkt:


6 opmerkingen:

די מריו zei

Carbid schieten heb ik nooit begrepen. Zoals eigenlijk met al het vuurwerk. Maar ik zou liegen als ik zeg dat ik er nooit naar kijk. Maar naar knallen kijken vind ik dan weer onzin, dus er mag worden aangenomen dat ik alleen naar siervuurwerk kijk. Het verbieden van vuurwerk dat is onzin. We hadden het er van de week al over. Verbieden zorgt ervoor dat het voorkomt. En daarbij, juist illegaal vuurwerk zorgt voor overlast. En betekend illegaal juist niet dat het verboden is. ;-)

Stagaires worden vaak uitgebuit. Jammer, want als ze de goede begeleiding krijgen worden ze niet alleen beter, maar zullen ze ook niet bij hun stagaires.. later als ze groot zijn, hetzelfde gaan doen.

Ehhhh, ik kan zwarte piet niet als negatief zien. Maar politici juist wel, kunnen we die niet verbieden.

Love As Always
Di Mario

Winitekst zei

Dat is weer mooi gesproken...

Rebbeltje ★ zei

Nu wat zal ik ervan zeggen, laat me niet graag in een hokje stoppen...is dat genoeg antwoord op de vraag. Heb zitten genieten van het talent.
Groetjes

francky spruytte zei

benieuwd in welk hokje ze mij zouden stoppen.

gerdaYD zei

Gelijk heb je lieve Terrebel wat het schrijnende verschil tussen de berichtgeving over dat vliegtuigongeluk en de massa vreselijke dingen wat anderen in de wereld betreft, ook ik heb er me die bedenking over gemaakt. Nu ja, de landgenoten zijn waarschijnlijk belangrijker dan al die anderen die dagelijks in de hele wereld creperen, het zijn toch maar buitenlanders hé. En dan maar politiek correct wezen over de zogezegde discriminatie van Zwarte Piet... zo huichelachtig!

Rebbeltje ★ zei

Grappig dat zijn precies de woorden van onze 3 dochters... ;)