Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

zondag, juni 15, 2014

Is thuiswerken nuttig?

Boek nummer 15 van dit jaar is The Book Thief van Markus Zusak. Mooi. Indringend. Prachtig. Lezen!

Vandaag begon met ontbijt op bed. Voor mij. In verband met Vaderdag.

's Middags bezochten wij de moeder van mijn zoon in verband met haar recente verjaring en op het einde van deze dag mag ik mijn vriendin helpen op de Swanmarket in Rotterdam.

Zaterdag liepen wij rond op het Japan Festival in Amstelveen om 's middags lekker aan het (openlucht) zwembad te gaan hangen.
Uiteraard bleven mijn oudste kinderen vanwege de proefwerkweek door gaan met leren. Zelfs toen wij 's avonds aan de zelfgemaakte pizza gingen maar niet bij het eten van een heerlijk vers ijsje, later die avond.Met alle pret en jolijt vergaten wij gewoonweg dat er die avond kaartjes voor ons klaar lagen voor een optreden van cabaretier Javier Guzmán in De Kleine Komedie! Uiteraard heb ik vanmorgen meteen mijn excuses getwitterd.

Vrijdag waren wij aanwezig bij een workshop 'voorkomen van zakelijke conflicten' en liepen wij over het strand terwijl het Nederlands elftal 'wraak nam' op Spanje door dat land met 5 doelpunten tegenover 1 te vernederen. Intussen werd ik gebeld door de klantenservice van provider UPC met dit als resultaat: http://vragen.blogspot.nl/2014/05/upc-wijzigt-eenzijdig-contract.html

Donderdag ontving ik 's ochtends nuttige tips van mijn boekhouder en 's avonds mocht ik een thema-avond presenteren over 'Fountainhouse', een systeem waarmee op basis van gelijkwaardigheid tussen leidinggevenden en 'leden' een buurthuis voor mensen met een psychiatrische handicap wordt gedreven. Opvallend veel psychiatrisch patiënten blijken als kind (al dan niet seksueel) te zijn misbruikt.

'Man geeft toe jarenlang kinderen seksueel te hebben misbruikt. De dader is een oudere blanke christen met een mijter op zijn hoofd.' U zou toch vreemd opkijken bij deze krantenkop, nietwaar? Toch is het geen uitzondering dat een bisschop kinderen misbruikt. Maar de krantenkop 'Man trekt vrouw van fiets. De dader is een licht getinte moslim van Noord-Afrikaanse komaf en droeg een jas met bontkraagje.' vinden wij normaal. Dat is ook logisch want de krantenkop 'Marokkaanse jongeren veroorzaakten vandaag geen narigheid in de trein.' verkoopt geen kranten. En dus geen advertentieruimte. Negatieve zaken willen mensen graag lezen. Massaal lezen wij bij de tandarts (want zelf kopen wij die bladen uiteraard niet!) dat een of andere bekende zangeres ondanks haar miljoenen euro's, vier auto's, twee nieuwe borsten en één nieuwe minnaar doodongelukkig is.

Heeft u ooit wel eens het bericht op internet voorbij zien komen 'vandaag reed de trein wéér op tijd!' Nee, natuurlijk niet. Terwijl dat vele malen vaker voorkomt dan te laat rijdende treinen. Maar na een dag hard werken (op kantoor, in het huishouden, door te solliciteren) willen wij graag klagen. Over wat dan ook.

Nederlanders zijn een hardwerkend volkje. Inderdaad: op slechts enkele andere landen na wordt er in Nederland het hardst gewerkt. Geëxtrapoleerd naar een werkdag van 8 uren werkt de Nederlander maar liefst 5,5 uren voor de baas! Ter vergelijking: de gemiddelde Italiaan besteed slechts anderhalf uur per dag daadwerkelijk aan werken.

Wat doet de Nederlander die overige 2,5 uren per werkdag? Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan maar weet dat minstens een derde van de bezoekers van dit weblog mij leest vanaf de werkplek. Daarom is het in vakanties en in de weekenden hier een stuk rustiger. Maar dan alleen in lunchpauzes toch zeker?

Natuurlijk! Al hebben mijn lezers verdacht vaak hun lunchpauze rond kwart over tien in de morgen...

Natuurlijk is het niet erg om wat te ontspannen tussen het werken door maar wanneer men gaat ontspannen in plaats van werken, dat is wanneer het mis gaat met een bedrijf. Is thuiswerken dan de oplossing? Misschien. Zeker is dat thuiswerken scheelt in het aantal uren woon-werkverkeer en dus ook beter is voor het milieu en kosten drukt. Het wordt opeens ook een stuk makkelijker om werk en gezin te combineren. Dat ene lastige dossier kan worden doorgenomen als de kinderen naar bed zijn en het stil wordt in huis. Ook staat al vast dat mensen die thuis werken productiever zijn dan mensen die constant worden afgeleid door collega's en bazen. Maar thuiswerkers zijn minder inventief. Zij missen het klankbord dat een collega in de lunchpauze of bij de koffie-automaat kan bieden: 'Wat vind jij van...?'

En u, wat vindt u er van: als het mogelijk zou zijn, zou u er dan voor kiezen om thuis te werken?

Het Pleonasme van de Dag is: Een dwangmatige verplichting

Het cadeautje van vandaag is een heuse drumbattle:


5 opmerkingen:

Ximaar zei

Ik heb flink wat thuisgewerkt omdat ik op het werk teveel gestoord werd door collega's. Dwz thuis gingen sommige werkzaamheden, zoals programmeren en handleidingen schrijven, 3x zo snel. Maar ik had destijds ook een thuissituatie waarbij het prima ging. Bij veel mensen is dat niet altijd zo.

In mijn geval speelde dit tussen 15 en 25 jaar terug en werd thuiswerken niet echt begrepen door de vakbonden en de werkgevers. Op papier heb ik dan ook nooit thuisgewerkt. Aan het eind van de week vulde ik m'n urenkaart in alsof ik op kantoor was geweest.

Het ging goed mis toen de prikklok via magneetpasjes door het moederbedrijf werd ingevoerd. De productiviteit en vooral kwaliteit holde achteruit, veel collega's werden stukken kinderachtiger (omdat ze zich als klein kind behandeld voelden) en na een jaar of 5 was het goedflorerende bedrijf vrijwel failiet.

די מריו zei

Ik thuis werken, geen haar op mijn hoofd die er aan moet denken. Al die klanten zeker in mijn woonkamer om een zakje voer te halen. Nee laat maar. Klagen zit inderdaad in de genen bij Nederlanders. Maar ik moet zeggen. Er zijn een hoop Nederlanders waarvan sommige Nederlanders zeggen dat het geen Nederlanders zijn (snap je hem nog) die zich schitterend hebben aangepast en ook geweldig kunnen klagen.

Love As Always
Di Mario

Anoniem zei

Ik zou ook niet willen thuis werken. Ik geniet er juist van om in een andere omgeving te werken, collega's, sociale contacten etc. Ik hou van mensen om me heen. Oja, en thuis zou ik niet van de was, de strijk en andere zaken af kunnen blijven. :)

rietepietz zei

Je mag gerust een dagje met me meelopen als wij werken in de drukkerij, zet je stopwatch er maar bij aan.
Van de zes uur die wij er hoogstens per dag werken zul je niet meer dan een minuut of 20 in totaal kunnen klokken die niet werkgerelateerd worden doorgebracht maar met toiletbezoek en iets te drinken.
Inderdaad, je ziet het goed, wij nemen zelfs geen normale pauze.
In uitzonderingsgevallen wordt er óók wel eens een smsje gelezen als er dringende zaken spelen.
Het is me inderdaad een doorn in het oog dat "de telefoon bespelen" blijkbaar doodnormaal is geworden tijdens het werk.arme werkgevers.

gerdaYD zei

Zelf vind ik thuiswerken prima, je deelt je dag in zoals je dat wil als het resultaat er maar is. Ik kon dat eventjes doen in mijn professionele leven dan dat smaakte beslist! Helaas dacht de directie er anders over...
Jij hebt dus een heerlijk weekend gehad lieve Terrebel, met zelfs een ontbijt op bed om je als vader eens extra te verwennen! En ook de rest van je dagen kon blijkbaar niet stuk.... blij voor je!