Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, mei 14, 2014

Over vrijmetselarij

Ben behoorlijk moe maar toch heb ik een etentje bij vriendin vanavond niet afgezegd en ook het kopje koffie bij en met een buurvrouw vanmorgen hoort er gewoon een beetje bij. Toch?

Maandag kwam de eerste aflevering online van een nieuw beeldbuisspel waar ik een rol in heb. Hier die bewuste aflevering:

Maandag gebeurde er ook heel wat anders:  wij bespraken in onze vrijmetselaarsloge de financiën want ondanks ons nobele gedachtegoed moeten ook vrijmetselaars rekeningen betalen. Gelukkig is het thuis schoonmaken van de oven en een wasje draaien gratis...;-) Gisteren bezochten wij een loge in Zutphen waar een nieuwe broeder werd ingewijd. Altijd weer interessant en boeiend!

Omroep Brabant had een serie uitzendingen over vrijmetselarij. Presentatrice Maud Hawinkels vertegenwoordigt op geheel eigen wijze al die mensen die vol zitten met vooroordelen: http://sterzoeker.blogspot.nl/2011/04/vrijmetselarij-bij-omroep-brabant.html

Wat niet algemeen bekend is is dat vrijmetselaarsloge's (afdelingen, zeg maar) hun eigen kleuren hebben. Een beetje als voetbalclubs. Er zijn loges die de kleurencombinatie rood/wit dragen maar er is er ook eentje die als onderscheiding de kleuren van de regenboog draagt. En nee, dat is geen loge die uitsluitend bestaat uit homoseksuele heren maar heeft van alles te maken met hun naam: Spectrum. Een loge die de naam draagt van een vroegere Zweedse koning draagt de kleurencombinatie blauw/geel. En zo verder. Leuk toch?

Natuurlijk kun je lezen over vrijmetselarij en dan denken er alles van te weten. Een beetje zoals een tiener van 17 denkt alles van seks te weten na er veel over gelezen te hebben en er zelfs (bewegende!) plaatjes van te hebben gezien. Ik blijf mensen uitnodigen naar open dagen te komen en de vragen te stellen die zij ongetwijfeld hebben. Het is namelijk heel simpel: wat men niet kent daar is men bang voor. Daarom zijn veel mensen uit plattelandsgemeenschappen in Nederland en België bang voor moslims bijvoorbeeld. Men gaat erg ver in het voeden van die angst. Tot aan het fabriceren van 'feiten' die aantonen dat waar men bang voor is daadwerkelijk gevaarlijk is. In Amerika is daar zelfs een hele industrie rond ontstaan: Fox News.

In Nederland valt het mee met enkele bangerikken die - uiteraard anoniem - hun ongenoegen uiten. Neem nu deze brief van 'een anonieme Vrijmetselaar' die in zijn brief elk vooroordeel over de vrijmetselarij bevestigt door te doen alsof hij er alles van weet. Maar wie er iets meer van weet dan de gemiddelde Nederlander weet dat dit individu glashard liegt met als enig doel datgene waar hij bang voor is in een kwaad daglicht te stellen. Afijn: oordeelt u zelf. http://zaplog.nl/zaplog/article/anonieme_brief_van_een_vrijmetselaar#rss

En nee, niet alleen mannen kunnen vrijmetselaar zijn; er zijn ook loges waar alleen vrouwen lid van zijn en zelfs enkele gemengde loges.

Vrijmetselaars zouden bijvoorbeeld ook een club van rijke mannen zijn die goede doelen steunen. Zoals bijvoorbeeld de Rotary (https://www.rotary.org/) dat doet. Ja, er zijn individuele vrijmetselaars die bijvoorbeeld indertijd de Blindenschool hebben opgericht en er zijn broeders die ouders van gehandicapte kinderen bijstaan met de aanschaf van aangepast meubilair en speelgoed. Maar dat is niet verplicht. Wat vrijmetselaars wél als verplichting zien is het verbeteren van zichzelf als mens en zo gemeenschappelijk te werken aan een betere wereld. Anders gezegd (en ietwat kort door de bocht):

De Rotary ondersteunt de voedselbank en Vrijmetselarij probeert de noodzaak voor voedselbanken weg te nemen.

De onjuiste aanname van de dag is:

Bacteriën zijn slecht.
Dat klopt maar voor een heel klein deel.
Van alle bestaande bacteriën heeft slechts drie procent een slechte invloed op het menselijk gestel.
Dus: 97 procent van alle bacteriën geeft ons weinig tot geen last of is onontbeerlijk voor ons bestaan.
Inderdaad: diverse bacteriën zorgen ervoor dat wij in leven blijven. Denk daaraan wanneer u weer een bacterie dodend middeltje koopt.


5 opmerkingen:

rietepietz zei

ik weet hoegenaamd niet van de vrijmetselarij en als ik eerlijk ben interesseert het me niet genoeg om erover te lezen. het is te weinig voorkomend in mijn omgeving om er nieuwsgierig naar te zijn. Het enige minpunt dat ik ken las ik hier bij jou, het is een "mannenclubje" en ik houd niet van aparte mannen en evenmin van "vrouwenclubjes".

די מריו zei

1-0 Rotterdam-Amsterdam. ;-) Maar bij de volgende opdracht kan het natuurlijk totaal weer anders zijn. Vrijmetselaars zijn er natuurlijk altijd al zo'n beetje geweest. Er zullen ook altijd wel (voor)oordelen bij blijven.

Love As Always
Di Mario

Rob zei

De link over de zin-onzin over vrijmetselarij krijg ik niet geopend .....

Anoniem zei

Leuk dat we mee kunnen kijken in het beeldbuisspel.

gerdaYD zei

Ooo, leuk jou te zien in dat beeldbuisspel lieve Terrebel!
En als ik heel eerlijk mag zijn: liever een vrijmetselaar dan een pilaarbijter hoor (als je tenminste die uitdrukking kent) hihi.
Misschien ken je dit site wel: http://www.vincentlachapelle.nl/vrijmetselarij_en_kunst.html
Dus kunst en vrijmetselarij? Ja dat gaat perfect samen, en dat weet jij als de beste!